Închide

Primăria, în pericol să cadă în patima urbanismului deșănțat. Are nevoie de „ochi noi” care să supravegheze orașul

Actual de ClujActualitateTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - ian. 31, 2016 0 933

Primăria are personal insuficient la urbanism și supraaglomerat și poate foarte ușor să scape din mână urbanismul din oraș. Așa că, arhitectul-șef al județului și specialiști clujeni au cerut crearea unei echipe care să ajute noul Plan Urbanistic General să facă doar bine pentru Cluj și dezvoltarea sa. Primarul s-a declarat receptiv.

Președintele Ordinului Aarhitecților din România, Șerban Țigănaș a subliniat, la masă cu primarul (la dezbaterea privind modificarea regulamentului local de urbanism), că actualul aparat administrativ care gestionează urbanismul clujean e subdimensionat și a propus crearea unei echipe care să se ocupe de felul în care se pune în aplicare noul PUG. „Acest PUG ar putea fi implementat și dacă primăria și Consiliul Local și-ar asuma câteva PUZ-uri, în zone esențiale. Propun ca primăria să aibă activitate planificare zonală, prin lansarea de astfel de studii. Zonele se vor dezvolta foarte greu prin procese de urbanizare, dacă cetățenii nu se cunosc și nu se pun de acord”, a arătat Țigănaș.

Și arhitectul Vasile Mitrea a apreciat că este nevoie de mai multă operativitate la capitolul urbanism pentru ca orașul să nu ajungă întodeauna în situația de a pierde trenul dezvoltării sale pentru că a permis, de exemplu, construcții în zone cheie.  „Noi suntem deficitari la spații verzi, puse la dispoziția publicului, în ciuda normelor pentru orașe de asemenea mărime. Vorbeați de planuri pentru Parcul Est care acum mai are doar 70 ha la dispoziíe și unde s-a construit masiv. Dacă și acum ne punem problema ce facem cu el.. mi se pare că trenul a plecat. Trebuie mai multă anumită operativitate. Pe perioada Funar am propuse formarea unei comisii de strategii urbane. Cred că o astfel de comisie ar trebuie constituită și acum pentru ca Clujul să nu-și piardă multe din atuuri așa cum a făcut în ultimii 30 de ani. Am atras atenția în anii 80, Clujul avea posibilitatea să dezvolte poli de interes urban tocmai pentru ca orașul să își găsească diverse vocații. Toate amplasamentele vitale pentru acest lucru au fost sacrificate. Ar trebui să ne gândim mai mult la ceea ce pretindem de la acest oraș. În paralel cu ce se discută despre PUG, trebuie văzută și o corelare cu această strategie de dezvoltare pe care Clujul și-a asumată mai târziu. Aceasta trebuia făcută oricum înaintea PUG-ului. Hai să ne gândim și dincolo de 2020, mai ales că pe plan internațional există această preocupare”, a subliniat Mitrea.

Primarul Emil Boc a spus că deja a discutat cu arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, despre alcătuirea unei astfel de echipe care să de ocupe cu supravegherea implementării PUG-ului. „Avem în vedere să completăm necesarul de oameni de la urbanism din primărie. Nu vă ascund că am avut discuții cu Consiliul Județean, în ideea de a alcătui o echipă mixtă – cu CJ, primărie, OAR, Mediu, Inspectorat în Construcții, echipa PUG – care să facă raport periodic cu privire la funcționarea PUG. Din martie această comisie ar putea să intre în lucru. Suntem pentru PUZ-uri asumate de oraș. Anul acesta avem două lucruri pornite – centura Sud și pregătirea concursului pentru Someș. Avem în pregătire și Parcul Est”, a anunțat Boc.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare