Închide

Primarul din Cluj, chemat la DNA pentru audieri în dosar unde Udrea e acuzată de corupție

PoliticaTop News by Actual de Cluj - nov. 05, 2015 0 334

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost chemat de procurorii anticorupție la audieri, astăzi la București. Boc e citat ca martor în calitatea sa de fost președinte al PDL și fost premier într-un dosar în care Elena Udrea e acuzată de fapte de corupție. Boc a ieșit de la audieri în urmă cu puține momente și a declarat presei că nu-l cunoaște pe cel acuzat că i-ar fi dat mită Elenei Udrea.

„Personal, nu l-am cunoscut, nu l-am întâlnit niciodată pe Buzăianu, și nici nu am cunoștință de existența vreunei sponsorizări sau intenție de sponsorizare din partea acestuia pentru PDL. Am precizat faptul că în 2012 am fost candidat la alegerile locale de la Cluj și mi-am concentrat activitatea pe campania electorală de acolo fiind o competiție destul de grea și dificilă”, a spus Boc la ieșirea de la audieri.

Boc e audiat într-un proces legat de finanțarea campaniei electorale din 2012, când – spun procurorii DNA – PDL ar fi primit milioane de euro de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, care în schimb ar fi primit asigurarea unui contract cu Hidroelectrica SA. Tot astăzi a fost audiată și Sulfina Barbu, fost vicepreședinte al PDL, dar și fostul secretar al PDL Gheorghe Flutur. Fostul președinte PDL Vasile Blaga, precum și mai mulți vicepreședinți, au fost audiați ieri.

DNA a acuzat-o pe Elena Udrea că ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

„În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi membru al Guvernului şi de persoană cu funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, având influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane dolari, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”, a precizat DNA. Procurorii spun că pentru a putea convinge factorii de decizie din Ministerul Economiei şi pe cei din Hidroelectrica SA Udrea ar fi primit la începutul anului 2012, o sumă de 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o societate comercială cu activitate în presă.

„În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar al creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa”, a mai arătat DNA.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu