Închide

Propunere de la Cluj pentru autorităţi: transformarea clădirilor abandonate în locuinţe sociale

Social by Kristina Reştea - iul. 14, 2017 0 863

Clădirile abandonate, transformate în locuinţe sociale. E propunerea unor grupuri activiste din Cluj, București și Timișoara, care au organizat o acțiune de „revendicare” a transformării clădirilor goale în locuințe publice şi sociale.

Cei câţiva activişti s-au adunat la Cluj pentru a treia ediție a Forumului Justiției Locative. Evenimentul a fost inițiat de Campania Căși sociale ACUM / Social housing NOW din Cluj şi organizat împreună cu Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, E-Romnja și Dreptul la Oraș. „Punct culminant”, după dezbateri, discuţii şi expuneri de situaţii, a fost o acţiunea ce s-a desfăşurat la Cluj, duminică, la finalul celor trei zile în care s-a organizat forumul pe tema locuirii. Activiştii au pus un banner pe o astfel de clădire abandonată – una care, din informaţiile lor, se află în proprietate de stat, în administrarea Ministerul Transportului, respectiv CFR, pe str. Cantonului (Calea Dezmirului). „Clădirea de pe str. Cantonului unde am desfășurat acțiunea este doar un exemplu al imobilelor goale și derăpănate din oraș. Puțin mai jos de ea se află un așezământ format din aproape 200 de spații de locuit – unele amplasate acolo cu acordul primăriei la începutul anilor 2000, altele improvizate, toate caracterizate de supraaglomerare, condiții inadecvate și nesiguranță”, spun activiştii.

„Se începe cu acest exemplu, care ilustrează problema cu clădiri goale şi oameni pe stradă sau în spaţii locative improvizate. Printre revendicări ar fi şi asta: evidenţa unor astfel de clădiri, trecerea de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local, utilizarea ei pentru locuinţe sociale”, spune Eniko Vincze, profesor la UBB şi una dintre iniţiatoarele campaniei Căşi Sociale ACUM.

„Aceasta nu este singura clădire de acest fel: Clujul și alte orașe mari, dar și localități mici și medii, sunt împânzite de clădiri nefolosite, atât în proprietate privată, cât și a statului. În același timp însă, autoritățile afirmă că nu au de unde furniza locuințe sociale. În cazul clădirilor goale și terenurilor virane în proprietatea de stat în administrarea unor minsitere, administrația publică locală ar putea să solicite transferarea lor în administrarea Consiliului Local. În cazul clădirilor goale și terenurilor virane în proprietate privată, de exemplu siturile industriale nefolosite, ar putea să recurgă la prevederea legală a exproprierii cu privire la locuințe sociale ca obiective de interes public”, spun reprezentanţii asociaţiilor.

Activiştii au lansat şi un manifest
în cadrul programului din 8 iulie 2017 derulat la tranzit.ro/cluj, cât și cu ocazia acțiunii din 9 iulie de revendicare a spațiilor vacante/ abandonate pentru convertirea acestora în locuințe publice/sociale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.