Închide

Primul dezvoltator de jocuri pentru dispozitive mobile care se listează la bursa de la București e un start-up din Cluj

Economie by Kristina Reştea - apr. 07, 2021 0 331

 

Firebyte Games, o companie înființată la Cluj în 2017, este primul dezvoltator de jocuri pentru dispozitive mobile care se listează la Bursa de Valori București (BVB), pe piața AeRO. Acțiunile Firebyte Games sunt tranzacționate, din 6 aprilie, sub simbolul FRB.  Compania a dezvoltat până acum 45 de jocuri sau prototipuri de jocuri pentru dispozitive mobile, are 25 de angajați și plănuiește să ajungă la 100. Clujul a mai marcat o premieră în zona companiilor din Tehnologie: Life is Hard, cu sediu la Cluj, a fost primul producător de software listat pe o piaţă administrată de Bursa de Valori Bucureşti (tot pe piaţa AeRO) şi a doua companie listată pe bursa din România, după Bittnet Systems.

Industria jocurilor video este un domeniu extrem de dinamic la nivel global, care a depășit la final de anului 2020 valoarea de 160 miliarde de dolari, a menționat Radu Hanga, Președinte BVB. Acesta a mai declarat și că actualul context promite creșteri pentru acest sector. „Încă de la înființare, compania și-a stabilit un obiectiv îndrăzneț pe termen mediu și lung, de a ajunge un studio de jocuri important și recunoscut la nivel global, atât în zona de dezvoltare, cât și de publicare a jocurilor realizate pentru dispozitive mobile, iar decizia listării companiei la Bursa de Valori București a fost cea mai potrivită pentru ca obiectivele noastre să poată fi atinse într-un termen cât mai scurt”, a spus Ovidiu Stegaru, fondator și director general al Firebyte Games. Pentru următoarele 12 luni, compania își propune extinderea echipelor de dezvoltare angrenate în parteneriatele de tip share-revenue prin creșterea numărului acestora de la 6 în prezent la 20 (și creșterea personalului de la 25 la peste 100 de angajați și colaboratori. “Nu e doar listarea primului studio de jocuri la bursă. Poate fi un exemplu pentru companiile de profil care doresc acces facil la piața de capital pentru a-și crește business-ul. Oportunitățile de piață in industria de gaming e mare, e o piață competitivă”, a mai spus Stegaru, cu ocazia evenimentului online de debut pe piața de capital.

 

Firma înființată la Cluj vrea să își crească profitul de șapte ori până în 2025

Firebyte Games a fost înființată în decembrie 2017, de directorul general Ovidiu Stegaru, fiind specializată în dezvoltarea de jocuri pentru dispozitive mobile. Susținerea financiară a societății a fost realizată de către grupul BRK Financial Group și de Adrian Andrici. Primul proiect conceput, planificat, organizat și dezvoltat de companie a fost jocul de strategie Castle Siege: War of Legends, a cărui dezvoltare s-a întins pe tot parcursul anului 2018 și în prima parte din 2019. În anul 2018, prin intermediul jocului Castle Siege, societatea a câștigat premiul Best Mobile@Indie Expo în cadrul conferinței Dev. Play din București. În decursul celor trei ani de activitate, compania a dezvoltat 45 de jocuri sau prototipuri de jocuri pentru dispozitive mobile, majoritatea fiind de tipul Hypercasual în cadrul parteneriatelor de tip „revenue-share”.

Societatea a înregistrat anul trecut venituri de 1,5 milioane lei, ușor sub nivelul din 2019 (1,6 milioane lei), și un profit net de 336.000 de lei, față de 243.000 de lei în 2018. Firebyte Games estimează să își crească veniturile de la 11,7 milioane lei în 2021, la 38,6 milioane lei la sfârșitul anului 2025. Profitul net este estimat să avanseze de la 1,3 milioane lei în 2021, la 9,1 milioane lei până la finalul anului 2025.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.