Închide

Schimbări imobiliare pentru nordul industrial al orașului: proiect nou cu sute de apartamente în zona Bulevardului Muncii

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 18, 2017 0 1712

Nordul industrial al orașului mai face un pas spre restructurare. Un investitor privat pregătește un proiect de aproape 700 de apartamente în zona Bulevardului Muncii. Propunerea de proiect a fost discutată în ședința de azi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), prilej cu care proiectantul beneficiarului a promis și servicii publice în zonă, spații verzi, spații comerciale și grădinița devenită de ceva vreme propunere tradițională în cazul proiectelor mari, dar mai rar întâlnită în teren.

Societatea Lucarom Impex a inițiat un Plan Urbanistic Zonal de „restructurare”, pas necesar pentru construirea unui ansamblu multifuncțional pe un teren din zona Bulevardul Muncii– strada Byron. Parcela vizată are 22.000 mp și e încadrată în noul Plan Urbanistic General ca zonă de restructurare urbană, după cum a menționat arhitectul Tulogdy László de la Tektum, birou responsabil de proiect. Acesta a mai precizat că beneficiarul va ceda aproximativ 2000 mp de teren pentru lărgirea arterelor din zonă și facilitarea circulației, inclusiv pentru reamplasarea unui sens giratoriu. Arhitectul a precizat că s-a făcut și un studiu de trafic care ar arăta că există posibilități de creștere a circulației în zonă: plus 70% pe strada Byron și 15% pe Bulevardul Muncii, unde traficul e la 85% grad de saturație. Potrivit planului investitorilor, proiectul va avea în jur de 675 apartamente, conform estimării de la nivel de PUZ, iar ansamblul ar beneficia de 870 de locuri de parcare.  În zonele de parter cu acces la Bulevardul Muncii sunt prevăzute spații comerciale. Vor mai fi în jur de 4000 mp spații verzi, iar locuirea ocupă cea mai mare parte din clădirile propuse. În zona sudică a parcelei e prevăzut un teren de 2000 mp unde se va realiza și grădinița propusă, care, conform proiectului, ar fi amenajată la parterul unei clădiri de 6 etaje. Aceasta trebuie făcută de investitor, cu toate dotările necesare, inclusiv cu spațiu de joacă disponibil pentru utilizatorii viitoarei grădinițe. Arhitectul șef interimar a avut de făcut însă o observație. „Nu mi se pare sănătos să avem o grădiniță sub șase niveluri de locuințe. Dacă aruncă cineva de la un etaj o cărămidă?”, a întrebat Daniel Pop. Cu toate că a precizat că nu a întâlnit în normativ astfel de precizări, arhitectul responsabil de proiect a admis că se poate aloca spațiu pentru o clădire parter.  „Calitatea spațiului urban e fundamentală. Pentru spațiul prevăzut ca grădiniță, să se păstreze destinația aceasta de grădiniță”, a ținut să intervină primarul Emil Boc, cel care conduce ședințele de Urbanism și în noua formulă, cu componența modificată.

Restructurarea, serviciile și negocierea

Arhitectul Voicu Bozac, membru CTATU, a subliniat că în cazul parcului e important ca spațiul să fie unul cu accesibilitate maximă. Curtea interioară e gândită să funcționeze ca spațiu public, a menționat Tulogdy. La rândul său, sociologul Norbert Petrovici, membru și el în noua Comisie, a subliniat că ar fi nevoie de o viziune mai largă pentru urbanizarea acestei zone, tradițional locuită de clasa muncitoare. Mai ales că noul ansamblu va aduce în jur de 2100 de oameni, ținând cont de mărimea medie a gospodăriilor din zonă. Nicolae Burnete, profesor la Universitatea Tehnică în cadrul departamentului de autovehicule rutiere și transporturi, a atras însă atenția asupra unei alte probleme: circulația. Mai precis, studiul de trafic realizat nu ar fi relevant, spune Burnete, având în vedere că e realizat analizând o singură zi – 2 februarie – o zi cu studenți în sesiune.

„Ocuparea în acest fel acolo e corectă – e o zonă în care se poate construi relativ înalt, e în afara conului de zbor, e o zonă care beneficiază de infrastructură. E bine să apară aici dezvoltări mai mari. În partea de jos sunt două hale, pe o parcelă pe care probabil în viitor va veni un nou proiect. Ar merita analizat felul în care s-ar putea continua dezvoltarea. O mai mare creștere a spațiului verde ar merita studiată. Ar putea fi avut în vedere chiar și un regim de înălțime mai mare – cu un accent mai înalt pe colț, care ar conserva indicatorii urbanistici”, a intervenit arhitectul Vlad Negru, membru CTATU. Acesta a subliniat că un ansamblu de asemenea dimensiuni trebuie să aibă funcțiuni publice și a atras atenția asupra dimensiunii trotuarului, cu 4 metri „inutili”, în condițiile în care zone de trafic intens în cartierele tradiționale ca Mărăști sau Mănăștur beneficiază de peste 8 metri.

Cu un PUG care prevede o înălțime maximă de 28 de metri, primarul a găsit prilej de „negociere”.  „Pentru ca orașul să fie generos, trebuie să primeasă ceva în schimb. Putem aproba P+6 sau P+8. Dar ca să dau P+8 trebuie să pot să explic de ce în Consiliul Local. Se dorește derogare, orașul trebuie să primească o compensație favorabilă”, zice primarul, prilej cu care vine din nou în discuție mult dorita grădiniță publică.

În concluzie, s-a stabilit că proiectanții vor reveni cu o propunere în care se va clarifica statutul și poziția grădiniței și cu un studiu de trafic completat.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.