Închide

Protest pentru locuire în Cluj, în cea mai scumpă piață imobiliară din România/Vor măsuri și politici publice pentru chirii ieftine, apartamente accesibile și locuințe sociale

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 16, 2023 2 1625

Un nou protest este anunțat în Cluj-Napoca, duminică, 17 decembrie, de la ora 16.00, în fața Prefecturii Cluj cu scopul de a trage un semnal de alarmă împotriva pieței imobilliae nesimțite din oraș dar și privind politica de locuire socială a orașului. Protestul e organizat de activiștii de la Căși Sociale Acum și este botezat „Ne luăm orașul înapoi”.
„Prin acest protest comemorăm evacuarea din 17 decembrie 2010, a peste 300 de persoane de etnie romă de pe strada Coastei din cartierul Mărăști și mutarea lor forțată în preajma rampelor de deșeuri din Pata Rât. Mișcarea locativă din Cluj, Căși sociale ACUM!, a crescut din revolta împotriva acelei evacuări. Deoarece asta s-a întâmplat acum 13 ani, azi chemăm toți clujenii să spună ce au pierdut în orașul lor în ultimii 13 ani, ce vor să comemoreze. Dar nu ne oprim aici! În ultimii 13 ani, Căși sociale ACUM! a oferit multe exemple cum să politizăm experiențele personale ale crizei locuirii și a susținut solidarizarea politică între diverse categorii sociale în vederea mobilizării acestora pentru revendicări comune. În această perioadă, în oraș și zona sa metropolitană procentul celor care stau în chirie a crescut la 40%. Revendicarea chiriilor ieftine sau la privat a devenit o preocupare comună pentru mulți. Anul acesta vă chemăm la o comemorare și mobilizare politică ca SĂ NE LUĂM ORAȘUL ÎNAPOI. Clujenii au tot mai multe motive să se revolte împotriva modului în care orașul lor este administrat de către autoritățile locale și exploatat de sectorul privat în diverse domenii ale vieții, de la locul de muncă prin locuire la petrecerea timpului liber. Acest eveniment este un moment al unui demers mai amplu de care clujenii se pot pregăti pentru a fi prezenți cu revendicările lor pe agendele electorale din anul 2024 de la toate nivelele. Noi vă propunem să ne adunăm nemulțumirile și revendicările sub o campanie civico-politică cu titlul NE LUĂM ORAȘUL ÎNAPOI! Cei care conduc acum Clujul, de la primărie la corporații și înapoi, ne spun să fim mulțumiți de orașul nostru, și, dacă nu ne place sau nu putem plăti cât costă, să plecăm de aici. Dar în loc să plecăm, mai bine SĂ NE LUĂM ORAȘUL ÎNAPOI”, arată activiștii.
Protestul este programat  pe 17 decembrie 2023, la ora 16.00, vis-a-vis de Prefectura Județului Cluj.
„Facem lista problemelor care fac ca traiul în orașul nostru să fie tot mai imposibil. Punem laolaltă mai multe revendicări posibile sub cupola NE LUĂM ORAȘUL ÎNAPOI! Începem să le discutăm în spațiul public, pentru a avea în câteva luni o listă cât mai atotcuprinzătoare de probleme, revendicări și propuneri de cum se pot ele transpune în măsuri ale administrației publice locale, centrale, dar și europene”, mai anunță activiștii de la mișcarea Căși Sociale ACUM.
„Revendicăm 50-25-10:
1) 50% din fondul total de locuințe să fie locuințe sociale publice cu chirii accesibile.
2) 25% din apartamentele create de dezvoltatori în noile ansambluri imobiliare să fie transferate în proprietate publică
3) 10% din veniturile chiriașilor să fie plafonul maxim al chiriei și în sectorul privat:
Revendicăm un oraș liber de influența corporațiilor:
4) Orașul universitar să funcționeze în favoarea studenților.
5) Urbanismul să își redobândească rolul public.
6) Regenerarea urbană să nu ducă la creșterea prețurilor pe piața imobiliară.
7) Artiștii, activiștii sociali, organizațiile non-profit să beneficieze de spații gratuite
8. Primăria să nu susțină organizatorii de festivaluri orientate către profit.
9) Pata Rât să nu mai existe ca zonă rezidențială în mediu toxic până în 2030.
10) Să se asigure dreptul universal la apă și reglementarea prețului la energie.
11) Să se prevină evacuările forțate și de urgență să se asigure locuințe persoanelor fără adăpost”, sunt dezideratele activiștirlor în cea mai scumpă piață imobiliară din țară unde Primăria Cluj nu reușește să crească stocul de locuințe sociale sau să aducă politici reale pentru ca tinerii sau alte categorii sociale să nu fie nevoite să se mute din oraș, în comunele satelit, din pricina prețurilor exorbitante.
„În mai 2023, venitul mediu net în Cluj-Napoca a fost de 5768 lei, cc. 1100 euro. În noiembrie 2023, venitul minim net pe economie, a devenit 2079 lei/lună, adică circa 400 Euro. În aprilie 2023, în orașul Cluj, chiria medie în cazul unei locuințe cu 1 cameră a fost de 330 Euro, cu 2 camere de 500 euro și cu 3 camere de 600 Euro. Sigur multă lume s-a întrebat, chiar și cei cu venituri medii (și câte persoane câștigă la acel nivel?) De ce trebuie să plătească aproape jumătate din veniturile lor pe închirierea unei locuințe (sau plata ratei imobiliar-bancare, care este mare datorită costului mare al creditului, adică al dobânzii:  de ce trebuie să se îndatoreze ei ca banca și dezvoltatorii să facă profit). De ce a crescut chiria în România, de exemplu în 2021 față de 2020, cu 20%.
De ce sunt chiriile mai mari în perioada când revin studenții în Cluj, sau în perioada festivalului Untold. Mulți ne vor spune că suntem naivi, dacă întrebăm așa ceva. Dar să ne reamintim, totuși, și cu această ocazie, că cele de mai sus se întâmplă, pentru că prețul la chirie se stabilește pe piața nereglementată a chiriilor, și nu în funcție de cât a costat efectiv locuința închiriată, sau cât se investește în îmbunătățirea ei, și nici măcar în funcție de calitatea ei. Pentru că, în orașele mari, și în foarte mare măsură în Cluj-Napoca, foarte multă lume (și dintre cei care nu locuiesc în acest oraș) cumpără locuință ca investiție financiară, adică ca să închirieze. Investitorii/dezvoltatorii imobiliari speculează cu portofoliile lor rezidențiale, cât să vândă, cât să închirieze din stocul pe care îl au, ca să profite cât mai mult. Tot ei, speculând spiritul antreprenorial, cheamă la cumpărat de locuințe la Cluj ca investiție, cea mai bună investiție pentru toți. Pentru că, piața fiind nereglementată, valoarea de pe piață a unei locuințe sau a închirierii sale depinde de valoarea terenurilor într-o zonă sau alta ; de exemplu, ea poate să crească fără ca proprietarii care închiriază să fi făcut nimic, de exemplu datorită investițiilor publice care îmbunătățesc calitatea vieții în acea zonă (cu un parc, cu un teren sportiv, cu o stradă smart, cu piste de biciclete, etc).Chiar și la zvonul că vine metroul în Cluj, mulți și-au revalorizat terenurile/construcțiile din acest motiv, reclamele la vânzări sau închiriei anunțând ca punct forte apropierea de o stație de metrou.
Deci: Scumpirea locuințelor, și a chiriilor se face pentru că, construcția de locuințe a devenit în primul rând o afacere și se face pe baza profitabilității. Construcția de locuințe nu (mai ) este o investiție economică care să producă locuințe pentru a răspunde la nevoia socială a oamenilor fără să facă profit celor care construiesc. Mulți spun, că asta este „normal”, trăim în capitalism, deci nu ne putem aștepta la altceva. Dar ce este normal sau natural în faptul că, în 2023, în România, o familie cu 2 adulți și 2 copii cheltuie pe locuință, cu locuința și cu dotările locuinței vreo 3900 lei/lună, adică 40% din totalul cheltuielilor lor.  Noi, evident, spunem că situația aceasta nu este nici normală, nici naturală, și nici nu trebuie luată ca fiind ceva de la sine înțeles. Și credem că mulți spun așa. De ce?
 Conform estimărilor experților Băncii Mondiale făcute pe baze unei anchete printre locuitorii Zonei Metropolitane Cluj, 40% dintre locuitori stau în chirie. În SIDU 2022-2030, se afirmă că fondul imobiliar de închiriere în orașe precum Clujul este de 15-20% (o estimare în lipsa datelor oficiale, pentru că, din păcate, piața de închieriere speculativă este și una predominant informală, fără contracte).  Chiriașii în bună parte sunt studenți (mulți dintre ei nu din familii bogate), sau tineri cu venituri modeste, care rămân după studiile lor să lucreze în oraș; ei închiriază apartamente singuri, sau, ca să își reducă cheltuielile cu locuința, împreună cu alții, locuind în spații supraaglomerate. La cei de sus se adaugă turiștii, mai ales cu ocazia festivalurilor, precum și oamenii de afaceri. Cei din urmă închiriază în regim pe termen scurt, precum Airbnb sau aparthotel, care, total nereglementate și ele, cresc în mod speculativ prețurile.
„Din toate motivele de mai sus, este timpul să discutăm despre:
– Ce fac persoanele care sunt nevoite să închirieze locuință de pe piață ca să supraviețuiască costurilor mari ale locuirii în acest oraș?
– Cum ar trebui să fie stabilite chiriile private ca ele să fie accesibile pentru toți în funcție de veniturile lor?
– Chiriile la privat ar trebui să fie stabilite la 10% din veniturile chiriașilor precum este chiria la stat conform legii locuinței?
– Sau cum altfel ar trebui stabilite chiriile ca ele să fie accesibile, ieftine, adică să slujească nevoile de locuire ale celor care vin să studieze sau să lucreze în Cluj, astfel încât ei să nu cheltuie cea mai mare parte a veniturilor lor pe chirie, adică să aibă bani care să le asigure un consum decent și după plata chiriei?
– Cum să se reglementeze și plafoneze chiriile, ce ar trebui să facă statul și guvernarea locală cu acest scop?
– Ce e de făcut cu regimurile de închiriere pe termen scurt, de exemplu Airbnb?”, mai semnalează activiștii.

2 comentarii

Scrie un comentariu