Închide

PSD-ul caută bube la Cluj Arena

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 05, 2014 0 315

Dacă după lucrările de investiție derulate în incinta Aeroportului s-a lăsat cu arestări, acum, la începutul campaniei pentru prezidențiale, social-democrații s-au gândit să atragă atenția și asupre modului în care s-au derulat lucrările la Cluj Arena. Așa se face că un reprezentant al corpului de control al premierului Victor Ponta s-a deplasat ieri la Consiliul Județean Cluj pentru a verifica cum s-au cheltuit banii alocați pentru finalizarea stadionului, pe vremea când premier era Emil Boc.  Interesant este că notificarea privind demararea controlului era nesemnată, fiind adresată consilierului PNL MIhai Seplecan, care nici nu și-a preluat încă atribuțiile de vicepreședinte.

Vicepreședintele administrației județene, Vakar Istvan, a confirmat că a primit corpul de control al premierului și că notificarea a fost adusă de Seplecan. „Nu înțeleg cum de-a venit notificarea prin el, dar, în  sfârșit, noi ne vom face datoria. Vom furniza absolut toate documentele și toate informațiile solicitate”, a comentat Vakar.

Fostul președinte al Consiliului Județean, Alin Tișe, în mandatul căruia s-a consturit stadionul, a transmis un comunicat de presă, atrăgând atenția că prin acest control se dorește atât denigrarea sa cât și a lui Emil Boc:

„După patru ani de la alocarea de către Guvern a sumei de de 60.000 mii lei, se declanșează acest control politic cu scopul discreditării mele ca fost președinte al CJ şi a premierului de la acea vreme, Emil Boc. Se încearcă compromiterea publică printr-un control abuziv care să răspundă intereselor politice ale adversarilor politici.  Este o acțiune abuzivă, ilegală, deoarece corpul de control al primierului n-are competență să verifice modul de licitare, contractare, adiţionare, cheltuire sau plăţi, efectuate de CJ Cluj care este autoritate aleasă şi care funcţionează în baza principiilor descentralizării, autonomiei locale, deconcentrării serviciilor publice, eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale, legalităţii. Competenţa aparține exclusiv Curţii de Conturi care, de altfel, a şi efectuat în fiecare an aceste controale. Corpul de control al prim ministrului poate verifica doar dacă banii alocați de guvern pentru obiectivul „ClujArena” s-au utilizat pentru acest obiectiv și nu într-un alt scop. Or, acest aspect reiese din bugetul public al CJ Cluj din anii 2010 şi 2011, de unde rezultă că banii alocați de la guvern s-au utilizat doar pentru acest obiectiv. Este firesc să fie aşa, de vreme ce acești bani au fost insuficienți şi reprezintă doar 30% din totalul costurilor. Verificarea modului de licitare, contractare, adiţionare, cheltuire şi plăţi este de competenţa exclusivă a Curţii de Conturi care în anii 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 a verificat şi reverificat modul de contractare, adiţionare, cheltuire, plăţi, iar raportul Curţii de Conturi a fost pus în aplicare de CJ Cluj. Orice alt aspect de natură civilă sau penală nu pot face obiectul de control al corpului de control al prim ministrului, el neavând competenţă legală”.

De asemenea, Tișe a mai arătat că se dorește să se inducă ideea că lucrările suplimentare aprobate la stadion ar fi avut același regim cu cele derulate în incinta Aeroportului: „Este absolut falsă această problemă, având în vedere că lucrările suplimentare nu au fost decise de Alin Tișe. Ele au fost stabilite în mod legal în conformitate cu OUG 34 / 2006 printr-un singur act adiţional ca urmare a HCJ nr. 314/2010 aprobată în plenul Consiliului Judeţean fără vreun vot împotrivă. Aceste lucrări suplimentare au făcut obiectul discuțiilor şi dezbaterilor publice din ședința CJ din data de 15.12.2010. Aceste lucrări suplimentare precum şi prețul negociat, au fost aprobate a fi efectuate prin votul consilierilor județeni în ședința publică prin HCJ 314/2010 (procesul verbal al ședinței din data de 15.12.2010 este public, el poate fi consultat). Doar lucrările adiționale votate de consilieri şi la prețul stabilit, au fost efectuate de către conducerea CJ Cluj! De altfel, lucrările suplimentare la orice investiție publică sunt perfect legale, prevăzute întocmai în lege, ele nefiind acte ilegale”

Nu în ultimul rând, Tișe a atras atenția că pe vremea când s-a votat pentru suplimentarea lucrărilor la stadion, consilierii PSD au fost cei care au solicitat costuri mult mai mari decât cele propuse. „În ședința publică din data de 15 decembrie 2010, unii consilieri județen ai opoziției de la acea vreme (PSD), au solicitat efectuarea chiar a mai multor lucrări suplimentare necesare ca urmare a situaţiilor apărute pe parcursul derulării proiectului precum şi a actualizării standardelor UEFA si FIFA, fapt ce a fost acceptat conform art.2 din HCL 314/2010”.

Prețul corect al stadionului a fost de 35 mil. euro la care s-a ad[ugat TVA (TVA care a fost recuperat ulterior).

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare