Închide

Primăria plătește despăgubiri de peste 16,2 milioane lei pentru a face un centru de cartier în Grigorescu și un parc pe Canalul Morii

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 03, 2022 0 549

Consiliul Local urmează să dezbată, la ședința din 7 iulie, două proiecte de hotărâre pentru exproprierea unor terenuri și construcții situate în perimetru a două proiecte publice pentru amenajarea unui centru de cartier în Grigorescu dar și a unui parc pe Canalul Morii. Ambele proiecte au fost prezentate public în cadrul unor dezbateri organizate la Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei iar conceptul de amenajare a fost gândit de biroul de proiectare Planwerk care s-a ocupat și de studiile de fezabilitate. Deja și licitațiile pentru aceste proiecte sunt lansate, chiar despre cea pentru parcul de pe Canalul Morii, primarul Emil Boc susținea că s-a și adjudecat.

 

Amenajarea zonei P-ța. 14 Iulie, str. Garibaldi, str. S. Toduță, str. T. Grozăvescu, str. Milcov, str. O. Goga, str. G. Enescu, din Grigorescu, adică modernizarea unei zone de circa 3,5 hectare implică exproprierea a 2020 de metri pătrați de teren și a trei construcții de tip gard. Valoare despăgubirilor stabilite de evaluatorul contractat de municipalitate este de peste 3,2 milioane lei.

Legat de terenurile care urmează să fie expropriate, municipalitatea a fost în proces cu proprietarii, Good Food Catering și Pop Iustin și Cristina, după ce aceștia au amenajat pe terenul propritate din Piața 14 iulie un cort tip hală, fără autorizație de construire. Primăria i-a amendat cu 10.000 lei și a cerut desființare construcției. Având în vedere că proprietarii nu s-au conformat, municipalitatea s-a adresat instanței și a obținut o hotărâre definitivă în acest sens (prin care poate desfința pe cheltuiala beneficiarului respectiva construcție cort).

De altfel, Iustin Pop a intervenit în cadrul dezbaterii publice organizate de Primăriei în cadrul CIIC și a acuzat instituția că nu a accepta ca pe terenul său din Piața 14 Iulie să îi autorizeze o terasă de vară iar în schimb, prin proiectul public aduce o astfel de funcțiune în zonă.

 

 

În cazul parcului de pe Canalul Morii, situat în zona Parcului Rozelor, proiectul public de amenajare și modernizare făcut pe 3,2 hectare implică exproprierea unor terenuri însumând peste 1,1 hectare, proprietăți care aparțin Istitutului Agronomului, unor societăți comerciale și persoane fizice. Valorea despăgubirilor care vor fi plătire de Primărie au fost calculate la peste 13 milioane lei de câtre evaluatorul contractat în acest sens.

În cazul proiectului din Grigorescu, Primăria a lansat recent licitația care implică proiectare și execuție. contractul este estimat la peste 33,9 milioane lei (circa 6,7 milioane de euro), termenul limită până la depunerea ofertelor fiind ziua de 2 august.

În cazul parcului de pe Canalul Morii, Primăria a făcut deja licitația de proiectare și execuție, primind 7 oferte pentru contractul de peste 25 de milioane lei. Primarul Emil Boc a anunțat chiar că respectiva licitație a fost deja adjudecată.

Pentru ambele proiecte, municipalitatea mizează pe fonduri europene.

sursă foto: simulări proiect parc Canalul Morii/Planwerk

Nici un comentariu

Scrie un comentariu