Închide

Începe proiectul pilot cu autobuze şcolare menite să descongestioneze traficul din Cluj

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 05, 2018 2 4005

900 de elevi de la clasele 0 până la clasa a IV-a pot ajunge la două şcoli din centru în regim organizat şi închis, uzând de cinci rute de transport în comun puse la dispoziţie de Primărie şi Compania de Transport Local în cadrul unui proiect pilot cu autobuze şcolare menite să descongestioneze traficul din Cluj.

Primarul Emil Boc a anunţat că respectivul proiect pilot va demara din 11 septembrie şi că în prezent se stabileşte împreună cu Compania de Transport Local şi conducerile şcolilor Avram Iancu şi Nicolae Bălcescu (cele două licee clujene unde se implementează proiectul pilot) exact ora la care vor porni de la capăt de linie autobuzele şcolare. Potrivit lui Boc, ora va fi 7 sau 7 şi 15 minute. Proiectul se întinde pentru început pe o perioadă de o lună şi jumătate, pentru ca apoi să se evalueze eficienţa acestui sistem.

Autobuzele vor avea inscripționat „transport elevi” pe toate laturile şi vor circula pe cinci trasee de la capătul liniilor din cartierele Mănăştur, Gherogheni şi Mărăşti. Acestea vor avea numere însoţite de litera E.

Cele cinci trasee vor fi: Mănăștur (Bucium) – Minerva – Memorandumului, Mănăștur (Bucium) – Calea Florești – Memorandumului, Zorilor – Calea Turzii, Gheorgheni (strada Unirii) – strada Nicolae Titulescu, cartierul Mărăști (IRA) – Aurel Vlaicu – 21 Decembrie.

”În toate autobuzele se va afla câte un reprezentant al Poliției Locale, iar autobuzele vor opri în faţă la cele două licee, iar elevii vor fi preluați de cineva de acolo, de portar sau de personalul şcolii. Sunt 900 de copii vizați de acest proiect, cei care sunt în clasele 0-4 la cele două școli, iar aceștia pot urca în autobuze însoțiți. Este permis ca autobuzele să fie utilizate de copii din clasele 0-4 de la alte școli aflate pe traseu”, a mai subliniat primarul Emil Boc.

Propunerea de introducere a autobuzelor şcolare a fost vehiculată în spaţiul public încă de acum câţiva ani când o stradă din Cluj se bloca frecvent cu maşinile părinţilor care îşi duceau sau lua copiii de la ciclul primar la sau de la şcoală. Este vorba despre strada Avram Iancu, unde funcţionează liceele Coşbuc sau Şincai.

Între timp, ciclul primar a fost mutat în alte locaţii, după cum anunţat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Valentin Cuibus. Aceasta fiind de fapt şi o altă strategie de a descongestiona traficul din centrul oraşului.

O altă politică vizează începerea cursurilor după un orar diferenţiat, însă acesta nu e pe placul părinţilor.

Proiectul cu autobuze şcolare a fost propus şi în cadrul bugetării participative lansate de Primărie.

Specialişti clujeni, printre care şi arhitectul judeţului Cluj, susţin sistemul tocmai pentru că el are potenţial să aducă numai bune pentru traficul din Cluj-Napoca.

Un studiu realizat de Universitatea Tehnică pentru Primăria Cluj a arătat că una dintre măsurile care se pot lua pentru descurajarea utilizării mașinilor personale vizează și asigurarea transportului public specializat pentru elevi. Studiul spune că, chiar și cu autobuze școlare, școlile și grădinițele sunt cele care vor genera în continuare trafic auto.

Emil Boc a făcut declaraţii la emisiunea Dimineţi în Realitate, de la Realitatea FM Cluj.

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  2 comentarii

  1. Proiectul pare bun dacă îi aduc pe părinți înapoi de unde au plecat. Altfel nu vor renunța la mașini. Mai este și problema locului de muncă pentru unii părinți care își duc copiii la aceste școli. Să vedem ce va fi după o lună și jumătate de utilizare!?

  2. Criteriul principal de inscriere la aceste scoli este sa domiciliezi pe strazile arondate acestor scoli. Deci cum pot copiii din Grigorescu, Manastur sa fie la acele scoli? Nu se respecta legea in aceste scoli domnule primar?

  Scrie un comentariu