Închide

Proprietarii care nu și-au înregistrat fosele septice la primărie, pasibili de amenzi de 10.000 lei începând de la finalul acestei luni

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - oct. 31, 2022 0 205

Românii care au fose septice în gospodărie au avut termen limită până ieri, 30 octombrie să le declare la primărie. Așa prevede o hotărâre de guvern adoptată la finele lunii mai. După acest termen, Garda de Mediu poate aplica sancțiuni de 10.000 lei celor care nu și-au declarat fosa septică la primărie, arată TVR, citată de economedia.ro. Potrivit Hotărârii de Guvern,  oamenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă, dacă în localitate există canalizare.

Deocamdată, statul vrea să afle câte gospodării câte gospodării utilizează fose septice. Iar cine nu le-a declarat deja la primărie, poate fi amendat de Garda de Mediu cu până la 10.000 de lei.

În plus, potrivit TVR,  cei care le deţin trebuie să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează.

Pe de altă parte, de mâine, 1 noiembrie, intră în vigoare programul Administrației Fondului de Mediu “Prima Conectare”, prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar.

Statul va deconta până la 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte, iar banii vor ajunge direct la firmele care vor face lucrările.

Prin PNRR statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare. Potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare.

De altfel, și în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern din luna mai, se arată că “una din cele mai importante probleme cu care se confruntă România, în domeniul apelor, se referă la implementarea directivei europene privind epurarea apelor uzate urbane. Dificultățile legate de implementarea acestei directive sunt determinate de gradul redus de asigurare a serviciilor de alimentare cu apă, canalizare și epurare, uzura fizică și morală a infrastructurii aferente și costurile deosebit de mari implicate de respectarea cerințelor europene. Rata de conectare a populației la servicii de canalizare este de 55,8%, fiind cele mai scăzute dintre țările UE.”

Termenul de aplicare a Directivei europene 91/271/EEC era 31 decembrie 2018. Până la acea dată, toate localitățile din România cu peste 2.000 de locuitori ar fi trebuit să aibă gospodăriile branşate la canalizare

Potrivit Eurostat, un sfert dintre români nu au toaletă în casă, iar România este pe ultimul loc în UE după ponderea locuințelor cu toaleta în interior

Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din UE, arată datele publicate de Eurostat în 2020. România a înregistrat însă progrese semnificative, ţinând cont că în anul 2010 ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior era de 40,9%.

sursa foto: fosasepticaecologica.com

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare