Închide

Proiect controversat într-o zonă de restructurare din Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc le-a promis vecinilor că nu îl aprobă până la Crăciun dacă aduc dovezi de la cadastru ca sunt proprietari pe o parte din terenul pe care se dorește construirea

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - oct. 28, 2022 0 888

Un proiect pentru consturirea unui imobil mixt cu 36 de apartamente pe strada Fabricii de Zahăr 33-35 într-o zonă de restructurare a parcelarului aferent arterelor de importanță locală, unde este obligatoriu regimul de înălțime și construirea în regim închis, ca pe artere ca Brâncuși, Decebal, însă limitat la două etaje și unul retras, a creat ample polemici în comisia de urbanism a Primăriei. Proiectul nu a fost la prima prezentare și a fost contestat de vecinii din est care au acuzat că plătesc impozit pe o pate din terenul de peste 2600 de metri pătrați pe care Repro Europa Development ar dori să ridice imobilul, fie că proiectanții au modificat documentația de la o ședință la alta și nu au reușit să consulte varianta finală. Primarul Emil Boc a participat la dezbateri și le-a propus oamenilor să își cadastreze proprietățile și să aducă dovezi că într-adevăr sunt proprietari cum susțin, promițându-le că nu va aproba proiectul până la Crăciun. Comisia de urbanism a amendat proiectul și le-a cerut proiectanții să prevadă un gang central spre strada Inului spre a configura o viitoare legătura dar și pregătească și o viziune pentru dezvoltarea proprietăților vecine.

 

Discuțiile din comisia de urbanism au început cu exprimarea nemulțumirilor de către vecini care au intervenit în cadrul ședinței comisiei. Susana Bodor a arătat că pentru o parte din terenul pe care se dorește edificare imobilului mixt de pe strada Fabricii de Zahar ar fi moștenit de către acesta de la părinți dar și că plătește impozit pentru el de 30 de ani. „Dezvoltatorul nu a cumpărat așa cum era normal și această bucată de teren”, a arătat Susana Bodor. O altă vecină, Mariana Mezei a ținut să spună că proiectul a tot fost modificat și nu a reușit să consulte varianta finală. Mai mult, acesta a arătat că nu e de acord cu construirea lângă casa sa. Vecinii au cerut ca viitoare construcție să se retragă și mai mult față de proprietățile lor. Au cerut inclusiv amânare proiecutului, pentru clarificarea aspectelor juridice.

Asistat de specialiștii Primăriei din comisia de urbanism și de oficiali ai Serivciului Juridic, primarul Emil Boc le-a explicat oamenii că beneficiarul proiecutlui are toate documentele legale la dosar (inclusiv acte semnate de Cadastru privind amplasamentul), motiv pentru care, dacă ar opri proiectul, Primăria ar fi acționată în instanță de beneficiar.

Viceprimarul Dan Tarcea i-a informat pe vecinii nemulțumiți că degeaba plătesc impozit pe un teren, dacă el nu este cadastrat și nu se știe care este amplasarea în teren.

Dezbaterile au durat zeci de minute, primarul Emil Boc promițându-le oamenilor că nu va aproba proiectul până de Crăciun, tocmai ca ei să aibă timp să aducă dovezi de la cadastru privind eventuale suprapuneri ale proprietăților pe terenul pe care beneficiarul, Repro Europa Development vrea să construiască imobilul mixt de pe Fabricii de Zahăr.

La discuțiile pe partea de urbanism, arhitectul Laszlo Tulogdy de la Ektra Studio, cei care s-au ocupat de proiect, a arătat că, deși a avut disponibilitate la dialog cu vecinii și anul trecut când s-a mai discutat proiectul la urbanism, a întâmpinat un blocaj total din partea aceastora. „Ne-am mulat pe ceea ce au dorit după ne ne-au transmis că nu vor fi de acord cu dezvoltarea continuă a fontului, spre proprietățile lor, așa că ne-am retars spre casa din vecinătate”, a arătat proiectantul.

Specialiștii din comisie și arhitetctul șef al orașului Daniel Pop au cerut modificarea proiectului și întreruperea barei de clădire care unește cele două corpuri propuse în cadrul imobilului mixt care urmează să se construiască pe Fabricii de Zahăr și configurarea unui gang de 10 metri care să permită dezvoltarea ulterioră și spre extul arterei și strada Inului. „Ați cam întors spatele urbanistic cu acest proiect spre est”, a arătat Daniel Pop. Comisia a mai cerut o viziune de dezvoltare și pentru terenurile învecinate, în așa fel încât și vecinii să înțeleagă cum se pot dezvolta pe viitor. Arhitectul șef a configurat o astfel de posibilitate și pe planșe. În urma discuțiilor din comsie sa stabilit că noua variantă a proiectului (un imobil mixt cu subsol, parter comercial, două etaje plus unul retras, format din două corpuri de clădire unite între ele) respectă exigențele legate și privind retragerile dar și ca regim de înălțime).

Discuțiile au durat zeci de minute, în final, comisia a agreat proiectului, însă primarul a cerut ca el să revină în luna noiembrie în comisie cu modificările solicitate.

Repro Europa Development face parte, potrivit termene.ro, din portofoliul omului de afaceri Valentin Vișan (alături de Repro Invest sau Dona Imobile), unul dintre fii actotului Dorel Vișan. dezvoltator imobiliar impotant din Cluj-Napoca, alături de fratele său, Călin Vișan.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu