Închide

Primăria alocă bani pentru operațiunea „demolarea garajelor de cartier”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 22, 2017 1 1468

Recent, aministrația locală a anunțat că a identificat o platformă de 3500 de metri pătrați ocupată cu peste 100 de garaje a fost identificată în cartierul Gheorgheni ca liberă de sarcini de administrația locală și urmează să fie supusă reconversiei. Adică garajele vor fi demolate și în locul lor va fi edificat un parking modular.

Acesta este un model pe care Primăria Cluj vrea să îl aplice și în alte zone din oraș și prin care își propune să dea tonul demolării garajelor de cartier.

La ședința Consiliului Local din 22 iunie, Consilierii Locali au girat pentru alocarea a 200.000 de lei pentru inițierea demersurilor – studii urbanistice și de fezabilitate – pentru proiectul parcării modulare de pe strada Liviu Rebreanu care ar urma să înlocuiască garajele din cartierul Gheorgheni. Urmează lansarea achizițiilor respectivelor servicii, după care se vor face licitația de proiectare-execuție.

Primăria a anunțat că intenționează să demoleje garajele din oraș însă că o a face treptat, pe măsură ce va identifica insule mai mari ocupate de acestea care să se preteze pentru proiecte de parcări supraterane sau parkinguri pe structură ușoară cum au propus în mandatul trecut consilierii PSD. Câteva sute de garaje au fost deja demolate și înlocuite cu parkinguri supraterane. Alte sute urmează să fie puse la pământ, pe măsură ce vor începe proiectele de parcări deja anunțate de municipalitate. Mai nou, riveranii au cerut parkinguri subterane cu locuride joacă la suprafață în loc de clasicele “blocuri pentru mașini” edificate deja în cartierele Mănăștur, Mărăști sau Gheorgheni.

 

Cele mai multe garaje din Cluj-Napoca se află în cartierele Mănăștur și Mărăști. Pe locul trei ca număr de garaje se află cartierul Gheorgheni. Până acum, administrația Boc a refuzat să-și asume o politică coorentă și să demoleze, așa cum s-a întâmplat în alte orașe din țară, toate garajele (peste 10.000 existente în Cluj) și să le înlocuiască cu parcări, spații verzi, etc. Politica asumată este cea a pașilor foarte-foarte mici adică dărâmarea garajelor situate pe terenuri libere de sarcini unde pot fi construite parcări de cartier. Potrivit unui sondaj făcut la nivelul municipiului în vara acestui lui 2016 (eșantion de 1000 de persoane, 50,6% bărbați, 49,4% femei, intervievate telefonic, marja de eroare fiind 3%) aproape 60% dintre clujeni sunt pentru demolarea garajelor.

Societatea civilă clujenaă face de ani buni presing la adresa Primăriei să pună la pământ garajele de cartier și să civilizeze orașului, invocând faptul că multe dintre garaje sunt folosite ca depozite pentru murături sau diverse materiale, nicidecum pentru parcarea mașinilor.

CITEȘTE ȘI:

Marea demolare. S-a găsit prima “insulă” cu garaje căreia Primăria i-a pus gând rău pentru a civiliza Clujul

 

Un comentariu

  1. povesti cu pesti.
    trebuie daramate toate. un garaj la 4 ani …. ne prinde 2100….
    penibil
    nu inteleg de ce trebuie parking. de banii aia s-ar darama mii de garaje si se pot amenaja parcari la sol

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare