Primul viceprimar-femeie din istoria Clujului: ce a făcut Anna Horvath în 3 ani de mandat și ce sfaturi îți dă ca să îmbini cariera cu viața de familie
ActualitateAdministrațieRecomandarea redacției by Mihai Prodan - mart. 21, 2015 2 3554
În iunie face trei ani de când a ajuns în fotoliul de viceprimar – și nu oricum: e prima dată în istorie când funcția e ocupată de o femeie. Vorbim despre Anna Horvath, ajunsă viceprimar în Cluj-Napoca pe listele UDMR și care vorbește azi cu actualdecluj.ro ce a făcut în trei ani – și cum împacă funcția de viceprimar cu viața de familie.
Întrebată despre proiectele pe care le-a inițiat de când e viceprimar, Anna Horvath spune că unul e „de portofoliu”: a tras pentru înființarea de creșe în oraș, câteva sute de locuri în fiecare an. Viceprimarul explică de ce era nevoie de acest proiect și cât de gravă era situația din oraș – și încă e: „în Cluj sunt foarte multe familii tinere venite din alte părți, care nu beneficiază de avantajele familiilor formate din trei generații, să fie aici și bunicii, care ajută foarte mult când ca mamă te întorci la locul de muncă. Așa că în fiecare an cel puțin 3-400 de cereri rămâneau neonorate, din lipsă de locuri. Plus cei mulți care nici nu mai depuneau cereri. Alternativa ar fi bona, acasă. Primești 500 lei lunar printr-un program guvernamental. Dar nu e o soluție, suma nu e suficientă. Legislația nu te avantajează nici ea, îți acordă drepturi bănești mai mult dacă stai doar un an în maternitate. După un an, al doilea an înseamnă o scădere în venituri. Sistemul de grădinițe nu acceptă copiii decât după 3 ani. Concluzia – sistemul de creșe e vital într-un oraș unde dorești să ai o populație activă într-o măsură cât mai mare, dintre care cei doritori au facilitatea de a se întoarce la locul de muncă. Atunci mi-am propus, și pot spune că acesta e din punctul meu de vedere un succes, să avem anul și creșa, în fiecare an să putem deschide o nouă locație de creșă, o clădire nouă cu 60-100 de locuri, care a dus la o creștere majoră a locurilor. În Mărăști se deschide în toamnă, anul trecut am deschis și pe Calea Moților 58. Anul viitor vrem să deschidem pe Donath, în Grigorescu, care cred că e singurul cartier care nu are deloc creșă. Mănășturul are cel puțin două, la fel în Gheorgheni”.
N-a explodat natalitatea în ultimii ani în Cluj, chiar dimpotrivă – de ce până acum nu au fost constituite creșe în Cluj-Napoca? „Cred că a fost nevoie să vină o persoană care să se fi lovit de această problemă, să aibă experiența personală și a celor din anturaj. Atunci simți și presiunea acestei probleme, un bărbat simte mai mult presiunea drumurilor nereabilitate”.
Anna Horvath are doi copii: un băiat de 13 ani, Marton, și o fată de 10 ani, Krisztina. Amândoi s-au născut în Cluj – de altfel Horvath și-a făcut arborele genealogic, până la 1700: „am strămoși în Secuime și în Cluj. Stră-străbunicul Nagy Ferenc a fost profesor la colegiul reformat din Cluj la începutul anilor 1800 și pomolog de renume în Turda”.
Am întrebat-o cum i-a afectat funcția de viceprimar activitatea de familie. „Cred că am fost nevoiți, sub presiunea timpului, să apreciem mai mult timpul petrecut împreună și să folosim mai bine timpul. Planificăm din timp, foarte puțin timp petrecem nefăcând nimic. Atunci apreciem mai mult ceea ce ne revine și când putem fugi într-o vacanță, cum a fost și acum în vacanța școlară din februarie, mi-am luat și eu 3 zile liber, cu dou[ în weekend, am mers în Gheorgheni și am schiat. Nici măcar n-am răspuns la niciun telefon, ne-am uitat la filme, am discutat foarte mult. Cred că aceasta e nevoia noastră cea mai stringentă, să avem timp doar pentru discuții”.
„A fost o schimbare, s-au redus și mai mult timpii de care poți dispune. E poate cel mai mare dezavantaj, trebuie să fii în majoritatea timpului disponibil pentru job: acțiuni culturale, oficieri de căsătorie în weekend-uri mai ales după Paște și până toamna, deplasări, acțiuni și după program seara unde lumea ține să fii prezent. Dar a fost și un avantaj deosebit în comparație cu ceilalți 14 ani de administrație publică, de toate nivelurile, de la secretar de stat până la director al agenției de mediu: niciodată, în nicio funcție, nu am simțit o eficiență atât de mare a ceea ce fac, o apropiere atât de mare de comunitatea în care trăiesc. Tot ce fac are impact imediat și măsurabil, pozitiv sau negativ, asupra celor din jur. La minister dacă dai un rateu sau iei o decizie proastă își arată poate efectul în viitor, sau nic măcar. Dar aici efectul și impactul e imediat și vizibil. Și problemele sunt foarte multe: lumea te contactează în mod direct, de la băncile din fața blocului până la curățenia de pe strada lui, tăierea copacului din parcul de vizavi sau de la vecin, etc. Pe Facebook vin mesaje zilnic și nu puține, am o emisiune interactivă la Paprika Radio din 2 în 2 săptămâni o oră, am foarte multe întâlniri în cartiere”.
Partea bună e însă că a învățat să îmbine îndatoririle de viceprimar cu cele de familie, și explică: „De foarte multe ori, când vremea se încălzește, având în vedere că oficierile de căsătorii se fac în parcul central, între 9 și 15. Eu oficiez căsătoriile de limba maghiară, am să zicem una la 11, una la 13, și atunci iau copiii cu mine, plimbăm câinele, ne jucăm la locul de joacă de lângă lac, și folosim când e vreme frumoasă și acel timp, când nu se plictisesc. La multe evenimente culturale la care primesc invitație, când se potrivește, încerc să merg ori cu soțul, ori cu copiii, de exemplu la proiecția filmului „De ce eu?” am mers cu soțul; voiam demult amândoi să-l vizionăm și e o seară petrecută împreună. La zile festive, cum e TIFF-ul, sau Jazz in the Park, am ieșit cu toții împreună și ne-am simțit bine. Aveam o calitate oficială, dar aceasta a putut trece pe planul 2 după câteva minute”.
Ce sfaturi dă unui părinte, din postura de viceprimar+părinte
Cea mai mare provocare pentru mine e să încerc să găsesc și să restabilesc tot timpul echilibrul între timpul liber, familie și provocările de la serviciu, care nu cred că țin de funcția de viceprimar. Toți cei care suntem părinți în secolul XXI ne confruntăm cu ritmul foarte alert al cotidianului, ne obligă să ne oprim puțin și să ne regăsim acest echilibru cu atenție suplimentară la cât timp petrecem împreună. Asta e cea mai mare provocare, sunt ferm convinsă că pentru un copil cea mai mare nevoie, cel mai mare bine îl poți face cu timpul acordat lui și petrecut împreună, nu prin avantaje bănești sau orice alt tip de atenție acordată. Și cred încă o dată că acesta trebuie să revină în atenția noastră.
Trebuie să lăsăm din când în când conștient vasele nespălate, casa neaspirată, pentru că ne așteaptă, și să luăm, conștienți, decizia de a ne rupe de aceste treburi, a lua copilul de mână și a merge la un film, la o masă cu ei în oraș, și dacă se paote să facem periodic lucrul acesta, să programăm de dinainte acea după-masă de vineri de exemplu, sau sâmbăta, care e dedicată copilului nostru și programului de familie.
Cum e să fii femeie viceprimar:
E foarte greu să faci distincția dacă greutățile perioade de tatonare se datorează faptului că eștiu femeie sau ești un coleg nou. Calitatea de femeie poartă avantajele și dezavantajele firești. Acestea pot fi stereotipiile negative sua pozitive legate de faptul că sunt femeie, sunt confirmate prin atitudinea și acțiunile tale, sau infirmate.
Dacă cineva vine și are o prejudecată că ești femeie, tu confirmi prin propria acțiune, sau infirmi. Cred în puterea exemplului pozitiv prin propria persoană. Dcaă vreau ca colegii să se raporteze ntrun mod la mine, trebuie să fiu primul care lucrează cel mai mult, consecvent. Această putere a exemplului dat mi-a dat întotdeauna, și ca părinte, și ca viceprimar, exemplul dat a fost cel mai convingător.
Experiența din administrația publică a dovedit necesitatea ca la un moment dat să tragi linie și să arunci înapoi mingea, să nu accepți dceât deciziile de la un nivel în sus, cu acestea să se apeleze la tine. Și executivul nu trebuie să depindă de tine, să te îngroape în hârtii.
Ce spune despre postura de prima viceprimar femeie din Cluj
Nu cred că se intră prin calitatea de femeie în istorie. Eu cred și sunt preocupată mai mult ca experiența de prima viceprimar femeie să fie pozitivă pentru cei care îmi vor urma. Tot ceea ce ratează sau are succes o femeie din viața publică se răsfrânge asupra multor altor femei care doresc să meargă pe același drum și am resimțit o răspundere mai mare decât oprirea la propria erpsoană. Cred încă o dată că experiența pozitivă ca viceprimar va putea însemna avantaj pentru multe alte femei care vor să ne urmeze.
[…] Horvath (foto stânga) e prima femeie ajunsă în fotoliul de viceprimar, din istoria orașului Cluj-Napoca. Chiar dacă ajunge în această calitate datorită funcției pe care o are într-un partid […]
sper ca ceea se vede pe filmare in coltul din stanga jos, nu este ceea ce pare…