Închide

Proprietarii de terenuri din zone industriale vor mai mult loc pentru birouri. Se cer derogări

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 19, 2017 0 531

Tot mai multe terenuri din fostele zone industriale ale orașului au intrat în atenția dezvoltatorilor imobiliari – după ce platformele bine poziționate în oraș ale fostelor fabrici au lăsat loc unor mari ansambluri de birouri și locuințe vine, treptat, și rândul parcelelor care nu beneficiază de locație centrală. Spre exemplu, în ședința Comisiei de Urbanism a primăriei din această săptămână s-a discutat propunerea de clădire de birouri lansată de o firmă specializată în comercializarea de materiale de construcții. Încurajată de cererea mare din zona IT-ului în plină expansiune, firma din Construcții vrea să facă o clădire de nouă etaje în zona Pieței 1 Mai. Numai că pentru asta a trecut cu propunerea chiar peste regulile de construire permise în zonă.

 

Firma de Construcții a trecut peste regulile din Urbanismul local

Societatea Lav & M a venit în ședința CTATU cu un Plan Urbanistic Zonal „de restructurare urbană” în Piața 1 Mai. E, de fapt, o revenire în comisie, a explicat proiectantul beneficiarului, care a propus o clădire cu două niveluri de subsol, parter și opt etaje, plus încă unul retras. Planul proprietarului, expus încă din precedenta ședință: să închirieze spații unei companii din IT. „Condiționați și de ședința de anul trecut, când s-a considerat că a fost propus un regim de înălțime foarte mare, am venit cu o reducere cu trei niveluri”, a spus proiectantul. Acesta a mai subliniat că proprietarul va ceda 780 mp din terenul său (23% din total), având în vedere că parcela e amplasată lângă servitute de utilitate publică, la accesul în incinta Clujana.  Proiectul mai prevede 100 de parcări în subsol și 50% din teren spațiu verde, reiese din prezentarea publică. Regimul de înălțime (38 metri maxim și opt-nouă etaje) i-a nemulțumit şi pe noii membri ai CTATU, care au arătat că proiectul nu respectă reglementările urbanistice în vigoare. E permis un regim de înălțime de 28 de metri, a intervenit arhitectul șef interimar Daniel Pop. „Nu cred că birourile sunt funcțiuni deosebite, nu știu dacă pentru această destinație e justificată o astfel de derogare”, a spus acesta, în condițiile în care în zonă sunt și clădiri industriale de unu-două etaje. Proiectantul a încercat o explicație: Procentul de Ocupare al Terenului e de doar 34% din 60% maxim permis. Membrii Comisiei au atras însă atenția că doar fiindcă proiectul are un POT sub cel admis asta nu îi permite să încalce alte reguli de urbanism. Astfel, Coeficientul de Utilizare a Terenului propus de 3,24 este peste cel permis în zonă – de 2,8, după cum a menționat arhitectul Mihai Racu. La rândul său, arhitectul Vlad Negru a venit cu o precizare și a arătat că proiectul nu poate beneficia de indicii favorabili din încadrarea „de restructurare urbană” pe care a prezentat-o proiectantul (și aceștia în unele cazuri depășiți – regim de înălțime, CUT), în condițiile în care UTR-ul respectiv nu se restructurează în totalitate (Unitatea Teritorială de Referință). Așa că, de fapt, regimul de înălțime maxim admis ar fi de 4 etaje. „Am avut discuția asta în noiembrie”, a spus proiectantul Cristian Morar. De la masa de ședință a intervenit însă viceprimarul Dan Tarcea. „Nu îmi amintesc să vă fi propus noi așa ceva. Să vă încadrați în indicii urbanistici și să reveniți. Recalculați, redesenați!”, a conchis viceprimarul.

Tot despre restructurări, dar pentru destinație rezidențială și de servicii:

Schimbări imobiliare pentru nordul industrial al orașului: proiect nou cu sute de apartamente în zona Bulevardului Muncii

 

Valorificarea clădirilor din zone foste industriale nu e o noutate. Dezvoltatorii de la Coratim au renovat o clădire din zona Clujana pentru a o transforma în clădire de birouri, iar unul dintre primii chiriași era tocmai o firmă de IT: Pitech+Plus. Tot într-o fostă zonă industrială care nu ocupă teren central, Fribourg Development a dezvoltat unul dintre cele mai ample centre de afaceri din oraș, păstrând și renovând clădiri din fosta incintă a fabricii de mobilă Libertatea. Până și fosta Fabrică de Pensule, transformată în celebru centru de artă contemporană se orientează spre business: proprietarul a anunțat că renovează clădirea, iar o mare parte din spații vor fi pregătite pentru închiriere de birouri. Peste drum, fosta fabrică de dulciuri Feleacul a lăsat loc unui centru de afaceri și unui bloc de apartamente.

 

Fabrica de Pensule, Artă şi… afaceri. Clădirea unde s-a născut centrul de artă contemporană se renovează cu 1 milion de euro şi va avea şi spaţii de birouri

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare