Închide

Primesc 100 milioane de lei vechi gratis ca să-și facă propriile afaceri

EconomieEducaţie by Actual de Cluj - iul. 26, 2015 0 486

Un milion și jumătate de lei ajung gratuit la meșteșugarii din mai multe județe din țară, inclusiv la Cluj, ca să-i ajute să-și deschidă o afacere.

Cele mai competitive planuri de afaceri din sectorul non-agricol sunt premiate în această lună cu câte 10 mii de lei, adică aproximativ 2.500 euro, după un concurs organizat de fundația World Vision printr-un proiect cu finanțare europeană, Made in Rural, la care s-au înscris aproape 200 de candidați din zece județe, antreprenori sau meșteșugari care vor să învețe să dezvolte și să gestioneze o afacere sustenabilă. Ideile celor 152 de câștigători vizează revigorarea meșteșugurilor populare, dar răspund și nevoilor economice și sociale cu care se confruntă comunitățile în care locuiesc.
„Încurajarea antreprenoriatului rural vine în întâmpinarea problemelor de natură economică pe care le au comunitățile de la țară și, simultan, combate fenomenul muncii în străinătate, departe de familie. Proiectul   susține meșteșugarii din satele României să învețe să-și transforme talentul într-o sursă de venituri constante, care să le schimbe viața în bine”, explică reprezentanții World Vision.

Marius Grădinaru, din comuna Ceplenița, județul Iași, este un exemplu în acest sens. Talentul de a lucra cu lemnul și l-a perfecționat în copilărie ajutându-și tatăl în atelierul din gospodărie. Marius a dus, însă, pasiunea mai departe și, cu ajutorul cunoștințelor dobândite la cursuri și a premiului câștigat, a transformat-o afacere de succes.

În această primăvară, stimulat de participarea la curs, Marius Grădinaru a reușit să contacteze un comerciant din Marea Britanie cu care a negociat timp de câteva luni condițiile contractuale. Astăzi, Marius este furnizor al companiei britanice pentru care realizează mici obiecte de artizanat ce sunt ulterior distribuite iubitorilor de handmade de pretutindeni.

‘Stăteam și așteptam să vină oamenii din sat să-mi bată la poartă. Acum știu că nu așa se fac banii. E nevoie de planificare și de căutarea permanentă de noi parteneri și clienți. Cursul de antreprenoriat mi-a schimbat complet perspectiva asupra muncii mele.’, spune Marius.

Marius Grădinaru nu este singurul participant la proiect care vede acum lumea cu alți ochi. Printre câștigătorii concursului sunt mulți antreprenori care au înțeles că prima premisă a unei afaceri profitabile este să răspundă unei cerințe a pieței și s-au orientat mai ales către domeniul serviciilor, aproape inexistent în majoritatea comunităților rurale.
MADE IN RURAL este un proiect pentru dezvoltarea meșteșugurilor și stimularea antreprenoriatului în mediul rural care oferă gratuit calificare, consiliere și mediere profesională, precum și sprijin pentru începerea unor mici afaceri.

Proiectul se desfășoară în perioada 31 martie 2014 — 30 septembrie 2015 în beneficiul persoanelor din mediul rural, județele Alba, Bistrița-Năsăud, Constanța, Cluj, Dolj, Ialomița, Iași, Ilfov, Vaslui și Vâlcea. În Cluj, finanțările pentru începerea afacerilor merg către un laborator de prăjituri, o fabrică de suc de mere, un atelier și centru de creație și un salon de înfrumusețare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu