Închide

Proiect ambițios pentru crearea a peste 270 de kilometri de piste de biciclete în județele Cluj, Alba și Bihor

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 09, 2022 0 685

Consilierii județeni au aprobat un acord de colaborare între județul Cluj și județele Bihor și Alba pentru depunerea în comun spre finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență a unui proiect (Velo Apuseni) pentru crearea unor piste interjudețene de biciclete, interconectate. Potrivit inițiativei, prin acest proiect ar urma să se amenajeze doar în județul Cluj circa 210 kilometri de piste de biciclete care urmează să fie configurate prin 18 comune, plus două municipii, acestea urmând să fie configurate de-a lungul drumurilor județele, pe terenuri publice. Traseul de piste va acoperi zona montană dar și valea Someșului.

Dacă proiectul va fi implementat, au arătat oficialii Consiliului Județean din Cluj, s-ar marca și o premieră la nivel național, urmând să fie create primele piste de biciclete interjudețene între două municipii din România, Cluj-Napoca și Oradea. Odată cu proiectul, având în vedere că s-au pornit proiecte similare și în alte localități din județ, Clujul ar urma să aibă un parcurs de 244 de kilometri de piste de biciclete.

Consiliul Județean Cluj a identificat necesitatea construirii a două trasee cicloturistice, suprapuse cu cele două trasee stabilite prin Ghidul Solicitantului, cu o lungime totală de 210 km, astfel: traseu de 95 de km suprapus cu traseul Velo Râuri și traseu de 115 km suprapus cu traseul Velo Carpatica. (…)Pentru implementarea proiectului VELO APUSENI – Amenajare trasee cicloturistice în munții Apuseni, pe zona județelor Bihor, Cluj și Alba s-a identificat ca și sursă de finanțare nerambursabilă PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR), apelul de proiecte PNRR/2022/C11/I4, Pilonul IV: Coeziune socială și teritorială, Componenta 11 – Turism și cultură, Investiția: I4. Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național. Finanțarea nerambursabilă, conform Ghidului Solicitantului, este în limită de 82.500 euro / km (210km x 82.500 euro / km = 17.325.000 euro fără TVA), iar, în cazul în care în urma realizării studiului de fezabilitate vor rezulta cheltuieli neeligibile, acestea vor fi suportate de către beneficiar/parteneri și se vor reflecta în contractul de finanțare, respectiv în acordul de parteneriat (dacă e cazul). Implementarea proiectului este estimată a se realiza în intervalul ianuarie 2023 – iunie 2026.”, arată Consiliul Județean Cluj.

Potrivit proiectului Velo Apuseni, liderul de asociere este Consiliul Județean Bihor, unde se vor amenaja circa 60 de kilometri de piste de biciclete, potrivit declarațiilor făcute în cadrul ședinței CJ Cluj din 9 decembrie în care consilierii și-au asumat acordul de colaborare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu