Închide

Programul Noua Casă se mișcă greoi/ Interesul oamenilor este foarte mic

ActualitateEconomie by Actual de Cluj - apr. 01, 2024 0 142

Românii nu se mai înghesuie la programul Noua Casă, arată digi24.ro. Potrivit datelor, băncile au acordat credite prin program de puțin peste 1% din bugetul total în ultima lună. Numărul de cereri se apropie de 100, la nivel național. Cea mai mare parte a creditelor au fost accesate de tinerii sub 35 de ani.

Programul Noua Casă nu mai este atractiv pentru români. Creditele acordate de bănci în prima lună s-au ridicat la puțin peste 1% din bugetul total.

„Noi sperăm că anul acesta vom consuma bugetul de 1 miliard de lei. Apetitul pentru finanțare a mai scăzut din cauza războiului de la graniță. Față de anii precedenți, când practic în 2021 am avut muncă de acasă, școală de acasă, când practic 2,5 mld lei au fost consumați în 2 luni, suntem practic la jumătate acum”, arată Dumitru Nancu – FNGCIMM.

Românii spun că programul a rămas în urmă și nu mai poți cumpăra nimic decent cu plafoanele oferite. Un apartament decent, nu. Să fie o zonă bună, o suprafață locuibilă, depinde cu câți membrii ai familiei mai stai. 70 de mii poate pentru o singură persoană și o perioadă scurtă. -Trebuie să mai adaugi o sumă foarte mare să poți ajunge la ce prețuri sunt. Specialiștii spun că programul Noua Casă devine irelevant și din cauza dobânzilor mari.

„Nu știu dacă doar modificarea pragului ar rezolva ceva la nivel de cerere. Dacă nu se rezolvă ceva la nivel de dobânzi, adică să se conceapă o dobândă fixă care să fie atractivă, pentru că dobânzile fixe în ultimii ani au contat. Ministerul de Finanțe nu vede însă o problemă și spune că pragul de 70.000 euro nu va fi modificat”, arată Doru Iliescu, broker de credite.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a arătat că nu s-a pus în discuție eventuale modificări ale programului.  „Am aprobat un plafon de 1 mld de lei. Și să vedem dacă pe parcurs mai trebuie să adoptăm și alte tipuri de măsuri”, a arătat oficialul.

Programul Noua Casă 2024 a început de o lună, timp în care au fost depuse aproape 100 de cereri

Nici un comentariu

Scrie un comentariu