Închide

Protest în fața Primăriei din Cluj-Napoca după ce instituția deschide proces împotriva unei fetițe de 3 ani

ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 01, 2021 0 1181

Mai mulți activiști au organizat în această dimineață o acțiune de protest în fața Primăriei din Cluj-Napoca, după ce instituția a chemat în judecată o fetiță de doar trei ani.

”Căși Sociale Acum!” e un ONG care militează pentru locuințe sociale la prețuri decente, aceasta în orașul din țară cu cele mai scumpe locuințe. Asociația a făcut în această dimineață un flashmob de susținere pentru Lara, fetița de 3 ani, care a fost dată în judecată de către Primăria Cluj-Napoca, prin primarul Emil Boc. ”Am adus pantofi de copii pe care am lipit numele primarului și ale consilierilor din Cluj, ca să facem vizibil responsabilitatea autorităților în nedreptățile cu care Lara și copiii din Pata Rât se confruntă. Un copil de 3 ani a fost direct chemată în proces, ceea ce încalcă drepturile copiilor. Iar faptul în sine că Lara, precum și restul copiilor în zona Pata Rât, locuiesc într-un mediu toxic lângă rampele de gunoi și fără locuințe adecvate și sigure, încalcă drepturile copiilor la o locuință sigură”, au explicat aceștia.

E vorba de un proces de ocupare considerată abuzivă de către Primărie a unei locuințe modulare dintre cele amplasate de municipalitate lângă rampa de gunoi Pata Rât în 2010, când zeci de persoane care locuiau ilegal pe strada Coastei au fost mutate în acestea, atunci se spunea că e vorba de locuințe temporare. Tatăl fetiței s-a mutat într-una dintre aceste locuințe dar Primăria a considerat gestul ca unul abuziv și a deschis acțiune în instanță inclusiv împotriva fetiței sale de trei ani. Procesul a avut o primă înfățișare chiar azi. ”Lara, de 3 ani, și tatăl ei s-au prezentat în fața judecătoriei la ora 8.40, răspunzând la citațiile pe care le-au primit amândoi, separat, de parcă ar fi amândoi adulți. Cu câteva zile în urmă, avocata lor a prezentat în scris, și azi în sală, verbal, Întâmpinarea formulată în apărarea celor doi. Familia contestă cererea de chemare în judecată a minorei, dar și dreptul primăriei de a impune așa-numita „taxă de ocupare abuzivă” pe baza unei fișe de calcul cu referire la o Hotărâre de Consiliu Local care a fost anulată de către Tribunalul Cluj în 2014 și de Curtea de Apel în 2015. Judecătoarea de azi, conform regulilor procedurale, a lăsat timp Primăriei să studieze această întâmpinare și să răspundă la ea, astfel încât pe 27 septembrie se va convoca o nouă înfățișare”, a explicat asociația.

În 24 iunie tatăl fetiței, și aceasta, au primit o înștiințare din partea Primăriei Cluj-Napoca, potrivit căreia el și fiica lui sunt în evidența Primăriei pentru că ar ocupa abuziv o locuință dintr-o casă modulară din Pata Rât. ”În octombrie 2019 Sz.D. a intrat într-o cameră goală de acolo, pentru că nu avea cum să locuiască în continuare cu părinții lui în camera de 16 metri pătrați primită de la primărie în 2010 după evacuarea de pe strada Coastei. Chiar dacă el a predat cheia acelui spațiu reprezentantului primăriei în vara anului 2020, procesul continuă împotriva lui și al minorei de 3 ani”, mai arată ”Căși Sociale Acum!”.

Procesul a fost deschis în urmă cu mai bine de un an, în iunie 2020, la Judecătoria Cluj-Napoca. Prima înfățișare a avut loc în 11 noiembrie anul trecut.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare