Închide

Piața construcțiilor alimentează producția: francezii de la Saint Gobain anunță investiție de 45 de milioane în fabrica din Turda

Economie by Kristina Reştea - apr. 07, 2021 0 231

Grupul francez Saint-Gobain va construi o a doua linie de producție a plăcilor de gips-carton la Turda, în județul Cluj. Investiția se va ridica la 45 de milioane de euro, iar noua linie va fi operațională în aprilie 2023.spun reprezentanții companiei.

Proiectul vizează creșterea capacității de producție a plăcilor din gips-carton “pentru a satisface nevoile în creștere ale pieței din România și din țările Europei Centrale și de Est”, transmit reprezentanții Sain-Gobain. „Noua investiție, dar și investițiile anterioare realizate în România, contribuie la scăderea semnificativă a amprentei de carbon, prin intermediul soluțiilor oferite ce ajută la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, dar și prin reducerea transportului din alte țări, ceea ce susține obiectivul nostru de a atinge nivelul de zero emisii nete de carbon până în 2050”, spune Ovidiu Păscuţiu, CEO, Grupul Saint-Gobain în România)

Saint-Gobain proiectează, produce şi distribuie materiale şi soluţii pentru piețele de construcții, mobilitate, medicină și alte aplicații industriale. În România, Saint-Gobain are aproximativ 1.800 de angajați și oferă soluții și sisteme, cu 22 de linii de producție pentru plăci de gips-carton, ipsosuri, vată minerală de sticlă și bazaltică, mortare, sticlă pentru construcții, vitraje auto și abrazivi în 12 situri industriale. Grupul activează în 70 de țări, are 167,000 de angajați și a înregistrat vânzări de 38.1 miliarde de euro în 2020 la nivel global.

Construcțiile au evoluat bine chiar și în pandemie. Dintre sectoarele cu evoluțiile cele mai favorabile pe parcursul anului 2020, analiza unui an de pandemie a economiștilor de la Facultatea de Științe Economice de la Cluj menționează sectorul IT (creștere de peste 20%), respectiv construcțiile (creștere de peste 10%).

Potrivit datelor de la început de an (ianuarie 2021), într-o perioadă de 3 luni în județul Cluj au fost identificate 62 de investiții industriale în diferite stadii de execuție, conform consultanților de la IBC Focus. Dintre acestea, cele mai multe sunt concentrate pe raza localității Cluj-Napoca. Din cele 62 de investiții identificate, 51 erau de tip spații depozitare (spații logistice și parcuri logistice) și spații de producție. Dintre cele mai mari proiecte aflate în lucru în ultima lună, unul e la Cluj, dar vizează spații de depozitare, nu de producție. Astfel, printre cele mai mari proiecte identificate în martie se numără un depozit logistic cu spații administrative la Cluj (WDP Industrial Park – 188.000 mp), un parc industrial la Brașov (VGP Park 180.000 mp) și un complex agro-alimentar la Tulcea, cu hale de producție de panificație și patiserie, hale depozitare și parc fotovoltaic.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare