Închide

Prima tranșă de vaccinuri anti-Covid a ajuns în România. Mâine începe vaccinarea în 10 spitale de boli infecțioase. Este gratuită și nu este obligatorie

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 26, 2020 0 205

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns, sâmbătă la ora 8.00, la Institutul Cantacuzino din București, iar de aici vor fi trimise centrelor regionale de vaccinare. Premierul Florin Cîțu, miniștrii Apărării și Sănătății, Nicolae Ciucă și Vlad Voiculescu, secretarul de stat Raed Arafat au participat la eveniment.

„S-a muncit foarte mult. E un moment important, îl așteptăm de un an de zile. Apariția, livrarea și distribuirea vaccinului într-un timp record vor ajuta la eradicarea pandemiei sperăm într-un timp cât mai scurt. Săătămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va primi în total în jur de 10 milioane de doze. Vom avea o campanie foarte bine pusă la punct. Vaccinarea este gratuită și nu este obligatorie”, a anunțat premierul Florin Cîțu.

Duminică dimineața începe prima etapă de vaccinare în România. La Cluj se vor vaccina aproximativ 500 de cadre medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, care cuprinde și Ambulatoriul de pe strada Moților.

Ulterior angajații din domeniul sănătății și social, public și privat sunt incluși în etapa 1, ce cuprinde personalul sanitar și auxiliar din spitale publice și private, ambulatorii, personalul din laboratoare, medici rezidenți la spitalul unde se află la data vaccinării, stomatologi și asistenți, medici de familie și asistenți, medici școlari și asistenți, farmaciști, personal lucrător al Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, paramedici, voluntari, personal centre de îngrijire rezidențiale și medico-sociale și rezidenți, personal care acordă îngrijire la domiciliu, personalul din Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, personal centre de dializă și transfuzii, personal implicat în campaniile de vaccinare. Astfel, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj va asigura și vaccinarea medicilor de familie și a medicilor școlari suplimentar față de personalul propriu, Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu” preia vaccinarea personalului din cadrul Serviciului de Ambulanță iar Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” preia vaccinarea medicilor stomatologi.

În a doua etapă va fi vaccinată populația de risc, adică adulții cu vârsta peste 65 ani, bolnavii cronici indiferent de vârstă, personalul cheie din instituțiile statului- domeniul apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritățile judecătorești, sectorul economic vital care asigură utilități, medicamente și materiale sanitare, comunicații – Serviciul de Telecomunicații Speciale, jurnaliștii cu risc de expunere, poștașii și curierii, angajații din învățământ, creșe, salubritate și deșeuri.

În fine, ultima etapă include populația generală – adulți și copii. ”Programarea pentru vaccinarea populației se va efectua în mod electronic, telefonic sau prin medicul de familie. Platforma electronică și echipamentele de înregistrare necesare fiecărui centru de vaccinare sunt asigurate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale iar evidența va fi ținută prin Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) în care se consemnează vaccinarea: tipul de vaccin, produsul, lotul, data, se programează în mod automat data rapelului (după 21 zile), se notifică persoana vaccinată în prima fază, cu 24h înainte de reprogramare, prin sms sau e-mail și se eliberează dovada vaccinării după fiecare doză independentă”, transmite Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj.

 

Care sunt spitalele unde vor ajunge primele doze de vaccin

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov

Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş din București

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Dr. Victor Babeş din Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Craiova

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi. Spitalul de Pneumoftiziologie Dr. Nicolae Ruşdea din Baia Mare

Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou din Suceava

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş din Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara

Nici un comentariu

Scrie un comentariu