Închide

Primul proces din România desființat în urma protocolului dintre ÎCCJ și SRI. Procurorul din Cluj care s-a ocupat de caz avertizează: „S-a creat un precedent periculos”

ActualitateTop News by Catalin Suciu - sept. 05, 2018 0 724

Un jandarm condamnat anul trecut în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită , a fost achitat de Curtea Militară de Apel Bucureşti în baza protocolului  secret de cooperare încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciu Român de Informaţii. Curtea Militară de Apel a considerat că toate probele din dosar au fost obţinute ilegal. Procurorul din Cluj, care a instrumentat cazul, nu înțelege nimic din sentință. ” Este total nejustificat ce au făcut cei de la Curtea de Apel”, a povestit Liviu Lașcu pentru actualdecluj.ro.

Este prima decizie de acest fel în România, iar hotărârea se va lăsa, cel mai probabil, cu zeci, poate sute de procese în perioada următoare. Este primul şi singurul caz de achitare obținută în instanță prin contestarea interceptărilor telefonice efectuate în perioada de valabilitate a respectivului protocol. Procurorul care a instrumentat cazul, Liviu Laşcu, susţine că decizia Curţii de Apel este una de neînţeles, în contextul în care autorităţile au apelat la interceptări legale, din partea altor autorităţi şi nu din partea Serviciului Român de Informaţii. Mai exact, cu ajutorul Brigăzii de Operațiuni Speciale din Politia Română. 

„Domnii de acolo au avut ei o opinie în acest caz. E nejustificat ce s-a intâmplat. Toate interceptările au fost facute cu mandat legal, cu Brigada de Operațiuni Speciale din Poliție. A fost invocat fără nici un temei acel protocol.  Acel judecător, având el niște opinii despre acel protocol l-a invocat apreciindu-l drept neconstituțional. Va fi de mare impact acest proces. Au ignorat toate regulile și normele de analiză, au înlăturat tot. Apărătorul nici nu a solicitat la concluzii achitarea, ci restituirea cauzei la Cluj pentru rejudecare. Completul de judecată a dat mai mult drcat a cerut inculpatul. Eu am făcut o contestație în anulare, unde am prezentat mai multe chestiuni.”

Pe parcursul anchetei, jandarmul a recunoscut toate faptele.  Mai mult, în urma percheziţiilor de la domiciul acestuia, au fost găsite zeci de probe care l-au incriminat. În afară de asta, au fost martori care au depus mărturie în proces.

„El a dat declarații amănunțite despre tot ce a făcut. Cât a luat, ce a luat, cum a luat. Aveam atâtea probe. Curtea putea să înlăture și interceptarile și tot erau suficiente pentru condamnare, dar nici nu s-a luat în calcul asta. S-a desființat o decizie prin motivare, este halucinant. Va trebui de acum înainte să ne luptam cum putem. S-a creat un precedent periculos”, a mai spus procurorul Lașcu.

Jandarmul a fost condamnat anul trecut de Tribunalul Militar Cluj la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, dar sentinţa a fost atacată atât de apărare, cât şi de procurori. Curtea de Apel București l-a achitat.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.