Închide

Pun umărul la ”colorarea” Canalului Morii dintr-o zonă modernizată din centrul Clujului, fără pic de verdeață

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 18, 2021 0 567

Inițiativa “Clujul Verde” a Asociației Daisler vrea să schimbe fața străzii Andrei Saguna din centrul Clujului. Artera cu vedere la Canalul Morii a fost pietonalizată de Primărie în 2011 însă de atunci nu s-a reușit animarea ei. Acum, prin această inițiativă, cei de la Asociația Daisler, împreună cu parteneri privați, vor să aducă ghivece cu flori pentru a transforma spațiul într-unul prietenos și a atrage oamenii în a petrece timp aici. Primul transport de flori va ajunge în 19 august pe stradă.
Primaria municipiului Cluj-Napoca a finalizat strada Andrei Saguna ca primul tronson al Canalului Morii din centrul Clujului reabilitat ca stradă pietonală în 2011, după un proiect Bogart Construct. Scopul era de a reda zonei potențialul turistic și de agrement pe care il merita. Pe arteră s-au construit ziduri de sprijin din beton armat, pe fiecare mal al tronsonului, între podurile circulate auto și a fost acoperit fundul albiei cu beton (s-a ales această soluție pentru a se putea asigura o mai buna întreținere a canalului). Totodata s-a realizat o nouă balustradă de protecție pentru pietoni iar zona aferentă parcărilor a fost amenajată în scop pietonal, prin pavare cu piatră cubică, circulația auto fiind limitată numai pentru riverani. S-a modernizat și  iluminatului stradal și s-a montat și mobilier urban – 16 băncuțe cu jardiniere și 15 coșuri de gunoi. În momentul finalizării pietonalei, Primăria a anunțat că vrea să scoată la închiriere 9 terase de alimentație publică pe această pietonală, însă planul nu a mai fost pus în practică.
Clujenii au sesizat în repetate rânduri felul în care s-a făcut modernizarea, că nu există vegetație dar și că din 2011 de când a fost modernizată artera a ajuns să arate deplorabil.
Acum, cei de la Asociația Daisler vor să atragă atenția asupra pontențialului acestui spațiu pe care l-au numit „o mică Veneție”.  „Suntem convinși că sute de ghivece cu flori vor reuși să o transforme instantaneu. Așa că ne-am gândit să le oferim anul acesta, în luna august, în cadrul proiectului Centrul Verde. În cadrul acestei inițiative ne dorim să transformăm împreună centrul gri al municipiului Cluj-Napoca într-o oază de verdeață. Aducem un strop de culoare și parfum în cele mai frumoase zone istorice ale orașului și le transformăm astfel încât să se alinieze zonelor tipice pe care le regăsim în orașele din Vest”, a arătat Andi Daiszler, marketing manager la Daisler Print House. 
Aceștia au lansat o provocare și pentru cei care locuiesc și muncesc pe această stradă pietonală să completeze un formular și să fie parte din acest proiect de înfrumusețare a arterei. Formularul poate fi completat AICI.

Centrul Verde este o campanie inițiată de Asociația Daisler anul trecut. „Intervenim punctual și concentrat și oferim un imbold de aer proaspăt prin donații masive de plante la ghiveci pe care localnicii și afacerile să le adopte și să contribuie astfel la apariția unui nou centru al orașului, Centrul Verde. Am început în 2020 la Cluj-Napoca și am reușit să schimbăm felul în care zona Piața Muzeului arată prin donații de anvergură, peste 300 de jardiniere și 300 de ghivece cu mușcate curgătoare”, arată Asociația.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare