Închide

Primăria Cluj a contractat serviciile Universității Tehnice pentru a pregăti licitația de achiziție a unor autobuze cu hidrogen

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 24, 2022 0 440

Primarul Emil Boc a anunțat deja că municipalitatea dorește să achizioneze mai multe autobuze cu hidrogen pentru transportul public din Cluj-Napoca. Luna acesta, Primăria a contractat serviciile Universității Tehncie din Cluj-Napoca pentru a pregăti caietul de sarcini aferent acestei achiziții.

 

Contractul de consutanță cu UTCN a fost încheiat la valoarea de peste 133.000 lei. Acesta implică „Servicii de consultanță în elaborarea caietului de sarcini, a criteriilor de selecție și a factorilor de evaluare, respectiv în etapa de evaluare tehnică și financiară a ofertelor care vor fi depuse în cadrul procedurii de achiziție publică pentru achiziționarea de autobuze cu pile de combustie și uzină de producție și distribuție de hidrogen, precum și participarea în cadrul procesului de recepție a acestora (elaborare caiet de sarcini, răspuns la clarificări, evaluare oferte, recepție și punere în funcțiune).”

Primarul Emil Boc a anunțat deja că Clujul își dorește să devină primul oraș din România unde să circule autobuzele cu hidrogen, alături de autobuzele electrice, troleibuze și tramvaie. Pentru achiziția acestor mijloce de transprot, municipalitatea mizează și pe fonduri europene. După ce UCTN va face analize, se vor stabili exact câte autobuze cu hidrogen vor fi cumpărate în cadrul noii licitații. Anul trecut, Compania de Transport Public a Primăriei a testat un autobuz cu hidrogen pus la dispoziție de un producător privat. Directorul CTP, Liviu Neag susține că autobuzul cu hidrogen constituie o noutate pentru transportul public, fiind un mijloc de transport nepoluant și spune că e convins că acest timp de mijloc de transport va avea succes.

Detalii: Autobuz cu hidrogen testat în transportul public din Cluj-Napoca. În prezent, pe liniile din Cluj-Napoca circulă mai multe vehicule diesel decât electrice

„Am avut ocazia să testez aceste autobuze cu hidrogen. Sunt doar 160 în lume, dar industria merge mai departe. Costurile sunt mai mari pentru stațiile de încărcare față de cele necesare autobuzelor electrice. Dar încărcarea durează doar 7 minute pentru 150 de km. Acesta este viitorul. Uniunea Europeană este dispusă să acorde stimulente și noi ne-am înscris pe această linie de a achiziționa autobuze electrice, dar și cu hidrogen”, declara primarul Emil Boc.

Primăria Cluj-Napoca a fost prima din țară care a cumpărat și autobuze electrice. Deja există o nouă licitație în derulare pentru suplimentarea numărul de mijloace de transport nepoluante care circulă în oraș. Oficialii Primăriei au anunțat că doresc ca până în 2030, întreaga floto de transport local să fie nepoluantă.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare