Închide

Produs de Cluj spre Asia: IT-iștii clujeni testează piața din Indonezia

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 17, 2014 0 1634

 

 

Compania furnizoare de software Arobs Transilvania s-a instalat în una dintre noile clădiri de birouri din oraș, unde și-a inaugurat azi noul sediu. Aici vor lucra 200 dintre cei aproximativ 400 de angajați ai companiei care se pregătește să se extindă pe piețele externe.

Arobs a preluat 1.500 mp în primul imobil din cadrul Cluj Business Center, clădire finalizată anul trecut pe fosta platformă a fabricii de dulciuri Feleacul, și mai are rezervată o suprafață de încă 300 mp, potrivit administratorilor clădirii. Compania a renunțat la unul dintre sediile în care funcționase până acum, în imobilul Olimpia Business Center, pentru a se muta în imobilul ridicat pe fostul teren al fabricii de dulciuri. În ceea ce privește strategia de dezvoltare, conducerea Arobs a anunțat că se pregătește de extinderea pe piețele externe, cu produse proprii dezvoltate de firma clujeană. “Lucrăm în Moldova și Ungaria și plănuim să abordăm Indonezia, unde avem deja un client care folosește soluțiile noastre. Ne gândim în continuare la piețele emergente, cum ar fi Azerbaidjan sau Georgia”, a explicat Voicu Oprean, director general şi fondator al Arobs. Compania dezvoltă soluții destinate automatizării forței de vânzări, localizării parcurilor auto, gestiunii depozitelor sau navigării auto.

Alături de Arobs, care preia 1.800 de mp, în CBC au preluat spații companiile ReCollection şi Integra, care au semnat  contractele pentru ocuparea de spaţii, potrivit dezvoltatorilor. Cel mai mare chiriaș din CBC este tot o companie din sectorul IT&C, însă aceasta este locatară temporară a imobilului din Mărăști. Mai precis, compania de IT Endava a preluat un spațiu de aproximativ 2.400 mp în CBC doar până la finalizarea imobilul United Business Center, dezvoltat de ieşenii de la Iulius Group. Clădirea se află încă în lucru pe malul lacului din Gheorgheni, în vecinătatea clădirii de birouri dezvoltate de Iulius la pachet cu mall-ul inaugurat în 2007, imobil unde Endava are deja un sediu.

Pe terenul de pe str. Henri Barbusse, Felinvest a finalizat anul trecut lucrările pentru un imobil de 8.000 de mp de birouri, parte a proiectului unui viitor centru de afaceri, Cluj Business Center. În total, CBC urma să livreze pe piaţă 57.050 mp birouri clasa A şi servicii în mai multe etape, însă recent proprietarii au modificat planurile și vor să renunţe la o parte dintre spaţiile de birouri proiectate în favoarea unui bloc de apartamente, din cauza concurenţei tot mai mari din piaţa de birouri. „Sperăm ca luna viitoare să putem începe lucrările pentru următoarea clădire”, a menționat Călin Buzoianu, directorul Felinvest. La finalizare, clădirea (cu șantier deja demarat, dar temporat suspendat) va lansa pe piață încă 8.000 mp de spații.

Tot din zona IT, principalul sector generator de activitate pe piața birourilor, vine o altă reloare anunţată recent: compania Yardi, ce activează în domeniul IT, producând software specializat pentru sectorul imobiliar a semnat contractul pentru preluarea a 3.000 mp în clădirea de birouri The Office, ridicată pe fosta platformă Tricotaje Someșul de fondul de investiții NEPI și omul de afaceri Ovidiu Șandor. Yardi este o companie deja instalată la Cluj, unde a operat în două birouri: unul pe strada Croitorilor, cu o echipă de 220 de oameni și un al doilea în Mărăști, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, la etajul clădirii ridicate pe fosta platformă Napolact, unde Yardi are un call center cu aproximativ 180 de angajați. În The Office se mută activitatea desfășurată în biroul de pe strada Croitorilor.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare