Închide

Proiectul CEDICROM 2, la final: 7000 de testări și 1200 de vaccinări împotriva HPV

ActualitateSănătateSocialTop News by Actual de Cluj - sept. 30, 2022 0 261

  • -Anual, în România, peste 3.000 de femei sunt depistate cu cancer de col uterin, din care peste 1.700 de femei pierd lupta cu această boală.
  • – Prin proiectul CEDICROM 2, 7041 de femei au fost testate și 1245 vaccinate gratuit împotriva HPV.

Peste 7000 de femei au fost testate și 1200 vaccinate împotriva cancerului de col uterin prin intermediul proiectului CEDICROM 2, pe care Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) din Cluj-Napoca l-a desfășurat în comunități sărace sau izolate din șapte județe ale țării.

Proiectul „Consolidarea la nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente” – CEDICROM 2, finanțat prin fonduri norvegiene, s-a derulat în Arad, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Timiș și Tulcea, sub forma unei asistențe medicale primare comunitare integrate și printr-o campanie de informare „din ușă-în-ușă”, folosind 20 de experți comunitari locali (mediatori și asistente). 

Împreună cu echipa mobilă IOCN s-au împărțit materiale informative și au facilitat recoltarea probelor pentru testare. Au fost vizate femeile din grupa de vârstă de risc, de 25-64 de ani din comunități izolate, fie că vorbim de o izolare socială (zone sărace), o izolare etnică (grupuri etnice, de exemplu romi), ori o izolare geografică (în munți, la frontieră ori în Delta Dunării). Așa cum campania de informare a proiectului CEDICROM 1 a evidențiat intensitatea programului de screening în ceea ce privește acoperirea și îmbunătățirea accesului la testele de screening, la fel și proiectul CEDICROM 2 a urmărit să furnizeze noi dovezi privind creșterea intensității screening-ului.

„Proiectul a fost gândit pentru femei care au mai greu sau nu au deloc acces la servicii medicale – de cele mai multe ori, respectiv persoane care nu sunt în sistemul asigurărilor de sănătate. Am avut o componentă de testare, cu posibilitatea urmăririi ulterioare: 7.000 de teste, aplicate atât prin intermediul cabinetelor medicale din zonă, cât și prin auto-prelevare, cu instructajul aferent. Am acordat o atenție sporită procedurilor de siguranță, pentru ca persoanele din grupul-țintă să beneficieze de cele mai bune condiții”, a declarat dr. Florian Alexandru Nicula, directorul de proiect (foto sus).

În urma miilor de teste efectuate, persoanele ale căror teste au ieșit pozitive au fost luate în evidență și, de la caz la caz, au necesitat proceduri suplimentare, de la confirmarea diagnosticului până la tratament, prin sistemul see and treat. 

În România, în fiecare an, peste 3.000 de femei sunt depistate cu cancer de col uterin, din care peste 1.700 de femei pierd lupta cu această boală. Prin proiectul CEDICROM 2, 7041 de femei au fost testate și 1245 vaccinate gratuit împotriva HPV, iar 1546 de femei au beneficiat de follow-up. Vaccinul oferit de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, se numește Gardasil 9 și este singurul vaccin de pe piață care protejează împotriva a 9 tulpini HPV cu risc înalt cancerigen. Oferă, astfel, cea mai completă protecție antivirală.

De ce este important să te testezi și vaccinezi împotriva HPV?

Deoarece cancerul de col uterin poate fi prevenit. HPV este un virus extrem de contagios care se întâlnește într-o proporție foarte mare la persoanele active sexual. Chiar dacă doar femeile pot dezvolta cancer de col uterin, virusul afectează și bărbații. În plus, aceștia pot fi purtători de HPV asimptomatici și-l pot transmite mai departe. Human Papilloma Virus – HPV (Virusul Papilloma Uman) este un virus cu numeroase tulpini – specialiștii au descoperit până acum peste 100 de genotipuri, dintre acestea unele având un potențial oncogen deosebit de mare.

Cea mai importantă metodă de prevenire și protejare împotriva infecției cu HPV o reprezintă vaccinarea împotriva HPV. Vaccinul este administrat în braț și sunt necesare 2 doze pentru o protecție completă. Vaccinurile vor preveni până la 90% din cazurile de cancer de col uterin, dar femeile trebuie să participe în continuare la programele de testare atunci când sunt invitate să facă acest lucru. Vaccinul HPV nu protejează împotriva altor infecții cu transmitere sexuală.

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă. Această boală reprezintă înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervixul). Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin, iar dintre acestea, cea mai frecventă cauză este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).

Proiectul „Consolidarea la nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente” – CEDICROM 2 beneficiază de finanțare prin fonduri norvegiene în cadrul Programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, fiind finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 și cofinanțat de Ministerul Sănătății. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu