Închide

Primăvară imobiliară în cel mai scump oraș din țară: în ce cartiere au crescut prețurile la apartamente?

Economie by Kristina Reştea - mart. 08, 2019 0 335

 

Cu toate că anul 2019 a debutat cu o scădere a prețurilor în cel mai scump oraş din ţară, în ultimele două luni prețurile apartamentelor scoase la vânzare au crescut din nou, arată analiza unei agenţii locale. Cel mai mult s-au scumpit locuinţele din cartierele tradiţionale ale oraşului. Au crescut şi sumele cerute pe chirii.

Preţul mediu cerut pe apartamentele din Cluj-Napoca este de 1534 euro/mp în luna martie, ceea ce reprezintă o creștere de 66 de euro/mp față de luna februarie, arată datele Blitz. „După ce anul 2019 a debutat cu o scădere a prețurilor, în ultimele două luni prețurile apartamentelor de vânzare au crescut din nou”, constată agenţii imobiliari.

Analiza prezintă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în euro/mp.

Potrivit datelor agenţiei, cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în cartierul Gruia. În luna martie prețul mediu este de 1586/mp, adică o creștere de 257 de euro/mp, comparativ cu luna februarie. Creșteri vizibile de preț s-au înregistrat și în cartierele Gheorgheni și Grigorescu. Astfel, în cartierul Gheorgheni prețul mediu de vânzare pentru apartamente în luna martie este de 1760 euro/mp, o creștere de 120 de euro/mp, comparativ cu luna februarie. Iar în cartierul Grigorescu, prețurile apartamentelor au crescut în luna martie cu 145 de euro/mp, de la 1331 euro/mp în luna februarie la 1476 euro/mp în luna martie. Și în zona centrală se remarcă o creștere semnificativă a prețurilor de vânzare pentru apartamente: de la 1738 de euro/mp în luna februarie, la 1829 de euro/mp în luna martie.

Clienții care își doresc să acceseze programul ”Prima Casă” manifestă un interes crescut în această perioadă, deoarece s-au alocat fondurile guvernamentale. Februarie a fost o lună în care promitenții cumpărători au început să-și caute locuință mai activ ”, a declarat Darius Dascăl, Senior Broker I Blitz.

Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în cazul apartamentelor cu două camere. În cartierul Gheorgheni, prețurile pentru acest tip de imobile au urcat în luna martie de la 1521 euro/mp la 1775 euro/mp, iar în cartierul Grigorescu creșterea a fost de la 1221 euro/mp la 1522 euro/mp. În cartierul Zorilor s-a înregistrat o creștere de la 1432 euro/mp la 1616 euro/mp.

”Cota de 5 % TVA extinsă pe mai multe tranzacții a ajutat mult piața imobiliară; impactul este unul pozitiv pentru segmentul rezidențiale în luna februarie, deoarece cumpărătorii care au beneficiat deja de cota redusa de TVA au început să își îndrepte privirea și spre construcții noi”, spune Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager Blitz.

 

Periferia, mai modestă în creşteri de preţuri

Luna martie înregistrează și o scădere spectaculoasă de prețuri în cartierul Plopilor, remarcă analiza agenţiei: în luna ianuarie prețul mediu a fost de 1943 de euro/mp, iar în martie prețurile au scăzut vertiginos, ajungându-se la o medie de 1630 de euro/mp.

În ceea ce privește localitățile aflat la periferia Clujului, Baciu și Florești, prețurile au crescut ușor. În Florești în luna martie prețul mediu este de 855 de euro/mp, comparativ cu 807, înregistrat în luna februarie. În Baciu prețul mediu a crescut în luna martie de la 1013 euro/mp la 1033 euro/mp.

În ceea ce privește nivelul chiriilor, și acestea au înregistrat o ușoară creștere. Astfel, prețul mediu în luna martie este de 460 de euro, în creștere de la 446 în luna martie.

 

Preţuri şi creşteri peste media pieţei

Preţurile cerute pe apartamentele din Cluj-Napoca sunt cu peste 7% mai mari în februarie 2019 decât în aceeaşi lună a anului trecut, arată datele portalului Imobiliare.ro. Asta deşi, la nivel naţional, se vorbeşte despre o „tendinţă de stabilizare a pieţei”, având în vedere că suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național s-a majorat în februarie cu un procent foarte mic: 0,3%. Diferenţa faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut e de 3%, la nivel naţional, deci Clujul e, din nou, peste media pieţei la scumpiri.

 

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare