Închide

Proiectul Metroului din Cluj a bifat deja 4 amânări de licitații și se află într-un blocaj legislativ / USR Cluj explică eșecul acestui proiect învinuind administrația condusă de Emil Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 12, 2022 0 205

De ce este aproape imposibil de crezut că proiectul metroului va prinde viață la Cluj Napoca, în ciuda faptului că o parte din costurile de realizare au fost prevăzute în PNRR, explică detaliat reprezentanții USR Cluj, care-l învinovățesc pe edilul Emil Boc că nu s-a implicat constructiv în gestionarea acestui obiectiv. Deși timpul alocat implementării proiectului metrou este foarte scurt (final de 2027), municipiul Cluj Napoca n-a soluționat nici partea de exproprieri de pe traseu, nici calendarul costurilor implicate, și cu atât mai puțin procedura de atribuire a lucrărilor. „Primul jalon al proiectului, semnarea până la sfârșitul anului a contractului de lucrări, este aproape imposibil de livrat”, semnalează USR Cluj.

Reprezentanții USR Cluj arată că în plenul Consiliului Local a fost aprobat încă de acum un an proiectul metroului, iar peste două luni se împlinește deja un an de la semnarea PNRR.  „Așadar, au rămas mai puțin de 4 ani si 3 luni până la data în care se va încheia acest exercițiu financiar ce poate reprezenta baza reformelor reale în România dacă s-ar implementa profesionist. Din păcate, până la momentul de față metroul din Cluj-Napoca a bifat 4 amânări ale licitațiilor și se află într-un blocaj legislativ, iar primul jalon al proiectului, semnarea până la sfârșitul anului a contractului de lucrări, este aproape imposibil de livrat”, transmite USR Cluj.

De ce a trecut un termen așa de mare, de 9 luni, de la aprobarea indicatorilor inițiali în Consiliu Local și Guvern până la actualizare, având în vedere și că OUG 64, apărută în mai, ar fi permis indexarea la toate lucrările de investiții din țară, se întreabă reprezentanții USR Cluj, amintind că fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a făcut primul pas concret prin asigurarea unei componente importante de finanțare prin PNRR pentru acest proiect.

„De atunci nu s-a mai progresat deloc pe subiectul finanțării pentru proiectul Metrou, ba dimpotrivă, s-a regresat. Nu avem detalii legate de cost, din PNRR se va acoperi în jur de 10 % din costul total al proiectului. Au fost identificate sursele de finanțare? Cum va fi gestionată diferența de cost? Se poate gestiona o posibilă pierdere a finanțării din PNRR? Blocarea finanțării în 2024, când trebuie finalizate 50% din lucrări pare tot mai probabilă”, spune reprezentanții USR Cluj.

Este amintit și blocajul legislativ pe partea de exproprieri, care persistă.

„În iunie tot Cătălin Drulă a rezolvat situația printr-un amendament la legea exproprierilor în Parlament care să permită municipalității clujene să facă exproprierile pentru metrou, însă, deși Parlamentul a  votat acest amendament, coaliția incompetenței nu a trimis legea la promulgare la președinte, ci a întors-o în procedura parlamentară, amânând odată în plus tranșarea problemei. Și cu votul de astăzi problemele licitației nu sunt nici pe departe rezolvate, deoarece mai trebuie parcurși alți pași administrativi cum ar fi actualizarea indicatorilor de preț ai proiectului în Guvern prin Hotărâre de Guvern, deci blocajul mai continuă iar țintele de implementare par din ce în ce mai departe”, transmis reprezentanții USR.

„Avem în spate aproape an de bătut pasul pe loc în acest proiect, lucrurile nu par a da semne că se îmbunătățesc și la aproape un an de la semnare, metroul clujean, precum și PNRR-ul României în general sunt în real pericol. Apelăm la realismul și simțul de răspundere al decidenților și cerem profesionalizarea și depolitizarea aparatelor care livrează aceste proiecte.  Managementul politic este pe cale să eșueze și singura șansă de a înlocui promisiuni electorale cu proiecte reale este ca PNRR să fie gestionat de profesioniști”, se mai precizează în informarea USR Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.