Închide

Primăria lui Boc încurajează AUR să adune semnături anti-Iohannis / Formațiunea de extremă dreaptă a primit autorizație să-și amplaseze cortul politic în plin centrul Clujului

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 03, 2022 0 665

Un cort de dimensiune medie al formațiunii de extremă dreaptă AUR a fost amplasat în plin centrul municipiului Cluj Napoca, în zona pietonală de pe Bulevardul Eroilor, lângă statuia Lupoaicei (Lupa Capitolina), cu acordul edilului Emil Boc, care recent l-a primit într-o vizită de curtoazie pe președintele acestei formațiuni, George Simion.

Chestionat marți dimineața, la un post local de radio, care este motivul pentru care Primăria  Cluj a dat autorizație pentru amplasarea cortului AUR pe B-dul Eroilor, Boc a minimalizat subiectul, spunând că oricum demersul AUR „nu e unul constituțional”, pentru că AUR nu poate să strângă semnături ca să-l demită pe președintele țării.

În același timp, primarul Clujului a recunoscut că AUR a primit autorizație de la Primăria Cluj pentru a-și amplasa acest cort în centrul orașului, apreciind că „nu e în afara legilor democratice ca un partid politic să își facă strategia și campania politică așa cum dorește”.

„Ei au autorizație, nu e în afara legilor democratice să își amplaseze cortul politic, să își facă strategia și campania cum doresc. Că eu nu-s de acord cu demersul lor politic, asta e cu totul altceva (…) Demersul AUR n-are oricum fundament constituțional”, a explicat Boc.

El a mai amintit că de-a lungul timpului au existat destule partide care au cerut autorizații ca să-și amplaseze corturi pentru strângere de semnături, în scopuri precum susținerea proiectului metroului sau a spitalului regional.

Ce nu spune edilul Clujului Emil Boc este faptul că Primăria nu are obligația să emită autorizație pentru amplasarea unor astfel de corturi, cu atât mai puțin în zona solicitată de un partid.

„Eu chiar m-am șocat că AUR a primit autorizație de la Primăria Cluj pentru un loc atât de central. Sigur că există un regulament. Nouă primăria nu ne-a dat niciodată spațiul pe care l-am solicitat. Se poate să primești acolo unde ceri spațiul sau să-ți propună Primăria un alt loc, sau se poate să nu primești deloc autorizație. De regulă, spațiul e măsurat, cortul trebuie să nu încurce circulația și mai sunt și alt aspecte tehnice. De cele mai multe ori, Primăria propune altă zonă decât cea solicitată, sau se poate îți pună bețe în roate și să invoce diverse aspecte ca să amâne autorizația, sau să nu o emită deloc, și aceasta este o variantă, de aceea spun că m-am mirat că AUR a primit autorizația să-și amplaseze cortul într-o zonă atât de centală”, a explicat președintele unuia dintre partidele clujene.

Conform surselor actualdelcuj.ro, liderii AUR au solicitat, de exemplu, autorizație pentru a-și amplasa un cort politic și în municipiul Constanța, însă primarul liberal Vergil Chițac nu le-a onorat doleanța.

În ciuda controverselor care s-au lipit de AUR, Emil Boc n-a ezitat să-l primească în vizită pe liderul George Simion, în 19 ianuarie, la sediul Primăriei Cluj Napoca.

La întâlnirea cu simpatizanții săi, George Simion a ținut în mod expres să-l lăude pe primarul Emil Boc, subliniind că edilul Clujului este „un om al faptelor” care l-a primit la sediul Primăriei o „jumătate de oră”.

„Domnul Boc nu a dat declarații împotriva noastră, cum au făcut alții (…) Este un om rezonabil cu care se poate discuta. Îi mulțumim că ne-a primit” a comentat liderul AUR.

La rândul său, Boc a spus că a avut o discuție „rezonabilă” cu Simion, „cu care chiar dacă nu este de acord în toate, îi  respectă punctele de vedere”.

„Am avut o discuție decent-rezonabilă. Eu sunt un adept al dialogului chiar cu persoane cu care nu sunt de acord sau care nu sunt de acord cu mine. Din start am căzut de acord că suntem de acord că asupra unor lucruri nu putem fi de acord. Să fie știut că nu suntem de acord privind unele lucruri. Cum este procesul de vaccinare unde avem viziuni diferite, dar ne respectăm punctele de vedere. Însă avem și multe lucruri care sunt comune. Printre acestea, susținerea valorilor naționale și a interesului național și a tot ce înseamnă perspectiva națională într-o Europă formată dintr-un concept al națiunilor care nu presupune dispariția valorilor naționale și topirea indentităților naționale. Sunt total de acord și am susținut și voi susține acest lucru (…)”, a comentat Emil Boc după întâlnirea cu Simion.

Iată motivele subliniate de publicația g4media.ro, care pun formațiunea AUR în categoria partidelor de extremă dreapta:

-asaltul asupra sediului Parlamentului din 21 decembrie 2021. A fost un eveniment organizat de liderii AUR, în frunte cu George Simion, soldat cu violențe, intrarea în curtea Parlamentului, tentativa de intrare în clădirea Parlamentului, distrugerea mașinilor Ambasadei SUA și Ambasadei Japoniei

-Numirea în funcția de președinte de onoare a lui Călin Georgescu, un admirator declarat al căpeteniei legionare Corneliu Zelea Codreanu care a comis asasinate politice, și a lui Ion Antonescu, responsabil de moartea a 280.000 – 380.000 de evrei și 11.000 de romi în Holocaustul din România

-minimalizarea Holocaustului. AUR a susținut în 3 ianuarie, într-un comunicat de presă, că istoria Holocaustului și educația sexuală reprezintă ”teme minore” care au fost ridicate la rangul de materii, în ceea ce califică a fi drept o ”acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România”.

-vizitele organizate la locuințele diverșilor politicieni, inclusiv la unele dintre casele președintelui Klaus Iohannis, manifestări similare cu ale legionarilor din perioada interbelică

-violența fizică și de limbaj din Parlamentul României. George Simion și alți camarazi l-au îmbrâncit în Parlament pe deputatul liberal Daniel Fenechiu.

-Claudiu Târziu l-a amenințat pe Alexandru Muraru, consilierul premierului pentru pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, spunându-i ”O să dai socoteală pentru mizeriile pe care le verși în capul AUR”. În discursul susținut la moțiunea de cenzură, Târziu a spus și că ”dacă eram legionar, știți cum procedam, da? Așa, doar cu cuvintele

-Parlamentarii AUR Antonio Andrușceac și Titi Stoica, poreclit și Titi ”Patru Mâini”, l-au evacuat cu forța de la microfon pe deputatul liberal, Florin Roman, care încerca să conducă ședința Parlamentului în locul Ancăi Dragu

-Apologia făcută de senatorul AUR Sorin Lavric, ideolog al partidului, la adresa unor criminali de război condamnați – Mircea Vulcănescu și Radu Gyr. În 26 februarie 2021 senatorul AUR Sorin Lavric, i-a omagiat în plenul Senatului pe criminalii de război condamnați Mircea Vulcănescu și Radu Gyr și pe legionarul Valeriu Gafencu. Deputatul FCER Silviu Vexler a fost singurul parlamentar care a protestat, iar Sorin Lavric i-a replicat: “Aici nu este Palestina”

-Jignirile aduse în Parlament de Dan Tănasă (AUR) la adresa parlamentarului USR Silviu Dehelean

-Luările de poziție frecvente ale comunității evreiești și ale Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care condamnă „manifestările negaționiste ale partidului extremist AUR”.

-Relatările din presa occidentală și din agențiile internționale de presă care califică la unison AUR drept ”partid de extremă dreaptă”, în special după asaltul asupra Parlamentului.

sursa foto Actualdelcuj.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.