Închide

Proiectul de buget pe 2023 este în dezbatere publică. Metroul ”umflă” bugetul municipiului Cluj-Napoca cu 132 de milioane de euro. Orașul are un buget general de peste 618 milioane de euro

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 11, 2023 0 318

Potrivit proiectului de buget, municipiul va avea un buget general pe 2023 de 618 milioane de euro, din care 132 milioane de euro bani pentru metrou prin contractul semnat. Secțiunea de funcționare este în valoare de 286 milioane de euro. Primarul s-a referit la bugetul estimat pe acest an, „cu” și „fără” metrou, arătând că, față de 2022, bugetul este mai mare cu 49,94% decât în 2022 cu metrou, iar fără, creșterea ar fi de 18%, fără metrou. Bugetul de învestiții, însumând proiecte multianuale, proiecte care se  vor finaliza în 2023, proiecte care vor începe anul acesta și vor fi terminate în 2024 sau noi proiecte, este de peste 332 de milioane de euro (din care aproape 40% este destinat metroului).

În ceea ce privește metroul, primarul Emil Boc a arătat că anul acesta, suma prinsă în buget este destinată exproprierilor, avansul pentru viitorul constructor (care va fi desemnat în urma licitației aflată în faza de evaluare la Primărie), pregătire documentații pentru partea de proiectare.

Emil Boc a mai arătat că urmează să fie prezentată și soluția de la licitația pentru metrou, în termen de 30 de zile, perioadă care, legal se mai poate prelungi cu alte 30 de zile.

Potrivit listei prezentate de primarul Emil Boc, pentru partea de investiții, bugetul va merge către:

-21 de proiecte care au termene de finalizare în 2023 – printre care se regăsesc malurile Someșului Mic, reabilitarea Căii Mănăștur, precum și a străzilor Uzinei Electrice și Mărginașă, a parcurilor Feroviarilor și Observator, dar și a străzii Kogălniceanu cu arterele adiacente.

-18 proiecte care încept în 2023 și trebuie finalizate în 2024 – printre ele se numără amenajarea parcurilor Observator și Primăverii, modernizarea și extinderea străzilor Valea Seacă, Chintăului și Giuseppe Verdi (care face legătura cu Valea Fânațelor) și Realizarea Centrului Cultural Transilvania de pe bulevardul 21 Decembrie.

-40 de proiecte multianuale – aici sunt incluse realizarea metroului, a Centurii Metropolitane dar și amenajarea Parcului Est

-9 proiecte noi de investiții

(Lista proiectelor, la final)

„Urmărim consolidarea statutului Clujului cu cea mai mare creștere la nivel național din punct de vedere a calității vieții. Urmărim cele 3 axe principale: infrastructură, educație, calitatea vieții prin viziunile verde și digitale. Urmărim continuarea proiectelor majore ale Clujului și de a pregăti orizontul anilor 2030-2050.  – centura metropolitană, metroul, pasajul de la Tăietura Turcului, autostradă și, împreună cu celelalte autorități județene și naționale – Spitalul Regional de Urgență. Obiectivul nostru este să menținem acest oraș atractiv pe termen mediu-lung, etc”, a declarat edilul Emil Boc.

Despre execuția bugetară pe 2022, Boc a mai ținut să spună că execuția pe bugetul general este de peste 77%. Primarul nu s-a referit însă la partea de dezvoltare, unde consilieri locali reproșau că s-a ajuns la maxim 40%, ceea ce înseamnă că Primăria reușește cu greu să facă proiectele pe care și le propune la început de an, pe partea de investiții.

Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2023 a fost lansat în dezbatere publică și urmează să fie votat în ședința Consiliului Local din 2 februarie.

Proiecte care trebuie finalizate în 2023

Proiecte care încep în 2023 și se vor finaliza în 2024

 

Proiecte multianuale

Proiecte noi:

  1. Modernizarea Liceului Gh. Șincai
  2. Concurs de soluții Observator – Gh. Dima- Louis Pasteur – V. Babeș
  3. Piste biciclete Sf. Ioan, Calea Turzii, Observator
  4. Bike Sharing electric
  5. Capela Cimitir Crișan
  6. Podul Fabricii de Zahăr
  7. Reducere impozit 50% clădiri noi sau reabilitate prin instalare panouri fotovoltaice
  8. Programul Rabla Local
  9. Concurs asociații proprietari pentru colectare selectivă a deșeurilor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu