Închide

O firma spaniolă și arhitecți din București vor face în Cluj proiectul primului spital de copii din România realizat de la 0, la standarde occidentale

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 18, 2021 0 2446

PLANHO CONSULTORES în asociere cu 4B CONSULTANȚĂ ARHITECTURĂ au câștigat premiul I și contactul de proiectare de peste 6,5 milioane euro la concursul de soluții pentru spitalul de copii monobloc pe care Consiliul Județean din Cluj vrea să îl edifice pe un teren de 17 hectare din Cluj-Napoca, cu fonduri europene.

Arhitectul Matei Bogoescu de la biroul din București, 4B Consultanță și Arhitectură, a ținut să felicite Clujul pentru pionieratul de care dă dovadă în România, mai ales în sectorul concursurilor de soluții și a declarat că abia așteaptă să vadă primul spital din România realizat la standarde occidentale, după conceptul propus împreună cu partenerii spanioli.

Este al doilea concurs de soluții pentru arhitectură medicală organizat de Consiliul Județean, după Centrul Integrat de Transplant plănuit în oraș.

Spital de Copii din Cluj-Napoca își desfășoară în prezent activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri din 9 locații diferite din oraș, între care distanța medie e de aproximativ patru kilometri.

Dacă pentru Centrul Integrat de Transplant, CJ Cluj punea la bătaie premii de peste 20 milioane lei, pentru Spitalul de Copii, premiile de la competiție au fost de peste 32 de milioane de lei, fără TVA (peste 6,6 milioane de euro). Rezultatele au fost anunțate în 18 iunie. La competiție au participat 28 de de proiecte care pot fi vizuatizate într-o expoziție situată în parcul Tetarom din Hoia, corpul A1, între 18 – 25 iunie.

 

Spitalul de Copii din Cluj va fi un spital la standarde internaționale, potrivit propunerii PLANHO CONSULTORES în asociere cu 4B CONSULTANȚĂ ARHITECTURĂ., cea care a câștigat competiția și contractul de proiectare de peste 6,5 milioane euro.

Arhitectul Matei Bogoescu de la 4B Consultanță și Arhitectură a ținut să felicite Clujul pentru pionieratul de care fă dovadă în România, mai ales în sectorul concursurilor de soluții și a spus că echipa din care face parte abia așteaptă să se apuce de treabă ca să vadă construit acest spital.

Spitalul a fost proiectat impecabil, prin ochii și de la scara unui copil, la cele mai înalte standarde. PLANHO CONSULTORES din Sevilia Spania proiectează de 35 de ani spitale în toată lumea, având în palmares și proiecte de spitale de copii.

Proiectul câștigător s-a numărat printre favoritele juriului încă din etapele de evaluare inițială a proiectelor. A fost o plăcere că, ulterior acestor etape de evaluare inițială, proiectul s-a dovedit la fel de convingător și în fața unor evaluări mai amănunțite, având la bază o serie de elemente esențiale pentru buna funcționare a unui spital. Schema funcțională propusă este foarte bine gândită, fiind prezentată într-o manieră profesională. Totodată, proiectul câștigător este unul dintre proiectele care acordă o atenție ridicată manierei în care spațiile propuse vor fi experimentate prin ochii unui copil. Astfel, scara volumului contribuie în mod direct la crearea unui set de spații prietenoase, abordabile și primitoare. Proiectul reușește să transmită o senzație pozitivă, în contrast cu caracterul multor spitale construite de-a lungul timpului, care se prezintă mai degrabă ca niște fabrici dedicate reparării corpului uman. Este esențial ca un spital dedicat copiilor să depășească acest punct și să contribuie în mod direct la reducerea anxietății pacienților și familiilor acestora, acordând aceeași atenție confortului mental și psihic al acestora.” , a arătat Juriul competiției.

(Premiul I -6,5 milioane euro)

Proiect nr. 119 – EB2026 – PLANHO CONSULTORES. S.L.P. , PROFESSIONAL LIMITED COMPANY în asociere cu 4B CONSULTANȚĂ ARHITECTURĂ S.R.L. Autori principali: PLANHO (architects) Enrique Vallencillos Segovia, Manuel Perez Hernandez. Coautori: Mara Victoria Vergu-Bogoescu, Matei Bogoescu, Radu Costăchescu, Tudor Costăchescu Colaboratori arhitectură: Alfonso Fernandez Sanchez, Alejandro Vallencillos Portillo, Ildefonsa Rodrigues Martinez. Colaboratori specialități: Andrei Aioanei)

Premiul II – 75.000 euro

S.C. ONE ARCHITECTS S.R.L (o echipă foarte tânără de arhitecți absolvenți din Cluj)
Autori principali: arch. Florin Radac, arch. Bogdan Chioran, arch. Dan Andrei Pintea
Coautori: arch. Spiro Koça , arch. Andreea Năstase

Premiul III 45.000 euro

S.C. ARHI BOX S.R.L. în asociere cu S.C. ARHI ACTUS DEVELOPMENTS S.R.L.
Autor principal: Arh. Gabriel Cătălin Colobățiu
Coautori: Arh. Dr. Dragoș Dascălu, Arh. Dr. Mihai Racu, Arh. Adrian Florin Pop , Arh. Călin Florin Lada, dr. Adriana Iliescu și dr. Mihaela Dascalu

Mențiunea I – 10.000 euro

Noll Tamás din Budapesta, coautori Madzin Attila, Katona András, Angéla Kovács din Târgu Mureș

Mențiunea II – 10.000 euro

Dico și Țigănaș și Pineaq din Spania

Expoziția tuturor proiectelor participante la concurs va putea fi vizitată în perioada 18 – 25 iunie la Tetarom corpul A1, Cluj-Napoca.

Concursul a fost organizat de către Ordinul Arhitecților din România (OAR). Din juriu au făcut parte: arh. Dominic Hook – Președintele Juriului, arh. Claudiu Salanță, dr. Aldea Cornel Olimpiu, dr. Vasile-Florin Stamatian, arh. Vlad Rusu și arh. Emil Burbea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu