Închide

Propunerea ALDE Cluj pentru Parlamentul European

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - feb. 02, 2019 0 458

ALDE și-a stabilit criteriile de selecție internă pentru alegerile europarlamentare, a anunțat deputatul Steluța Cătăniciu, urmând ca procedura de evaluare și aprobare a candidaților să se definitiveze, la nivel central, până în 21 februarie.  „Candidaturile se depun până în 7 februarie, urmând ca toți candidații să fie evaluați, în baza unui interviu, în cadrul Comisiei stabilite de conducerea ALDE, în perioada 08 – 17 februarie. În ședințele BPEx și BPC din 18-21 februarie se vor aproba candidaturile, după care vom ieși, evident, cu lista finală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai”, a subliniat Cătăniciu. Organizația ALDE Cluj îl propune candidat pe liderul filialei municipale, Radu Silaghi-Dumitrescu (foto, dreapata). Profesor universitar în cadrul UBB Cluj, Silaghi-Dumitrescu întrunește toate criteriile stabilite de ALDE, consideră președintele organizației ALDE Cluj, Steluța Cătăniciu. „Din punct de vedere al expertizei profesionale, candidatul nostru stă chiar foarte bine, cred că nu se îndoiște nimeni de acest lucru”, a punctat Cătăniciu. Ea a mai adăugat că mai mult ca sigur, lista finală a ALDE va fi deschisă de europarlamentarele Norica Nicolai și Renate Weber, care au o experiență de necontestat în politicile europene.

În calitate de candidat la europarlamentare, liderul ALDE Cluj Napoca, Radu Silaghi-Dumitrescu a anunțat care sunt problemele pentru care va milita în cazul în care se va alege cu un mandat în Parlamentul European. „Mă voi concentra pe șapte puncte centrale.  Primul ar fi susţinerea eforturilor ALDE din România pentru oprirea şi corectarea abuzurilor din Justiţie şi consolidarea independenţei reciproce a puterilor statului în România. (…) Al doilea punct este să avem ca idee centrală Uniunea Europeană, ca o uniune de state independente, suverane, egale între ele, fără dublu standard şi fără viteze multiple. Al treilea punct este consolidarea instituţiilor europene, a credibilităţii şi a eficienţei cu care ele funcţionează”, a spus Radu Silaghi Dumitrescu, adăugând că trebuie să fie redefinite relaţiile dintre state şi UE şi abia apoi să se vorbească despre extinderea instituţiilor europene. „Din prisma preocupărilor mele profesionale voi încerca să vorbesc despre strategia UE în privinţa cercetării ştiinţifice şi despre echilibrul care trebuie să fie între cercetarea aplicativă şi cea fundamentală’’, a mai adăugat acesta. Nu în ultimul rând, reprezentantul ALDE Cluj consideră că la nivel european ar trebui abordat într-un mod echilibrat problema imigranţilor: „În privința imigranților trebuie găsită o cale de mijloc, democratică şi europeană. Consider că în prezent discursul vizează doar două extreme. Fie avem discursul xenofob, fie pe cel în care ni se spune că fără imigranți Europa moare. Cred că ambele abordări sunt greșite și că trebuie găsite și implementate politici echilibrate în privința imigranților’’. Reamintim că Radu Silaghi-Dumitrescu lucrează în cadrul UBB Cluj, fiind recunoscut pentru activitățile de cercetare privind producerea sângelui artificial.

Pentru desemnarea candidaților la Parlamentul european, ALDE ține cont de următoarele criterii: expertiza pe un domeniu/CV profesional; experiența politică/CV politic; proiectul politic propus pentru Parlamentul European în legislatura 2019-2024; cunoașterea unei limbi străine de circulație internațională (engleză, franceză, germană etc.); abilități de comunicare și negociere; meritul organizațional/rezultatele alegerilor locale și parlamentare din anul 2016; candidaturi asumate la alegerile locale și parlamentare din anul 2016; notorietate/încredere (sondaj); experiență în relațiile internaționale; reprezentarea regiunilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu