Închide

Primarul Emil Boc face apel la clujeni să evite petrecerile și toate întâlnirile care nu sunt necesare: „La cum arată acum lucrurile, nu sunt șanse de relaxare”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 27, 2020 1 560

Primarul Emil Boc a făcut un apel public în cadrul primei ședințe ordinare online a Consiliului Local din noul mandat prin care le-a cerut clujenilor să limiteze pe cât posibil contactul cu foarte multe persoane și să renunțe la petreceri, la întâlniri care nu sunt necesare sau la serbări de zile de naștere. Aceasta după ce Clujul este primul la nivel național în ceea ce privește incidența cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus calcutată în ultimele două săptămâni la mia de locuitori.

Primarul Emil Boc le-a prezentat consilierilor locali grafice privind evoluția cazurilor de coronavirus din Cluj în ultimele luni, din păcate, în creștere, după cum a spus edilul. El a ținut să mai spună că locul I deținut de Cluj la nivel național privind cazurile de coronavirus (peste 3 la mie în ultimele 14 zile) se explică prin faptul că aici capacitatea de testare este foarte mare. Boc a menționat că în Cluj se fac circa 2800 de testări pe zi, ceea ce e foarte bine pentru a ține situația sub control, în timp ce în alte județe de mărimea Clujului, ca Prahova sau Dolj, capacitatea de testare este sub 500 de teste. „Astăzi suntem sub 300 de cazuri, cifră care săptămâna trecută era la ordinea zilei”, a mai spus Boc.

„Elefantul este în oraș. Bătălia se duce în spitale, dar responsabilitatea este și a noastră. Capacitatea sistemului medical e limitată. Spitalul Clujana a intrat recent alături de spitalul de Infecțioase, Pneumoftiziologie, Recurepare. E un efort uriaș. Am vrut să asigurăm suportul necesar, fiind un spital din subordinea Primăriei. Cum se spune în popor, ne ajunge apa la gură. Dacă numărul cazurilor va crește, va crește și presiunea pe sistemul sanitar , inclusiv la Clujana. Avem și aici probleme, cazuri de infectare în rândul specialiștilor ATI și a altor reprezentanți ai sistemului medical și o lipsă de personal. Guvernul a rezolvat la nivel național ca să se accepte angajarea fără concurs a celor care și-au dat specialitatea ca să suplinim această listă. Dar este important ce facem noi în afara spitalului prin respectarea măsurilor de igienă și de purtare a măștii. Așa că revin cu rugămintea către clujeni de a respecta măsurile de protecție. Este un act de patriotism să purtăm mască și să respectăm măsurile. La cum arată acum lucrurile, nu sunt șanse de relaxare după ce trec cele 14 zile de la intrarea în scenariul roșu. Dacă se îmbunătățește cifra,putem ieși din limita lui 3 la mie și să revenim la școală și cu restaurante deschise. Depinde de cum ne vom comporta. Fac apel să renunțăm la toate lucrurile care nu sunt necesare. Nu murim dacă nu facem 2 luni zile de naștere. Sau petreceri care ne-au dus în decor”, a declarat Boc la începutul ședinței Consiliului Local din 27 octombrie. 

El a ținut să repete declarațiile premierului Ludovic Orban prin care acesta a anunțat că Guvernul nu vrea să oprească economia și să impună un noul lockdown.

Boc a mai spus că în Cluj-Napoca creșele au rămas deschise și că prin profesionalismul structurii Primăriei ele vor fi menținute așa în ciuda cifrelor privind incidența cazurilor la mia de locuitori măsurate la 14 zile.

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.