Închide

Proiectul urbanistic al spitalului de copii, aprobat în regim de urgență de Primărie. Consiliul Județean a cerut încă din luna iulie aprobarea sa, tocmai pentru a nu pierde termenul pentru depunerea proiectul spre finanțare în cadrul PNRR

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 24, 2022 1 361

Consiliul Local a aprobat în regim de urgență Planul Urbanistic Zonal al spitalului monobloc de copii pe care Consiliul Județean dorește să îl construiască în Borhanci. Aceasta, după cum a arătat primarul Emil Boc, pentru ca CJ Cluj să poată depune proiectul spre finanțare prin PNRR până în 1 septembrie, termenul final pentru depunerea proiectelor. Pentru aprobarea PUZ-ului a fost nevoie de două adrese de la CJ Cluj prin care s-a solicitat Primăriei aprobarea documentației, tocmai pentru a nu se pierde termenul final pentru depunerea proiectului spre finanțare în cadrul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

„Până la 1 septembrie, Consiliul județean trebuie să depună documentele pentru a obține finanțare din PNRR (planul național de redresare și reziliență n.r.). Este un proiect important al Clujului pe componenta de sănătate”, a arătat Boc în 23 august, adăugând că a convocat o ședință de înadată pentru data de 24 august pentru a ajuta Consiliul Județean să nu piardă finanțarea prin PNRR pentru acest obiectiv.

PUZ-ul spitalului monobloc pentru copii a fost întocmit de Planwerk și a fost avizat favorabil de arhitectul șef al municipiului, după o ședință a comisiei de urbanism de la mijlocul lunii iunie. În 8 iulie, CJ Cluj a cerut Primăriei să aprobe PUZ-ului, arătând că instituția nu poate aproba Studiul de Fezabilitate pentru obiectiv, fără hotărârea de Consiliu Local de asumare a acestuia, mai ales că prin certificatul de urbanism emis de municipalitate se solicită respectiva hotărâre. Mai mult, CJ semnala Primăriei că trebuie să depună studiul de fezabilitate, însoțit de PUZ, până în 31 august pentru finanțare în cadrul PNRR. Potrivit Primăriei, în perioada 12-26 iulie, PUZ-ul spitalului de copii, publicat pe site-ul instituției a parcurs perioada de consultare publice pe parcursul căreia nu s-au făcut observații cu privire la reglementările propuse. În 23 august, CJ Cluj a revenit cu o nouă adresă prin care solicita Primăriei aprobarea în regim de urgență a PUZ-ului, tocmai pentru ca să nu fie periclitată depunerea proiectului spre finanțare din PNRR.

Proiectul spitalului de copii este contractat de CJ Cluj în urma unui concurs de solucții câștigat de PLANHO CONSULTORES – 4B CONSULTANȚĂ ARHITECTURĂ. Potrivit proiectanților, investiția necesară construcției spitalului este de peste 150 de milioane de euro. Pentru realizarea lui, CJ Cluj mizează pe fonduri europene, în cadrul PNRR.

Potrivit propunerii PLANHO CONSULTORES – 4B CONSULTANȚĂ ARHITECTURĂ, asocierea câștigătoare la concursul de soluții derulat din 2021, viitorul spital de copii care va fi construit în Cluj-Napoca pe un teren de 17 hectare din Borhanci va fi organizat pe 12 secții și va avea 510 paturi de spitalizare continuă – 129 de saloane cu două paturi și 202 rezerve cu un pat. De asemenea, spitalul va avea și 50 de paturi pentru spitalizare de zi și 65 de paturi pentru însoțitori. Va fi amenajat un heliport pentru urgențe, iar în demisolul clădirii vor fi asigurate peste 650 de locuri de parcare. Spitalul va cuprinde și un centru de servicii medicale și cercetare în domeniul pediatriei cu adresabilitate regională. Unitatea medicală e proiectantă pentru peste 1200 de angajați, din care peste 500 de medici. Aici va fi mutat actualul Spital de Copii din subordinea Consiliului Județean care în prezent funcționează în peste 10 clădiri aflate și la distanțe de 4 kilometri una de cealaltă. Despre Planho Consultoreas din Sevilla Spania, oficialii CJ Cluj arătau că e cea mai mare firmă spaniolă care se ocupă de proiectare în sectorul medical.

Ce prevede PUZ-ul viitorului spital:

Vezi și:
Cifrele și teremene pentru viitorul Spital de Copii care se va construi în Borhani pe un terene de 17 hectare din cadrul Stațiunii de Cercetare din Bohanci obținut de CJ Cluj de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară: 

       

 

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare