Închide

Primărița din Chinteni s-a opus, din nou, unui proiect pregătit de proiectantul PUG-ului comunei în centrul localității

ActualitateAdministrațieUrbanism by Actual de Cluj - iul. 10, 2022 0 3126

Proiectul unui ansamblu rezidențial cu peste 10 case propus de arhitectul Radu Spânu în comuna Chinteni a fost declarat ca neoportun de Comisiea de Urbanism a Consiliului Județean. În ședința din 7 iulie, când a fost rediscutat proiectul, a intervenit și primărița din Chinteni, Lucia Suciu care a arătat că, indiferent de ce susține comisia de urbanism, sub nicio formă Consiliul Local nu va accepta un proiect ca acesta într-o zonă inundabilă din localitate.

 

Arhitectul Radu Spânu, fost arhitect șef al județului, elaborator al PUG-ul comunei Chinteni, cel care se ocupă de proiectul rezidențial din Chinteni a spus că a luat toate măsurile recomandate de Comisia de Urbanism, în urmă cu patru luni, când documentația a fost discută pentru prima dată la urbanism. Având în vedere că terenul beneficiarilor de peste 1 hectar se află într-o zonă inundabilă, în vecinătatea pârâului care traversează localitatea, cotele terenului se vor înălța cu 3 metri, tocmai pentru ca noile locuințe să nu aibă probleme. Planul Urbanistic Zonal pentru parcelarea și construirea de locuințe individuale, aflat în faza studiului de oportunitate, fusese respins la prima prezentarea în comisie.

Potrivit proiectului, terenul de un hectar, urmează a fi parcelat astfel: două loturi de 725 mp cu front la strada Unirii, pentru construcția de locuințe individuale cu regimul de înălțime P+E (M), cinci parcele cu suprafețe de 500 mp fiecare, destinate edificării de locuințe individuale cu regimul de înălțime P+E (M), parcele cu suprafetele de 1.036, respectiv 1.027 de metri pătrați, destinate construcției a câte două locuințe individuale, cuplate, cu regimul de înălțime de P+E (M).

Radu Spânu a mai ținut să explice comisiei că a lucrat cu cel mai reputat specialist din Transilvania care a oferit soluții pentru ca viitorul ansamblu dorit în Chinteni să nu creeze probleme nici vecinătăților nici viitorilor locuitori.

(Lucia Suciu)

În ședința online a Comisiei de Urbanism din 7 iulie a intervenit și primărița comunei Chinteni, Lucia Suciu, care a arătat că este un proiect tipic prin care investorii doresc să construiască, indifenți că viitoarele probleme care vor apărea în zonă se vor sparge în capul administrației locale.

„Cred că ar fi trebuit studiate toate imobilele și din vatra veche. Mi-aș fi dorit să văd avizul de la Administrația Apelor Someș, de la Electrica, să văd dacă se pot edifica acolo atât de multe construcții. Oricum votul în Consiliul Local Chinteni va fi unul negativ. Nu ne putem asuma construcții pe această zonă. Nu putem să riscăm ca aceste case să fie inundate. Mereu se inundă acea zonă, eu mă îndoiesc că cei de la Apele Someș ar putea da un aviz favorabil. Toți investitorii își doresc să construiască rapid, dar apoi problemele rămân pe capul administrațiilor din comună”, a atras atenția Lucia Suciu.

Mai mult, ea a adăugat că niciun vecin din zonă nu va fi de acord cu proiectul.

Arhitectul proiectului Radu Spânu a replicat că, profesional, nu ar risca să vină  o documentatie care să nu fie validată de mai multe studii, prin care să nu fie pusă în pericol nici comuna, nici vecinii. El a mai arătat că, la faza următoare, cea de PUZ a proiectului, vor fi obținute și avizele vecinilor și cele de la Apele Române sau de la Electrica.

Având în vedere opoziția manifestată de Lucia Suciu, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, cel care conduce comisia a propus ca forul județean să ceară o poziție de la Apele Române privind construirea în zonă.

Astel, proiectul a fost din nou amânat și nu a primit avizul comisiei, nici pe cel al arhitectului-șef.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu