Închide

Proiect pentru medicină Cluj-Danemarca, cu accent IT. Cine îl dezvoltă și când apare prototipul

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 01, 2015 0 410

iTech Transilvania, clusterul clujean pentru formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate și sprijinirea inovării, anunța în urmă cu câteva zile că organizația pregăteşte dezvoltarea unui dispozitiv medical, destinat persoanelor vârstnice. Dispozitivul ar urma să fie utilizat pentru monitorizarea schemelor de tratament pe care acestea trebuie să le urmeze și va fi realizat în parteneriat cu clusterul danez BrainsBusiness ICT North, care are deja în portofoliu o serie de iniţiative în domeniul îmbătrânirii active.

Reprezentanții iTech Transilvania au oferit, la solicitarea Actualdecluj.ro, câteva detalii despre planurile privind acest proiect, anunțat după ce clujenii tocmai au participat la o conferință internațională a clusterelor din domeniu, ținută la Copenhaga.

Ce companii intră în proiect? „Vor fi implicaţi membri ai clusterului iTech Transilvania, care au expertiză în domeniul medical. Companiile vizate vor aloca specialişti care cunosc tehnologiile specifice proiectului, cu experienţă în dezvoltarea aplicaţiilor mobile. Obiectivul nostru este să facem să lucreze împreună cei mai buni oameni de la aceste companii, pentru a duce la bun sfârşit proiectul. În acest moment, suntem în faza identificării companiilor din cluster care să se plieze cel mai bine pe acest proiect. Avem în vedere companiile: AROBS Transilvania Software, Comknow, Life is hard, Cloud Troopers, Pitech Plus”, a menționat Bianca Muntean, manager iTech Transilvania Cluster. „Lucrăm la crearea echipelor care vor dezvolta acest proiect atât noi, cât şi partenerii danezi”, a completat aceasta.

Beneficiarii acestui proiect sunt persoanele vârstnice şi bolnavii îngrijiţi la domiciliu, pentru care va fi creat acest dispozitiv, dar sunt vizate şi cadrele medicale şi aparţinătorii pacienţilor. „Practic, prin intermediul acestui dispozitiv, se vor monitoriza pacienţii, se va verifica dacă urmează tratamentul prescris, dacă respectă intervalul orar în care trebuie să li se administreze medicamentaţia”, a detaliat Muntean. Proiectul este programat să demareze la începutul anului viitor şi, potrivit estimărilor actuale, un prototip care să poată fi testat pe piaţă ar putea fi dezvoltat în 12-18 luni.

Clujenii ar urma să participe și la alte proiecte dezvoltate alături de parteneri internaționali, susțin cei de la Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software (ARIES). Proiectele vor viza mai ales domeniile medical, energetic şi agricol, potrivit lui Voicu Oprean, preşedintele ARIES Transilvania, prezent la conferința din Danemarca. Cea de a III-a ediţie a conferinţei „Cluster-to-Cluster” a avut loc la Copenhaga în 17-18 septembrie, a reunit peste 100 de clustere din 28 de ţări şi a avut la bază tema inovării prin combinare.

iTech Transilvania, clusterul pentru formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate si sprijinirea inovarii, a fost constituit în regiunea Nord-Vest a României, având printre membrii săi organizaţii din judeţele Cluj, Bihor, Bistrita-Nasaud, Satu Mare. Clusterul are în prezent 40 membri (IMM-uri, două universităţi clujene, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi asociaţii nonprofit).

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.