Închide

Primul tren electric pe care România îl cumpără după 20 de ani ajunge în România / Pe măsură ce vor fi livrate și restul trenurilor și Clujul intră în rețeaua electrificată pe rutele București Nord – Brașov – Cluj; Brașov – Deda – Cluj; Cluj – Timișoara; Cluj – Suceava – Iași

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 02, 2023 1 256

Primul tren produs de Alstom în Polonia pentru a fi livrat României ajunge sâmbătă seară la Curtici, fiind aşteptat în 5 noiembrie la Bucureşti, transmite Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Trenul a trecut testele și inspecția finală de fabrică și se află în drum spre Curtic, pentru efectuarea procedurilor de intrare în țară. Pe 5 decembrie va ajunge la București, urmând să intre în circulație pe linia feroviară CFR București – Constanța.

„Acest prim tren electric este parte din contractul de achiziție a 37 rame electrice inter-regionale de lung parcurs și mentenanța acestora pentru 15 ani, cu posibilitate de extindere la 30 de ani. Investiția se realizează prin intermediul Autorității pentru Reformă Feroviară, autoritatea din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, responsabilă cu organizarea serviciilor de transport feroviar de călători și achiziția de material rulant”, a transmis secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu.

sursa foto:Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Acesta arată că pe măsură ce vor fi livrate și restul trenurilor în cursul anului următor, se vor introduce noi servicii pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare, urmărindu-se o deservire echilibrată a teritoriului între capitală și principalele centre urbane ale țării:

 1. București Nord – Constanța
 2.  București Nord – Brașov – Arad – Timișoara
 3. București Nord – Brașov – Cluj
 4. Brașov – Deda – Cluj
 5. București Nord – Brașov
 6. București Nord – Iași
 7. București Nord – Suceava
 8. București Nord – Galați
 9. București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani- Simeria
 10. București Nord – Craiova – Timișoara – Arad
 11. Cluj – Timișoara
 12. Cluj – Suceava – Iași

Sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, iar valoarea contractului este de 2.421.771.878 lei, fără TVA.

Scriosteanu mai explică că de ieri 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗱𝗶𝘀𝗽𝗼𝗻𝗶𝗯𝗶𝗹𝗮 𝗮𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗦𝗠𝗦 𝗮 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝗯𝗶𝗹𝗲𝘁 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲 𝗽𝗲 𝗿𝘂𝘁𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘁𝗿𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗮𝗻 𝗱𝗶𝗻 𝘁𝗮𝗿𝗮.

„Începând de ieri, 1 decembrie, pentru prima rută de tren metropolitan din țară Gara de Nord București – Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni, este disponibilă plata prin SMS a călătoriei cu trenurile CFR Călători. Astfel, pot fi achiziționate legitimații de călătorie electronice printr-un simplu mesaj transmis la numărul 7458, în care transmiteți litera, după caz:

-B (pentru un bilet spre stația Gara de Nord București

– O (pentru un bilet spre stația Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni

– În urma transmiterii acestui mesaj, veți primi un SMS cu un link, care conține codul QR de verificare a biletului electronic.

– Costul unui bilet electronic pentru orice direcție de mers este de 1,1 euro + TVA și se poate achiziționa pentru un singur adult, iar valabilitatea acestuia este de 30 minute.

Un comentariu

Scrie un comentariu