Închide

Prima pădure parc din Cluj intră în linie dreaptă. Primăria prezintă public conceptul și grafiul de execuție într-o dezbatere on-line

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 20, 2020 1 2614

Atelier Mass va prezenta conceptul de amenajare a unui parc în pădurea Făget, pe o suprafață de 40 de hectare deținută de Primăria Cluj. Arhitecții și reprezentanții Primăriei vor dezbate cu publicul, la o întâlnire on-line, în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică atât proiectul cât și eventuale variante de îmbunătățire a sa.

După ce în 2019 pe lista proiectelor de bugetare participativă a ieșit finalist un proiect prin care s-au propus alei de plimbare prin Pădurea Făget, Primăria s-a apucat să contracteze un studiu de fezabilitate pentru a face un adevărat parc-pădure, mai ales că teritoriul este și intravilan. Primăria deține 40 de hectare de pădure în Făget și deja în planul de amenajare pe care orice suprafață forestieră e obligat să îl aibă terenul apare ca o pădure-parc, spune directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean. La finalul lunii februarie 2020, firma de proiectare Atelier Mass a fost contractată de muncipalitate pentru 135.000 lei pentru a face studiul de fezabilitate pentru transformarea pădurii Primăriei din Făget într-un parc. Atelier Mass a fost desemnată câștigătoare pentru a face proiectul de revitalizare a Cetățuii la un concurs de soluții organizat de administrația locală în 2019. Primăria i-a mai atribuit contracte pentru studii necesare amenajării unor noi creșe și grădinițe în oraș.

„Practic fost nevoie de modificarea planului de amenajare a pădurii și s-au propus măsuri non-invazive de utilizare a acesteia în condiții de siguranță de către toți clujenii. Cu alei, cu locuri de stat dar și cu păstrarea biodiversității. Conceptul va fi prezentat public la dezbaterea de maîine de la CIIC,unde așteptăm cât mai mulți clujeni să se pronunțe cu privire la propunere și să aducă îmbunătățiri proiectului. În scurt timp ne vom putea relaxa în acest nou parc al Clujului. Până la finalul anului ne dorim să lansăm licitația de proiectare și execuție pentru realizarea pădurii parc. Termenul de execuție efectiv este estimat la doi ani de la semnarea contractului”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director în Primărie și coordonator CIIC.

Acesta a mai spus că intenția Primăriei este să obțină fonduri europene pentru amenajarea acestui parc, pe următorul exercițiu financiar al UE, 2021-2027.

Conceptul de amenajare a pădurii parc va fi prezentată la dezbaterea on-line programată pe platforma Zoom în 21 iulie, de la ora 17.00. Dezbaterea va fi transmisă și pe paginile de Facebook ale Primăriei din Cluj dar și a CIIC.

Săptămâna trecută,cu titlul Clujul Verde, Primăria a prezentat imagini simulate în premieră cu acest nou parc care va avea 40 de hectare.

(sursa Primăria Cluj)

Un proiect privind amenajarea unor alei de plimbare prin Pădurea Făget a ieșit anul trecut finalist în cadrul proiectului de bugetare participativă, după ce a fost propus de clujeni (Lucia Crișan, buget 10.000 €, 128 de voturi) și a fost asumat să fie implementat de municipalitate cu fonduri din bugetul local.

Administrația locală a mai avut proiecte și a mai anunțat proiecte de păduri parc și în Hoia, însă acestea nu au reușit. În Hoia-Baciu, Primăria nu deține decât 3000 de mp de pădure: restul aparține Consiliului Județean și unor proprietari privați.

Printr-o petiție adresată Primăriei Cluj, Consiliului Județean și Direcției Silvice din Cluj-Napoca, clujenii au cerut anul trecut stoparea tăierilor ilegale de pădure din zona Hoia-Baciu. Petiția „Opriți tăierile abuzive din Pădurea Hoia-Baciu” are deja peste 9500 de semnături. „Soluție există: înțelegere pentru a crea o pădure-parc între Primăria Cluj, Consiliul Județean, Direcția Silvică, proprietari privați și ecologiști. Miza e mare: să conservăm unul dintre plămânii verzi ai orașului, să ne dea un aer cât mai bun”, s-a arătat în Petiție.

Municipalitatea mai deține 161 de hectare de pădure în Lomb și 7000 de hectare de păduri în Feleacu.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj au început activitățile pentru Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) – Cluj 2030, proces care va fi realizat cu expertiza Băncii Mondiale. În acest sens, în perioada următoare s-au inițiat o serie de consultări și dezbateri publice pe teme sectoriale importante în realizarea SIDU. Având în vedere recomandările legale cauzate de criza produsă de COVID 19, dezbaterile programate pe durata lunii iulie 2020 vor fi organizate cu ajutorul instrumentelor digitale.

Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare