Închide

Primarul din Cluj, fost premier: ” Suntem singura țară din fostul bloc comunist care funcționează încă în sistemul administrativ comunist. Cât am fost premier am încercat să comasez județele dar nu am avut majoritate parlamentară. România are nevoie ca de aer de finalizarea procesului de regionalizare”

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 19, 2017 5 1625

Toată lumea se plânge de absorbția deficitară a banilor europeni de către România, dar birocrația rămâne o problemă majoră iar legislația stufoasă pune piedici serioase: avertismentul vine de la primarul Emil Boc, care, spune el, a încercat să simplifice procedurile cât timp a fost premierul României, fără succes însă.

În ce privește relația cu UE, semnalează Boc, România e total favorabilă: „în Parlament nu veți găsi partide eurosceptice sau antieuropene”, le-a spus el mai multor europarlamentari veniți azi în vizită la Cluj. Totuși, chiar dacă banii europeni sunt un ajutor considerabil pentru dezvoltarea țării, accesarea acestor fonduri rămâne o problemă din cauza birocrației nerușinate: „accenturez importanța debirocratizării legislației românești. Vă dau două exemple mărunte, banale, dar care creează probleme zilnice: e nevoie de autorizație de construcție, extras CF și Hotărâre de Guvern de atestare a domeniului public și privat. Durează luni de zile datorită specificului României de restituire a proprietăților. De ce nu se poate ca această solicitare să se dea la sfârșit, cînd iei în folosință obiectivul, și nu la început? Până atunci stăm blocați. Cred că oamenii care creează aceste structuri nu au fost în teren și nu cunosc realitățile, stau în birouri, nu știu ce înseamnă o cadastrare și o hotărâre de guvern, câți pași trebuie făcuți. Altă chestiune la fel de măruntă dar cu impact pentru noi – spațiul verde să nu fi fost vreodată încadrat în categoria spații verzi. Noi în România am avut 50 de ani de comunism, spații verzi abandonate din motive de proprietate distrusă, retrocedări. Parcul Feroviarilor de exemplu a fost întotdeauna verde dar abandonat 27 ani. Acum trebuie în proprietate de la Guvern dar nu putem investi bani europeni pentru că în trecut a fost spațiu verde”.

În ce privește birocrația proiectelor europene, Boc are și soluții: „la Cluj am aplicat procedura depunerii electronice. De ce nu la fel ca alte state europene să putem depune electronic, cu cerințe minimale și pur și simplu dacă nu completezi căsuța să nu poți merge mai departe, dar nu să mergi la funcționari 500 km la București pentru că nu ai completat o rubrică sau alta. Suntem singura țară din fostul bloc comunist care funcționează încă în sistemul administrativ comunist. Cât am fost premier am încercat să comasez județele dar nu am avut majoritate parlamentară. România are nevoie ca de aer de finalizarea procesului de regionalizare. Acum facem ping-pong cu proiectele de la regiune la Guvern și de la Guvern la Bruxelles”.

5 comentarii

  1. „Bă, esti prost?” Parca asa zicea un cunoscut personaj de telenovela. Pe o infrastructura ca cea pe care o avem noi, cum s-ar putea face regionalizarea? Acu e greu sa mergi la 50 km ca sa iti schimbi carnetul de sofer, ca nu poti fi sigur ca ajungi la timp, chiar daca pleci cu o rezerva de 2 ore! Dar cand va trebui sa mergi la 100 km sau mai mult? Si cu ce sa mergi, ca nu toata lumea are masina, iar transportul in comun… e varza. Si daca ai masina, ce folos, ca-ti pierzi o jumatate de zi ca sa cauti un loc de parcare si apoi sa iei un taxi sa te duca la locatia dorita!
    Sa se faca mai intai informatizarea ca in Estonia si apoi regionalizati ce vreti, dar pana atunci, macar nu mai agitati apele, mai ales cand ati fost cu fraiele in mana si nu ati facut altceva decat sa duceti administratia publica inapoi cu 50 de ani.

  2. Stimate D-le Profesor Emil Boc,
    Regionalizarea, intr-un context normal, ar fi trebuit sa fie deja finalizata. Ati dat doar doua exemple, „marunte, banale”. Va dau eu unul in care era vorba de milioane de euro. In calitate de Presedinte al Fundatiei PRO WEST, inregistrata la Cluj, am fost contactat de catre reprezentantul romilor din Germania. Checking him out, mi s-a spus ca este un fel de mana dreapta a Angelei Merkel. Era vorba despre finantarea cu 9 milioane de euro pentru rezolvarea Coloniei Pata Rat. Am spus: OK, dar derularea sa se faca direct printr-o banca din Cluj. Mi s-a raspuns ca NU se poate. Totul NUMAI prin Bucuresti. Le-am cominucat ca renunt. Prof. Emil Aluas, Activist Politic/Columnist, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta. Blog: emilaluas.blogspot.com

    • Banca din Cluj? Nu exista asa ceva. Trebuia un cont deschis la Bucuresti, poate? Chiar si asa nu vad de ce ati renuntat. Cu tot respectul d-le prof. Emil Aluas, intamplarea asta mi se pare cusuta cu ata alba. Pana la urma cu ce va deranja daca era un cont deschis in Bucuresti sau in Cluj la BCR sau BT?

  3. Banca din Cluj? Nu exista asa ceva. Trebuia un cont deschis la Bucuresti, poate? Chiar si asa nu vad de ce ati renuntat. Cu tot respectul d-le prof. Emil Aluas, intamplarea asta mi se pare cusuta cu ata alba. Pana la urma cu ce va deranja daca era un cont deschis in Bucuresti sau in Cluj la BCR sau BT?

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare