Închide

Propun o soluție rapidă în criza prețurilor la energie: ” reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru o perioadă de 6 luni şi eliminarea accizei pe energie electrică”

ActualitatePoliticaSinteză știri naționale by Actual de Cluj - ian. 10, 2022 0 116

Uniunea Salvaţi România solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru adoptarea unor soluţii reale pentru sprijinirea populaţiei şi firmelor în contextul crizei preţurilor la energie. USR propune reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru o perioadă de 6 luni şi eliminarea accizei pe energie electrică, potrivit unui cominicat de presă, citat de Agerpres.ro.

„Legea de plafonare şi compensare a facturilor, promovată de PNL şi PSD, nu ajută consumatorul casnic, neglijează marii consumatori de energie şi creează piedici pentru noi investiţii în energie regenerabilă. USR consideră necesar a fi adoptate, de urgenţă, măsurile pe termen scurt cuprinse în proiectul de lege depus în luna octombrie 2021”, reiese dintr-un comunicat transmis agerpres.ro.

USR propune reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, eliminarea accizei pe energie electrică, credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale sau exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

Conform USR, legea de plafonare şi compensare aflată acum în vigoare creează „o iluzie mincinoasă” pentru consumatori cu privire la preţul real al energiei şi gazelor naturale. Potrivit aceleiaşi surse, românii trebuie în continuare să fie stimulaţi în alegerea unor oferte mai bune pentru furnizarea serviciilor.

Pe termen lung, USR propune opt măsuri, printre care folosirea a celor peste 10 miliarde de euro bani europeni pentru investiţii, „decăpuşarea” companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia şi finalizarea centralei pe gaz de la Iernut.

Foto: Pexels / Maria Orlova

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare