Închide

Prima instituție lirică din România împlinește azi 100 de ani, marchează centenarul cu tururi ghidate și o expoziție pe Eroilor

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 18, 2019 0 73

Prima instituție lirică din România, Opera Națională din Cluj-Napoca, împlinește astăzi o sută de ani de la înființare și a pregătit tururi ghidate în instituție, dar și o expoziție inedită pe semipietonala Eroilor.

La o sută de ani de la înființare, Opera Națională Română din Cluj-Napoca își deschide ușile pentru toți cei fascinați de povestea din culisele spectacolelor, astăzi cu tururi ghidate între orele 15 și 20 dar unde locurile au fost deja ocupate, dar și vernisajul unei expoziții mâine la ora 14.30, Opera 100, montată pe Bulevardul Eroilor lângă Monumentul Memorandiștilor, ce va dezvălui în premieră o galerie de fotografii cu spectacole legendare, artiști și personalități marcante din istoria instituției lirice.

Evenimentul aniversar de astăzi marchează cu precizie 100 de ani de la înființarea Operei Naționale Române din Cluj – prima instituție lirică creată în România în 18 septembrie 1919, prin decizia Consiliului Dirigent al Regatului României.

Să mai spunem că apariția acestei prime instituții lirice din România nu a fost una ușoară – ba chiar, am putea spune, una dificilă. Citește și:

Cum a ajuns Clujul un oraș al muzicii clasice: „e ca puține altele pe continent”. La fix 99 de ani de la reprezentația de deschidere, despre cum Opera din Cluj a riscat desființarea. „Nu se știe ce se alegea de importantul așezământ de artă”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare