Închide

Primul sistem park&ride se va realiza în zona Aeroportului Cluj Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 28, 2018 1 501

Consiliul Județean a aprobat un protocol, semnat cu Primăria Cluj Napoca, care prevede realizarea unor sisteme de tip park&ride în zonele de transfer și acces în municipiul Cluj-Napoca. Parcările de tip park&ride au rolul de a-i stimula pe șoferi să-și lase mașinile în afara ariei centrale a orașului și să folosească mijloacele de transport în comun. Primul sistem care va oferi spații de parcare, precum și alte servicii, inclusiv stații de încărcare pentru mașinile electrice, se va realiza în apropierea Aeroportului, unde administrația județeană deține 10 hectare de teren. Pe această locație ar urma să se realizeze inclusiv un Centru de Conferințe, a dezvăluit liderul Consiliului Județean, Alin Tișe. În perioada următoare ar urma să fie identificate și alte amplasamente care se pretează pentru sisteme de tip park&ride, a mai spus Tișe.

Consilierul județean PSD, Laura Chiorean, a menționat că proiectul privind realizarea unor facilități park&ride în zona de transfer și acces în municipiul Cluj-Napoca este cât se poate de oportun, însă a atras atenția că administrația județeană are obligația să stabilească un set de drepturi și obligații pentru fiecare parte, semnatară a protocolului. „La cum arată acum protocolul pe care îl adoptăm, în cazul în care pe viitor s-ar ajunge la un litigiu, va fi greu să stabilim cu exactitate drepturile și obligațiile părților. Lucrurile se schimbă în timp, nu știm acum cine va ajunge președinte de Consiliu Județean, cine va fi primar, de aceea toate drepturile și obligațiile pentru fiecare parte trebuie stabilite încă din această fază”, a comentat Chiorean.

Reprezentanții administrației județene au specificat că s-a ajuns la un consens cu Primăria ca prevederile din protocol să nu fie foarte stufoase, mai ales că prevedrile privind drepturile și obligațiile părților vor putea fi reglementate și după ce se va realiza studiul de fezabilitate. Oricum, într-o primă etapă, finanțarea și amplasamentele vor fi asigurate de Consiliul Județean. Municipalitatea s-a angajat să creeze sensurile giratorii, să asigure mijloacele de tranport și stațiile de transfer pentru ca sistemul să devină funcțional. „Scopul acestui proiect este să stimulăm populația să utilizeze mijloacele de transport in comun. Avantajele vor fi atât pentru comunitate cât și pentru Consiliul Județean, pentru că noi vom administra aceste sisteme. Vom avansa tarife stimulatoare, vom cuprinde stații de bike sharing, vor exista stații de încăcare pentru mașini eletrice, dar și alte facilitățo. Din studiile preliminarii pe care le-am relaizat – reiese că pe o suprafață de un 1 hecatre putem asigura 270 de  locuri parcare pentru autototurisme. Intenția noastră este să implementăm proiectul progresiv, prima dată începem cu 2-3 ha, apoi, vom vedea, în funcție de cerere, ne vom extinde. Primul sistem pe care îl vom realiza va fi cea mai mare parcare și va oferi servicii și facilități mult mai prietenoase față de ce oferă în prezent parcările existene în municipiu”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Mânzat.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.