Închide

Proiectul urbanistic al complexului educațional dorit de Primărie în Borhanci, prezentat public: va avea o pădure parc și un bazin olimpic cu potențial de a deveni reper al zonei

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - ian. 28, 2022 1 1375

Proiectanții de la Dedalus Proiect – Universitatea Ion Minci din București – Patrulius și Asociații au prezentat public Planul Urbanistic Zonal care reglementează amenajarea viitoarei infrastructuri educaționale publice pe un teren intravilan de peste 71 de hectare din Borhanci, aflat în proprietatea Primăriei. Proiectanții au făcut și simulări ale complexului care urmează să aibă creșă, școală, grădiniță, licei, o zonă pentru infrastructură medicală dar și un bazin olimpic, cu potențial de a deveni un reper al zonei, având în vedere zona în care este propus. Tot ansamblul va fi deservit de o pădure parc de peste 54 de hectare.

PUZ-ul a fost prezentat la ședința comisiei de urbanism a Primăriei din 28 ianuarie. Specialiștii din comisie au fost nemulțumiți de felul în care proiectanții au rezolvat problemele de acces la zona botezată de municipalitatea ca „hub educațional” și au cerut fie lărgirea unor artere, chiar cu exproprieri asumate, fie o mai bună organizare a rețelei interne.

Potrivit arhitectei Ioana Vanda Cristian, terenul din Borhanci urmează să fie împărțit în 20 de parcele din care 6 vor prelua serviciile publice: creșă, grădiniță, școală, liceu, complex sportiv, funcțiuni sănătate, bazin olimpic. Alte 10 parcele vor fi ocupate de clădirea parc iar tei parcele sunt necesare dezvoltării circulațiilor în interiorul viitorului complex educațional.

Despre bazinul olimpic, arhitecta a explicat că, având în vedere că s-a propus amplasarea într-un punct mai înalt, poate deveni un reper al zonei. În ceea ce privește circulațiile, proiectanții au propus o singură stradă internă pentru accesul auto cu profil de 18 metri și două benzi de circulație, piste de biciclete, trotuare și spații verzi, cu posibilitatea ca profilul să poată fi extins la patru benzi, în baza unor studii de trafic. De asemenea, se propun patru accese în viitorul complex, din care unul va fi exclusiv pietonal.

 

(sursă: PUZ infrastructură educațională Borhanci)

Proiectanții au făcut și o serie de simulări volumetrice pentru a ilustra cum se va insera pe teren viitoarea zonă educațională cu pădure parc.

Specialiștii din comisie au făcut observații cu privire la includerea circulațiilor existente pentru realizarea accesului  (strada Bicaz, strada Gherogheni) în conturul PUZ-ului dar și legat de portabilitatea și necesitatea de dimensionare a acceselor și a circulațiilor interioare în așa fel încât să asigure o circulație fluentă pentru viitorul ansamblu, mai ales că el include respectivele funcțiuni de învățământ. S-au cerut chiar mai multe parcări pentru părinții care își vor duce copiii la școală sau mici funcțiuni de alimentație publică în zona școlilor. Au mai fost întrebări legate de împrejmuirile propuse pentru zona de învățământ. Primarul Emil Boc a ținut să amintească de piramida mobilității la care a aderat Clujul odată cu aprobarea strategiei de mobilitate și anume că automobilul trebuie să fie pe ultimul loc ca mijloc de deplasare, părinții și elevii fiind încurajați să vină la școală pe jos, cu autobuzul sau cu bicicleta. În plus, a atrasa atenția că, fiind o zonă cu școli, elevii nu trebuie să stea pe terase iar părinții sau bunicii își pot aștepta copii pe bancă în parc.

Proiectanții au explicat și ei că propunerea lor de sistematizare propune un regulament pentru amplasarea pe teren de tuturor funcțiunilor dorite și că toate aspectele se vor detalia în fazele următoare ale proiectului, când se vor porni efectiv proiectele pentru fiecare dintre obiective. Despre clădirile pentru învățământ, proiectanții au explicat că ele vor avea împrejmuiri de tip gard.

Primarul Emil Boc a mai spus că este o primă prezentare a proiectului și că acesta va mai suferi îmbunătățiri până să ajungă pe masa Consiliul Local pentru avizare și va fi îmbunătățit.

„Avizul de mediu e pe cale să fie obținut. Urmează avizul de la siguranța circulației de la Primărie, iar apoi putem aviza lucrarea și să o promovăm pe ordinea de zi a Consiliului Local”, a trasat arhitectul șef Daniel Pop, următorii pași pe care îi va parcurge proiectul, după ce primarul a cerut aceste lămuriri.

Din perspectiva proiectanților, calendarul proiectului, în continuare, este următorul:

Contractul pentru studiile aferente complexului educațional din Borhanci este estimat la 2,4 milioane lei, 36 de luni și a fost atribuit în vara lui 2021 către Daedalus Proiect (Leader), Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” și Patrulius și Asociații.

Daedalus Proiect se leagă de numele arhitectului Alexandru Crișan și se ocupă printre altele de actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului Sibiu.

Proiectanții de la Patrulius au câștigat recent locul I și un contract de proiectare de 180.000 lei  la un concurs de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România pentru Primăria sectorul 3 din București pentru „Reabilitarea și reactivarea Splaiului Unirii în zona Mărășești –Timpuri Noi – Mihai Bravu – RECLAIMING THE RIVER”” (autorizii proiectului fiin Arh. Oana Moga, Arh. Jacqueline Cuzino, Arh. Șerban Patrulius).

Primarul Emil Boc a anunțat încă din 2020 că, pe terenul administrației locale din Borhanci, circa 77 de hectare, se dorește amenajarea unui hub educațional cu de toate – parc pe modelul bazelor sportive din Gheorgheni și cea pregătită în zona La terenuri din Mănăștur, creșă, grădiniță, școală, liceu, centru de cercetare pentru Institutul Oncologic etc. Primarul Emil Boc a anunțat public și că municipalitatea a renunțat să mai facă cartierul pentru tineri din Borhanci (anunțat în campania electorală din 2016) deoarece consolidările terenului ar fi presupus peste 18 milioane de euro, având în vedere riscurile geologice constatate acolo. Pentru respectivul cartier s-au plătit studii către proiectanții de la Spiri Com.

Primăria s-a arătat nemulțumită de proiectanții care au făcut vechea documentație a cartierului pentru tineri, Spiri Com din București, având în vedere că n-au adus o viziune de dezvoltare a zonei fezabile și a schimbat criteriile de adjudecare de la noua licitație în așa fel încât să nu mai primeze prețul cel mai scăzut.

60 de hectare, zona cu risc de alunecări de tren ar urma să fie împădurită prin proiect, după cum au arătat oficialii Primăriei.

 

Un comentariu

  1. Sunt foarte bune proeictele de bugetare participativa- are si primaria Cluj de unde sa copieze idei.

    Sper ca geologii consultati au fost nu doar profesionisti, ci si corecti, nu s-au lasat cumparati.
    Chiar- exista o lege care pedepseste penal incalcarea deontologiei profesionale in cazul geologilor care semneaza dupa cum le dicteaza seful? Raspundere penala pentru derogari cu urmari dezastruoase?
    Intreb pentru un prieten al uneia- Elena Udrea, parca.

Scrie un comentariu

Articole similare