Închide

Proiecte ecologice, de artă şi de spaţii publice, propuse de tineri şi selectate prin vot. Ce iniţiative primesc bani în cadrul Com’ON Cluj-Napoca

Actualitate by Kristina Reştea - mart. 26, 2019 0 280

 

Peste 3.000 de clujeni au ales, prin vot, între cele 123 de inițiative de dezvoltare a orașului înscrise de tineri în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca. Procesul de votare, deschis o lună, tocmai s-a încheiat. Primele 49 de inițiative, în ordinea voturilor, urmează să fie finanțate cu 4.500 de lei/inițiativă și să fie puse în practică în perioada mai – noiembrie 2019. Pe lângă acestea, se intenționează finanțarea unei inițiative înscrise la Com’ON Cluj-Napoca de un grup cu oportunități reduse, care propune activităţi pentru tineri cu dizabilităţi.

Conform datelor transmise de organizatori, procesul s-a încheiat cu 9.652 de voturi, acordate de 3.192 de clujeni.

Inițiativa Teatru Mut a grupului Concept, care a strâns cele mai multe voturi – 247 -, propune organizarea unor ateliere de teatru, jonglerie, animație, pantomimă, dans, improvizație, acrobație și fotografie care urmează să se desfășoare într-o hală care inițial avea o cu totul altă destinație. Cu super traista la supermarket (193)- o campanie prin care iniţiatorii ideii vor să îi încurajeze pe clujeni să renunţe la pungile de plastic, în favoarea pungilor de pânză/bumbac – ce vor fi împărţite gratuit prin oraş. Sustenabil.cj (170) propune un proiect de colectare a materieri organice de la locuitorii din apartamente. „Dorim ca în decursul anului 2019 să colaborăm cu industria horeca, să gestionăm deșeurile vegetale obținute din amenajarea spațiilor verzi, să implementăm un program de compostare la festivaluri”, spun membrii echipei. Proiectul PoliARt (163 voturi) este în esență o expoziție, dar și o modalitate de lansare și promovare a unor artiști care au ales arta ca domeniu secundar de activitate, spun iniţiatorii ideii, care vor să le dea o mână de ajutor tinerilor clujeni pasionați de artă și design. Proiectul Lectură în aer liber presupune organizarea a două ateliere de lectură pentru copii cu vârste cuprinse între 2-12 ani. În prima parte se va discuta despre poveștile preferate și personajele cele mai iubite, iar apoi se vor descoperi o serie de cărţi şi poveşti inedite.

Pe „lista scurtă” de iniţiative votate sunt şi unele aparţinând unor asociaţii deja cunoscute pentru activităţile lor în oraş. Create.Act.Enjoy propune un proiect prin care să îi ducă pe clujeni în casele unor personalităţi care au locuit în oraş, dar despre care poate ştim prea puţine, iar Cinemobilul aduce filme pe malul Someşului. Asociaţia Studenţilor Arhitecţi susţine Cercul de Arhitectură, un proiect care, din 2014, desfășoară lunar activități împreună cu elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă, elevi cu dizabilități. Acum, tinerii propun un atelier în aer liber, în cadrul căruia să se contureze idei alături de clujeni. Tema de discuție, desen și machetat va fi una legată de spații interesante pentru copii. Câteva proiecte au pe listă şi actorii care au lansat proiectul Texte Bune în Locuri Nebune, ce aduc spectacole inedite de artă, în spaţii tot atât de inedite.

Lista integrală a inițiativelor înscrise, în ordinea descrescătoare a voturilor, se găsește pe websiteul oficial al procesului participativ.

 

Temele favorite şi calendarul de lucru

Inițiativele au fost înscrise de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani și abordează teme care se încadrează într-una sau mai multe din cele șase categorii-reper oferite de organizatori: 44 de propuneri au fost înscrise în categoria up-date – aducerea împreună a noului cu vechiul din oraș, 73 în categoria bring-up – abordarea de teme noi în comunitate, 26 de idei s-au încadrat în categoria green-up – mediul înconjurător și relația omului cu natura, 68 de propuneri în categoria meet-up – activarea unor spații din oraș sau schimbarea funcțiunii acestora, 49 de idei au fost înscrise în categoria close-up – povești individuale care ilustrează multiculturalitatea, diversitatea, iar 61 de propuneri au fost înscrise în categoria grow-up – maturizarea clujenilor – de când sunt copii până devin cetățeni activi.

După ce inițiativele înscrise au fost verificate din punct de vedere tehnic, timp de o lună, ele au fost promovate în întreaga comunitate clujeană, iar cei interesați au intrat pe comoncluj.ro unde și-au ales favoritele. Votanții a fost necesar să aibă cont pe platforma bugetareparticipativa.ro. În perioada votului, pe această platformă s-au creat 2.444 de noi conturi.

Primele 49 de inițiative, în ordinea voturilor, se intenționează a fi finanțate cu 4.500 de lei/inițiativă și a fi puse în practică în perioada mai – noiembrie 2019. Pe lângă acestea, se intenționează finanțarea unei inițiative înscrise la Com’ON Cluj-Napoca de un grup cu oportunități reduse, precizează responsabilii de proiect. Propunerea se intitulează UP your limits!, aparține grupului Handicope și include seri de şezătoare, seri tematice interactive (pe teme precum stigma/prejudecăţile, comportament dezirabil faţă de persoana cu dizabilităţi, mituri legate de dizabilitate), seri de karaoke, ieşiri în comunitate a tinerilor cu dizabilităţi.

Com’ON Cluj-Napoca ‘19 este o ediție derulată de Grupul PONT, organizație înființată în 2009, şi sprijinit de municipalitate. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

 

Sursa foto: Cinemobil, proiecţie La Butuci 2015

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare