Închide

Primele săpături pe șantierul creșei din Borhanci/La obiectiv lucrează tot Axial Construct, firma căreia Primăria i-a dat contractele pentru celelalte obiective care se ridică în zonă – liceu, școală generală și grădiniță

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 05, 2025 0 171

Ordinul de începere a lucrărilor pentru cea mai mare grădiniță din Cluj a fost dat de primarul Emil Boc în luna ianuarie 2025. Proiectul creșei este gestional de Compania Națională de Investiții care a atribuit contractul pentru construirea creșei din Borhanci către Axial Construct – Dor Invest și Skyline Engineering pentru peste 17,7 milioane de lei. Același constructor lucrează în Borhanci și la liceul și școala generală, în baza unor contracte cu Primăria.

În perioada următoare ar urma să demareze și șantierul pentru construirea grădiniței, potrivit unui anunț făcut de viceprimar Dan Tarcea în 5 februarie, obiectiv pentru care, de asemenea, Axial Construct a câștigat contractul de proiectare și execuție.

 

Dintr-un video scrut realizat șa fața locului, deocamdată creșa este în faza de săpătură și de pregătire a amplasamentului care, de asemenea, va avea nevoie de consolidări. Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, ar urma ca de săptămâna următoare să se instaleze circa 200 de piloți forați, înainte ca să înceapă construcția efectivă a creșei, cea mai mare anunțată în Cluj-Napoca. Pe șantier sunt 2-3 muncitori și câteva utilaje. Creșa este gestionată de Compania Națională de Investiții care a organizat licitația (proiectare și execuție) și a atribuit-o în iunie anul trecut către Axial Construct în baza unui contract de 17.781.231 lei, fără TVA.

Deocamdată, potrivit aceleeași filmări „sumare”, doar clădirea viitoarei școli a apărut la roșu în zonă.

Atât la creșă, cât și la școală lucrează același constructor, Axial Construct, firmă care gestionează și șantierul pentru liceul din Borhanci și a câștigat contractul și pentru grădinița parte a aceleiași infrastucturi educaționale. Toate contractele din Borhanci ale hubului de învățământ au debutat cu partea de proiectare iar o parte din șantier au pornit anul trecut la drum, în preajma campaniei electorale.

 

Grădinița – contract de peste 18,1 milioane lei cu TVA, încheiat în 19 mai 2023
Aceasta constă într-o clădire în formă de hexagon cu regim de înălțime P+E care va îndeplini toate nevoile operative specifice unei grădinițe, având inclusiv bucătărie, spălătorie și călcătorie. De asemenea, amenajarea include o curte interioară în mijlocul „hexagonului” cu zone de joacă pentru copii și spații verzi.
  •  Suprafață de 1750 mp (2498 mp arie utilă)
  •  8 grupe a câte 20 copii
  •  8 săli de dormit
  •  2 săli multifuncționale
  •  13 grupuri sanitare
  •  2 vestiare
  •  11 spații de depozitare
  •  3 spații tehnice
  •  3 birouri

Durata contractului pentru construcția noii grădinițe în cartierul Borhanci este de 556 zile (circa 18 luni) de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Câștigătorul licitației este Asocierea SC Axial Construct Invest SRL – SC Pro Design Engineering & Construction SRL – SC MRD Instal SRL.

 

Școala gimnazială din Borhanci – contract de 50.323.235,80 lei încheiat în 12 mai 2023


Durata contractului este de 560 zile (18 luni), din care 110 zile termen proiectare și 450 zile termen execuție lucrări. Câștigătorul contractului este Asocierea Axial Construct Invest – MRD Instal-Prodesign Engineering & Construction – DaroConstruct și subcontractanţi.

Liceul – contract  115 de milioane lei încheiat în 10 august 2023

Clădire cu regim de înălțime P+2E, unde vor fi amenajate 12 săli de clasă cu o capacitate de 30 elevi, 6 cabinete limbi străine, 9 cabinete profesori, 6 birouri, un cabinet medical, 8 spații depozitare, 12 grupuri sanitare, o bibliotecă. Sala de sport va avea o suprafață utilă interioară de 1411,20 mp cu parter și etaj parțial, unde se vor amenaja vestiare atât pentru elevi, cât și pentru profesori, grupuri sanitare, spații de depozitare ș.a.. Gradena va avea o capacitate de 195 persoane, iar datorită funcțiunilor moderne în această sală de sport se vor putea organiza competiții sportive. Contractul este câștigat de Asocierea SC Axial Construct Invest SRL – SC Mird Instal SRL – SC Prodesign Engineering & Construction SRL.

Bazinul de înot

Asocierea MBS Group (leader), Asa Cons România și Poliart, singurul ofertant la licitația organizată de Primăria Cluj pentru proiectarea și construirea bazinului de înot din cadrul HUB-ului educațional Borhanci, se ocupă de acest obiectiv în baza unui contract de peste 23 de milioane de euro semnat în martie 2023. Termenul de execuție a lucrărilor este de 2 ani.

Investiția totală în HUB-ul educațional din Borhanci depășește 100 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată din bugetul local și cu sprijinul PNRR pentru componenta creșei. Lucrările ar trebui fi finalizate în primăvara anului 2026 pentru obiectivele deja începute în primăvara/vara lui 2024 în campania electorală de la alegerile locale.
Axial Construct Invest s-a ocupat și de modernizarea Grădiniței Floare de Iris pentru Primăria Cluj dar și de alte lucrări de creștere a eficienței energetice a unor unități școlare (ex școala Nicolae Iorga). A avut contracte și cu Universitatea Babeș-Bolyai sau s-a ocupat de reparații la Institutul Inimii din Cluj.
De altfel, societatea este acționară, potrivit Gazeta de Cluj în firma Solaris Real Estate Investments Cluj-Napoca, cu numeroase proiecte imobiliare în Cluj-Napoca, firmă înființată în 2017 care mai are ca acționar și societatea Vinovis, deținută de Călin Vișan, unul dintre fii actorului Dorel Vișan. De altfel, administratori ai Solaris Real Estate figurează Călin Vișan și Florin Adrian Mercean.
HUB-ul educațional din Borhanci include:

Bazinul olimpic: Capacitate de 1.000 de locuri, destinat înotului de masă, performanței și competițiilor naționale și internaționale.

Școala gimnazială: Capacitate de 675 de locuri, aflată în construcție.

Liceul și sala de sport: Capacitate de min. 360 de locuri, în curs de realizare.

Grădinița: Lucrările încep în perioada următoare.

 

foto: simulari – Patrulius și Asociații, realizatorii studiilor de fezabilitate pentru investițiile din Hub-ul Bohanci

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare