Închide

Economiștii de la UBB Cluj care monitorizează pandemia: Ne apropiem de valorile record ale valului precedent

Actualitate by Kristina Reştea - ian. 10, 2022 0 376

Ne apropiem de valorile record ale valului precedent în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19 depistate, anunță azi economiștii din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, care monitorizează pandemia și efectele ei în România.

„Modelul nostru de previziune estimează că în cursul acestei săptămâni numărul cazurilor zilnice se va apropia (sau chiar trece) de cifrele aferente vârfului valului 4”, transmite echipa care gestionează proiectul de cercetare. Adică s-ar putea înregistra peste 20.000 de cazuri zilnic.

Valul Omicron va fi vizibil probabil de la sfârșitul lunii ianuarie, după care va avea o creștere foarte abruptă și într-o variantă optimistă s-ar putea ajunge la un vârf de 20.000 de cazuri, urmat de o coborâre la fel de abruptă, așa cum s-a constatat în Africa de Sud și Danemarca, spunea cercetătorul Octavian Jurma, citat de Digi24, la finalul anului trecut.

Proiecțiile sunt făcute în cadrul proiectului de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, un proiect care monitorizează evoluția economiei naționale în timp real, în contextul pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României. Proiectul e derulat de o echipă de cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM.

Incidența infecției cu coronavirus a depășit azi la Cluj pragul critic de trei cazuri la mia de locuitori, iar Clujul e singurul județ din țară în scenariul roșu de funcționare. Au fost depistate, în ultimele 24 de ore, de departe cele mai multe cazuri noi de infecție cu coronavirus.

Incidența infecției cu coronavirus a ajuns azi în Cluj la 3,44 cazuri la mie, cea mai ridicată din țară și singura care depășește pragul critic de trei cazuri la mie. Incidența din Cluj e dublă față de media națională, care azi e de 1,65 cazuri la mie.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare