Închide

Clujenii protestează pe șantierul Primăriei din centrul Clujului și cer păstrarea copacilor maturi/Petiție, lanțuri și mesaje ecologiste

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 10, 2023 0 302

Câteva zeci de clujeni s-au prezentat în această dimineață pe șantierul străzilor Kogălniceanu și Universității și fac permanență în jurul copacilor care ar urma să fie dezrădăcinați. Oamenii protestează față de soluția avizată de Primăria de a înlocui copacii maturi din centrul Clujului. Au adus lanțuri cu care s-au legat simbolic de tei, au îmbrățișat copacii și au afișat mesaje ecologiste pro natură.

 

”Vrem să începem un serviciu de permanență prin care să păzim copacii care au rămas”, a spus unul dintre inițiatorii protestului, Dumitru Vâlcu. ”Prima veste foarte proastă e că din cei 29 care trebuiau relocați 16 deja au fost – și nu mă feresc de cuvânt – tăiați, cel puțin una idntre rădăcini a fost retezată pur și simplu, e drept că era un copăcel. Cei de la capătul străzii spre Avram Iancu unde erau cinci au fost smulși vinerea trecută cu foarte puține rădăcini, nu au nici o șansă să supraviețuiască. Cer oficial primarului Emil Boc să ne arate toți cei 16 copaci care lipsesc de aici, să vedem fiecare dintre ei că este bine, că are rădăcini, că este păstrat până la toamnă. Vrem să-i vedem plantați la toamnă, că supraviețuiesc și pe urmă discutăm de ceilalți”.

Actrița Ramona Dumitrean a purtat la protestul din 10 iulie, de dimineață, un tricou cu un mesaj ecologist. Alți protestari s-au legat cu lanțuri de copaci sau i-au îmbrățișat.

Încă de ieri, 9 iulie, activiști din oraș au afișat pe rețele de socializare îndemnuri la ultimele poze cu teii de pe Strada Universității și la a face cunoscută situați din Cluj-Napoca unde Primăria preferă să îndepărteze copaci maturi din centrul orașului deoarece nu garantează estica și siguranța unei amenajări de stradă.

„Mergi și tu pe Universității, fă-ți poze cu teii, pune-le pe social media și dă de veste că vor fi înlăturați. Dacă-i pierdem, măcar să știe lumea.
Zic iar despre copacii care ar urma să fie scoși de pe Universității și Kogălniceanu, primăria zice, într-un comunicat oficial, 29 de bucăți.
Mă bucur că sunt plantați copaci noi, orice copac în plus într-un oraș ce arde e o veste bună.
Mă doare că sunt înlăturați copacii bogați, după cum se vede în imagine, diferența dintre cele 2 coroane e uriașă. O să dureze imens până copacii noi, ca cel din dreapta, vor produce aceeași umbră.
Mă înfurie că primăria ne ia de proști și ne minte cu nerușinare. Să spui că toți copacii care nu-și găsesc locul în noul proiect vor fi extrași și plantați altundeva e o mizerie de nedescris. Nu au cum să supraviețuiască. Îi omoară apoi zic „ups, noi am încercat”.
Mă întristează că arhitecții care lucrează la un proiect care, altfel, mie îmi place (nu am nimic cu piatra de care se plâng alții) nu simt la fel ca mulți clujeni că acest oraș nu se poate lipsi de niciun copac. Și că ar fi fost mai bine să fie gândit totul cu copacii pe picioare. Tocmai pentru a compensa prea multele „betoane” de care se plâng clujenii în ultima vreme!
În fine, mergeți măcar să mai vedeți strada aia așa cum e în poza din comentarii. Merită”, a scris Antoniu Bumb, activist declic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu