Închide

Primăria vrea să deschidă publicului o grădină agrobotanică deținută de o Universitate din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 14, 2020 3 2608

După parcul Iuliu Prodan amenajat de Primăriei printr-un parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USMV) pe un teren 3 hectare care i s-a pus la dispoziție, administrația locală vrea să înceapă și etapa doi a colabării dein 2012. Primarul Emil Boc a anunțat că aceasta implică deschiderea grădinii agrobotanice de 2,8 hectare a USAMV și a cerut ca aceasta să fie inclusă într-un proiect prin care Universitatea a cerut să i se permită să edifice o cantină modernă în cadrul campusului de pe Calea Mănăștur 1-3. Primarul a motivat că în acest fel se scurtează procesul birocratic și Primăria poate trece la partea sa de înțelegere și deschidă respectivă grădină pentru clujeni.

 

Documentația de urbanism prin care USMV a cerut avizul pentru a construi o clădire multifuncțională în campusul de pe Calea Mănăștur 1-3 al universității, mai precis pe 7,2 hectare în zona Facutății de horticultură a fost prilej pentru primarul Emil Boc să ceară includerea în proiect și a grădinii agrobotanice situată lângă parcela studiată. În cazul acestei grădini, Primăria și-a asumat să o deschidă pe cheltuială proprie publicului din Cluj, așa cum a făcut în 2012 și cu Parcul Iuliu Prodan.

Primarul Boc a ținut să spună că e un proiect bun al primarilor Sorin Apostu și Radu Moisin pe care vrea să îl continue și a cerut, la ședința comisiei de urbanism din 14 decembrie, să se includă în respectiva documentație și grădina agrpbotanică de 2,8 hectare. Boc a motivat că în acest fel Primăria scutește niște etape din respectivul proiect și poate demara amenajarea și deschiderea ei pentru public mult mai repede.

Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a marcat pe planșe suprafața la care a făcut referire primarul și nu a avut niciun fel de obiecții. Arhitectul Adrian Iancu a cerut acces public limitat în cadrul acestei grădini, adică un program de funcționare specific. Boc l-a informat că și parcul Iuliu Prodan amenajat de Primărie funcționează după un astfel de program și este închis noaptea și că în cazul respectivei grădini agrobotanice se va întâmpla la fel.

Arhitectul Voicu Bozac din comisie a mai cerut ca să se permită tranzitarea pietonală a campusului USMV de către clujeni, având în vedere că este vorba despre un traseu care scurtează deplasările dinspre cartierul Zorilor spre centru. Primarul a promis că va comunica doleanța Universității.

 

(cu mov, suprafața grădinii agrăbotanice pentru care primaurl Boc a cerut să fie iclusă în PUD-ul USAMV pentru construirea clădirii multifuncționale)

USMV a cerut acceptul pentru a edifica o clădire parter și etaj, raportată la o parcelă de peste 7 hectare, clădire  în care să funcționeze un fel de cantină în care să se asigure prepararea și servirea mesei zilnice pentru studenți, cadre didactice, invitați din țară și strainătate ai Universitatii, precum și organizarea unor recepții în sistem catering pentru diversele evenimente științifice și didactice ale instituției. Proiectul (Plan Urbanistic Detaliu amenajare clădiri multifuncțională pe Calea Mănăștur 1-3) a fost făcut de arhitectul Ferencz Bakos de la SQMA Arhitecture. Clădirea urmează să fie construită izolat de restul clădirilor din vecinătate și să fie deservită de 30 de locuri de parcare,  18 subterane si 12 locuri supraterane. Accesul urmează să se facă de pe Calea Mănăștur 3-5 prin incinta USAMV. Perimetral clădirii este propus un drum de incintă cu lățimea de 3.5 m și se vot asigura și  21 de locuri de parcare pentru biciclete. Proiectul a mai fost discutat la urbanismul anul acesta iar proiectanții au primit o serie de observații tehnice de care s-ar fi achitat.

sursa foto cover: USAMV

Vezi și: FOTO / VIDEO Grădina botanică a Clujului de care nu știe nimeni: are mii de specii pe hectare întregi, magnolii de 100 de ani, arbori Sequoia, accesul e gratuit

În 2010-2012, primăria a inițiatiun parteneriat cu USMV prin care universitarea a pus la dispoziția municipalității peste 6 hectare de teren din incinta campusului de pe Calea Mănăștur 1-3 iar administrația s-a angajat să amenajeze aceste zone verzi și să le deschidă publicului.

În cadrul colaborării, Primăria a deschis doar parcul Iuliu Prodan cu o investiție de peste 780.000 lei. Etapa a doua a proiectului implica amenajarea grădinii agrobotanice a USMV la nivelul uneie de talie europeană cu acces controlat.

 

3 comentarii

  1. Am citit articolul si ma bucur ca apar astfel deoaze de verdeata si aer curat in Cluj. Era mentionat si parcul din Zorilor, foarte binevenit pentru locuitorii din acest cartier, numai ca acest lucru bine facut urmeaza sa fie grav compromis, deoarece gard in gard cu parcul se va construi un parching iar masinile care vor parca aici vor vicia grav aerul curat al acestuia, vor aduce praful si zgomotul in parcul populat de carucioare cu mame si bebelusi, copii si varstnici. Nu se justifica pozitionarea parchingului in acest loc, deoarece coloana de blocuri de pe Dima are garaje sub blocuri, este la marginea de jos a cartierului si ma indoiesc ca cei de la mijlocul si partea de sus a cartierului vor parca aici. Este un mare loc viran la capatul strazii Pasteur si intersectia cu Str Gh. Dima, in gard cu cimitirul…nu stim de ce nu se vrea a se construi langa cimitir si se construieste langa parc. Daca puteti, va rugam, pensionarii care folosim parcul, atrageti-i atentia domnului Boc ca nu este bine sfatuit si sa mai analizeze situatia din Zorilor. Va multumesc tare mult

  2. primaria trebuia sa salveze livada de ciresi din lomb steluta de la defrisare. acum isi fac smecherii vile dupa ce au defrisat hectare de ciresi, in loc sa fi ramas livada si sa fie accesibila pentru clujeni. intrebati-l pe boc cine a autorizat defrisarile din livada…aici veneau sute de tineri la cules de cirese in anii 90. mai invatau ceva util…

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare