Închide

Prorectorii celei mai mari universități din țară ies la atac după ce ministerul a tăiat locuri pentru studenți: „Dacă niște inamici ai țării voiau să facă rău României, acolo atacau”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - apr. 13, 2018 0 746

Iese scandal: șefii celei mai mari universități din țară, UBB Cluj, ies la atac împotriva ministerului Educației, după ce acesta din urmă a tăiat sute de locuri la licență, masterat și doctorat – dar numai de la câteva universități din țară, între care și cele mai mari.

Prorectorii universității „Babeș-Bolyai”, Dan Lazăr și Daniel David, sunt foc și pară pe decizia anunțată ieri de minister, dar și pentru, după cum spune David, simptomele care au stat la baza acestei decizii. „Argumentele ne-au speriat mult, sunt în contradicție cu bunele standarde”, spune el. „Tăierea locurilor e doar un simptom pentru o problemă mult mai profundă. Așteptăm un studiu serios, nu păreri”. David adaugă: „Dacă te uiți de afară, ce vezi? Ce e în ranking-uri, UBB, Universitatea București, universitatea Cuza, cea din Timișoara; șansa noastră ține de aceste universități și de zona de competitivitate, master și doctorat. Exact asta a fost atacată. Dacă niște inamici ai țării voiau să facă rău României, acolo atacau. Ne izolează complet de aria internațională a educației și cercetării. Eu mă tem de un lucru, foarte tare. Ministerul lucrează la clasamentul universităților; dacă se face în această logică și această ideologie, o să ne trezim că marile universități vor fi, așa … și apoi se vor și inventa criterii ca să justificăm această poziție”.

Lazăr a făcut și un calcul prin care arată că, doar la nivelul UBB, pierderile în bani prin tăierea acestor locuri se ridică la peste opt milioane de lei pe an. „Dacă ar fi să exprim în bani, impactul la nivelul universității noastre e de 8,25 milioane de lei la toate nivelurile de studii”, spune el și completează: e cam un sfert din fondul de salarii al universității pe o lună – care se ridică la fabuloasa sumă de 28 milioane de lei.

Citește și:

Ministerul Educației după ce mai multe universități au primit mai puține locuri în următorul an universitar: se creează norme didactice, nu se răspunde pieței muncii

DOCUMENT HotNews: Universitățile critice cu guvernele primesc mai puțini bani de la buget. Cea mai mare universitate din țară rămâne UBB Cluj

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu