Închide

Primarul Emil Boc, în cadru cu Iuliu Maniu, statuia repusă pe soclu în șantier, după protestele clujenilor/”Încă o dată mă întorc și spun că îmi pare rău că acest moment a fost gestionat nu cum trebuie de muncitorii firmelor de construcții”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 30, 2023 1 480

Primarul Emil Boc a postat o filmare live pe Facebook de pe șantierul de modernizare a zonei Kogălniceanu, plus alte artere din centrul Clujului pentru a arăta clujenilor că statuia lui Iuliu Maniu (îndepărtată la finalul săptămânii trecute de pe soclu, pusă pe iarbă și acoperită cu o prelată) a revenit pe poziția inițială și va fi păstrată la fel pe perioada derulării respectivelor lucrări. Emil Boc a pasat responsabilitatea, firmei de construcții (Astor Com și RADP, regia Primăriei Clujene) care în accepția sa, deși a luat decizia să mute monumentul, nu a înțeles că mutarea unei statuii nu este tot una cu mutarea unei conducte sau a unui stâlp de iluminat.

 

Înainte de cazul Statuii lui Iuliu Maniu, pusă pe jos și acoperită cu o prelată, clujenii s-au plâns și se plâng în continuare de felul în care se lucrează pe șantierul de modernizare din centrul Clujului – Kogălniceanu- Universității – str Iuliu Maniu și arterele adiacente, arătând că pietonii și copiii care învață în centrul orașului sunt obligați să meargă prin noroaie, ca în satele uitate de munte. Oamenii sunt nemulțumiți de felul în care Primăria manageriază aceste șantiere din centrul orașului, mai ales că pe cel de pe Kogălniceanu lucrează chiar Regia Autonomă a Primăriei din subordinea Consiliului Local.

Primarul Clujului, Emil Boc arăta la finalul săptămânii trecute că statuia ar fi fost luată de pe soclu si așezată lângă zidul Bastionului, învelită intr-o protecție de pânza, subliniind că prin proiectul european derulat (de reamenajare a străzilor din zona Centrala – Kogalniceanu, Baba Novac etc), e necesar să se refacă cota solului și soclul statuii, „după care se repune pe pozitie”.

Detalii despre cazul statii Iuliu Maniu: UPDATE Clujenii, revoltați că statuia lui Iuliu Maniu a fost scoasă cu excavatorul și trântită printre gunoaie: „Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine. Pe ce bani, ce firme, cine are interes să se spargă tot”

 

Luni, 30 ianuarie, Emil Boc a revenit, cu scuze adresate clujenilor, de pe șantierul de modernizare, într-o intervenție Live pe Facebook, arătând că muncitorii firmelor de construcții nu au inteles dimeniunea istorică a statuii lui Iuliu Maniu.

 

„Sunt Emil Boc, mă aflu în fața statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan, Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca și în condițiile în care mutarea temporara a  statuii în vederea efectuarea unor lucrări de modernizare a străzii din Cluj-Napoca a suscitat un test de emoție sunt nevoit să vin cu niște precizări. Încep cu scuzele de rigoare, pe care atât eu personal cât și Primăria le adresăm celor care au fost extrem de sensibili la ce se întâmplă cu lucrările de modernizare a acestei zone și cu statuia marelui om politic Iuliu Maniu. Aș vrea să spun că în această zonă se fac lucrări de modernizare în baza unui proiect cu fonduri europene pe care îl avem în finanțare, lucrări care presupun amenjarea de spațiu verde, de parc, un loc în care să îți facă plăcere să petreci momente plăcute în preajma Bastionului Croitorilor din Cluj-Napoca. Și în cadrul acestui proiect a fost o inabilitate a firmei care lucrează pe acest șantier să decidă să mute statuia marelui om politic Iuliu Maniu fără o informare prealabilă și fără o protejare spun eu corespunzătoare care în bună măsură m-a indignat și pe mine și pe mulți români de bună credință. Au avut perfectă dreptate și de aceea am decis să mă implic personal până punem situația în normalitate și să reacordăm acestei statui și omului politic Iuliu Maniu prestigiul pe care îl merită și tot ce se va amenaja pe această stradă să se facă în jurul acestei statui, având pilon central statuia. În consecință de azi dimineață statuia si-a reluat locul și îi mulțumesc firmei constructoare care nu înțelege că mutarea unei statuii nu e tot una, știu eu, cu mutarea unei conducte de apă sau a unui stâlp de iluminat. Din nefericire pentru ei reprezentă același lucru. Asta e o altă problemă. Nici ei nu au fost suficient de informați, nici nu ne-au informat nici pe noi și s-a ajuns în această situație extrem de neplăcută. Dar repet s-au mobilizat încă din weekend și le mulțumesc constructorilor și îi mulțumesc și domnului Șurubaru pentru modul prompt în care a venit și s-a implicat astfel încât să aducem situația la normalitate pe acest șantier. În consecință după ce s-au făcut modificările privind diferența de nivel pentru că aici va fi o diferență de nivel față de ce avem în momentul de față, se vor planta arbori, va fi spațiu verde, s-a lucrat la soclu. Statuia va rămâne pe această poziție, la locul cuvenit, cu respectul pe care îl va merita marele om și patriot Iuliu Maniu, într-un părculeț extrem de frumos, pe care îl vom avea în Cluj-Napoca, lângă Bastionul Croitorilor

De astăzi, tot acest balast se va pune pe jos, se va amenaja cu piatră spartă, apoi se va pune granit pe întreaga arie din jurul statuii astfel încât să îi arătăm respectul pe care îl merită acest monument important al orasului nostru. Știm că în 5 februarie se împlinesc 70 de ani de la stingerea marelui om politic, astfel că se vor putea organiza ceremonii, chiar dacă este șantier, dar vom pregăti întreaga zonă cât mai bine cu putință astfel încât să se deruleze aceste manifestări de comemorare dedicate lui Iuliu Maniu.

Încă o dată precizez că Clujul își respectă valorile, respectă marile personalitățile ale neamului românesc. Iuliu Maniu se va bucura întotdeuna de prestigiul și recunoașterea pe care îl merită în Istoria Românilor, pentru că a fost acela, după ce a studiat la Cluj, la Viena, la Budapesta, a fost avocat, a fost membru în Partidul Național Român, a fost membru în Parlamentul de la Budapesta, a fost unul dintre marii suținătorii al unirii românilor de la 1918, unul dintre organizatori ai acestui mare eveniment de Unire al tuturor românilor într-un singur stat, a fost fondatorul Partidului Țărănesc, prin fuziunea din 1926, prim ministru al Guvernelor României, un om politic care s-a dedicat cauzei românilor și a luptat împotriva abuzurilor dictaturii carliste, a fost întotdeuna un român care a susținut interesesele acestei țări  și o victimă a regimului comunist, a fost condamnat la închisoare de regimul comunist și s-a stins la 80 de ani în închisoarea de la Sighet și trebuie să îi acordăm respectul cuvenit pe care îl merită (…).Încă o dată mă întorc și spun că îmi pare rău că acest moment a fost gestionat nu cum trebuie de muncitorii firmelor de construcții care n-au înțeles dimeniunea istorică a acestei statuii (…) Vă asigur că situația a fost remediată (…)Nu a fost un gest fățiș ci dimpotrivă o situație pe care toți o regretam”, a spus primarul, într-o intervenție Live pe Facebook, de la fața locului.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare