Închide

Provocarea primită de Cluj-Napoca odată cu Săptămâna Europeană a Mobilității. Un oraș din Lituania va planta copaci, dacă clujenii vor descărca o aplicație și vor merge pe jos timp de o lună

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 16, 2022 0 306

Cluj-Napoca a primit o invitație din partea orașului Taurage din Lituania, cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității, ca timp de o lună de zile să meargă pe jos și să facă cât mai mulți pași. Pentru un număr de pași egal cu o călîtorie în jurul Pământului, orașul lituanian va planta 100 de copaci. Ca să participe la provocare, fiecare clujean trebuie să descarce din AppStore sau GooglePlay aplicația gratuită denumită #walk15, să permită aplicației înregistrarea numărului de pași zilnici și  să se alăture Challenge-ului 100 Sustainable Cities.

„Dragi clujeni, vă amintesc faptul că orașul nostru a fost selectat de către Uniunea Europeană să facă parte din rândul primelor 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic până în 2030 și ca parte a acestui demers, știind că la Cluj, sportul este la el acasă, că avem, în ADN-ul nostru, tentația de a face cât mai mult sport, vă invit să ne alăturăm acestui challenge și făcând sport, plantăm copaci, dar ne păstrăm și sănătatea. Haideți să facem aceste două lucruri minunate împreună începând cu 16 septembrie”, a anunțat primarul Emil Boc, într-un live pe Facebook.

Săptămâna Europeană a Mobilității (SEM) are loc anual în perioada 16-22 septembrie. Boc a mai spus că și Cluj-Napoca va marca această săptămână printr-o serie de activități sportive în centrul orașului.

Mai precis, Primăria va închide circulația auto în 18 septembrie, în intervalul 15:00-19:00, pe latura de est a Pieței Unirii, zonă propusă pentru pietonalizare, însă neasumată de municipalitate. Latura cu Muzeul de Artă din Piața Unirii va fi deschisă pentru accesul pietonilor, iar copiii vor putea să practice activități sportive și recreative, începând cu ora 16:00. Evenimentul „Fugi în curtea școlii” se mută în centrul orașului iar copiii vor putea practica diferite sporturi și alte activități recreative. De asemenea, vor avea loc activități educative privind mersul pe bicicletă în rândul copiilor, care vor învăța regulile de circulație în calitate de bicicliști.

În Cluj-Napoca vor avea loc o serie de activități legate de tema mobilitate urbană sustenabilă, programele anunțate de Primărie fiind cele deja funcționale în oraș: vinerea verde, colectarea selectivă în schimbul unui bilet de autobuz la cele două automate instalate în piața agroalimentară Zorilor, respectiv în piața agroalimentară Flora din cartierul Mănăștur sau transportul elevilor cu autobuze școlare, anul acesta pe 14 trasee, din cartierele Mănăștur, Zorilor – Făget, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Bună Ziua, zona Iris și Lombului. Activități precum cele din municipiu se implementează în mai multe orașe din toată Uniunea Europeană, la inițiativa Comisiei Europene, cu scopul de a promova schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de micromobilitate. Tema din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității este „Conexiuni mai bune”.

Imagine din Taurage/Lituania – sursa: https://www.goodfon.com/

https://www.goodfon.com

foto cover: Taurage/sursa dantis.net

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare